stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, Latijn » Waar komt Jan van Groeningen vandaan die tr te Utrecht 9-5-1630?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Waar komt Jan van Groeningen vandaan bij zijn huwelijk met Geertruijdt van Sijpesteijn te geref Utrecht 9-5-1630.  Hij woont achter het stadthuijs, dat zie ik.  Is het Sante(n)??

Maria van Afferden

Santen ( is Xanten)

Jan Clavaux

Ah dus toch..... ik ook.

Maria van Afferden

Volgens het notarieel archief van Utrecht had hij een broer Steven, ontvanger van de konvooien tot Lillo (fort bij Antwerpen)
Steven was sinds 1627 door de Admiraliteit in die functie bevestigd.
Steven had (moeder onbekend) vier kinderen en is voor 1662 overleden.
(Bron: Han Leune in zijn standaardwerk over Lillo)
Er liepen in die tijd wat naamgenoten van Jan rond in Utrecht, maar Jan is de enige, die nooit met een patroniem is vermeld.

Jan Clavaux

Ja ik zag het. Helaas in Utrecht niet veel te vinden over hem behalve die ene akte en zijn kinderen (heb er 9). Bijna geen doopgetuigen.  2 kinderen zijn in de Waalse kerk gedoopt en bij Leonard ged 27-10-1639 is getuige Estienne de Groening.  Misschien een zuster.  Ik mis mogelijk ook nog een cruciale  doop want de eerst die ik zie is Evert, van -07-1633.  Afgaand op wat werk van anderen dat ik nog moet checken zou hij vernoemd kunnen zijn naar haar vader. Dan zou je nog een eerste kind verwachten vernoemd naar zijn vader geb ca 1631.
Misschien is er over broer Steven meer te vinden.

Maria van Afferden

Hier de link naar de publicatie van professor Leune en wat er over Steven bekend is: LINK

Klik onderaan op Lillo-Liefkenshoek, namen G-K (PDF-bestand)

Hun gemeenschappelijke vader zou dus een Marten of een Willem kunnen zijn (beide namen niet aangetroffen bij de kinderen van Jan)

De doopgetuige Estienne was waarschijnlijk een man.

Jan Clavaux

Ik sluit de mogelijkheid niet uit, dat Estienne een onbeholpen vertaling is van Steven.

Jan Clavaux

Ja inderdaad, nu je het zegt zou dat kunnen.

Die link naar Rotterdam (volgens Leune werd Steven benoemd door de admiraliteit van Rotterdam) levert in ieder geval 2 dopen op van hem met 2 verschillende moeders.  Helaas geen huwelijk gevonden.  Zowel Steven als Jan van Groeningen laten een dochter Maria dopen. Ik dacht al nav de kinderen van Jan dat de naam van zijn moeder Maria zou moeten zijn. 

Maria van Afferden

Zoon Martinus/Maerten is waarschijnlijk dezelfde, die van 1648-1652 een groot aantal malen is vermeld in het notarieel archief in Den Haag. Hij was procureur.
Steven is daar in 1636 en 1638 vermeld als man van Hester van Landorp.

Bron

Jan Clavaux

Stephanus van Groening, ontvanger etc van Lillo, is in het Rotterdamse notarieel archief in 1654 vermeld in relatie tot de Haagse notaris Jacob van Landorp.

Hester staat in het originele Rotterdamse doopboek inderdaad duidelijk leesbaar vermeld als Van Nanderen

Jan Clavaux

In Gens Nostra 1978 is al eens een vraag gesteld over Jan van Groeningen, daar is nooit een antwoord op gekomen.............

Annemarie57

De vorm Etienne is inderdaad identiek aan Steven. Ik hield ooit een dode Etienne over die nergens paste maar hield een gedoopte Stephanus over.....

 

Er wordt een Catharina Brouwers genoemd als weduwe van een Stephanus van Groeningen in 1685 in NL 1987, kolom 429. Ik weet niet of dat dezelfde Steven is? Edit: ik zie dat het niet dezelfde is 

Annemarie57

Hè wat bemoedigend.  Doei!

Nou worden op dit forum voortdurend vragen beantwoord waar eerder nooit een antwoord op kwam dus we houden hoop!

(ik had de GN disk ook al laten draaien zonder resultaat).

Maria van Afferden

Er wordt een Catharina Brouwers genoemd als weduwe van een Stephanus van Groeningen in 1685 in NL 1987, kolom 429. Ik weet niet of dat dezelfde Steven is?

Dit is zijn zoon dacht ik.

Maria van Afferden


Dat was inderdaad zijn gelijknamige zoon. Hieronder nog even voor het gemak een screenshot van wat Han Leune schrijft.

Jan ClavauxPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!