stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Leeshulp gevraagd bij begraafinschrijving 1783 Amsterdam



Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Kan iemand me vertellen wat er in de tweede zin staat? Alvast bedankt, Mirjam

Johanna Hansen uijt de Zuijkerbakkerssteeg

op de breestraat ???

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Mirjam van Rooijen - 3 dec 2017 - 21:15

Op dezelfde bladzijde komt enkele keren de uitdrukking voor: "bet. 2 Lootjes".

G.Karssenberg - 3 dec 2017 - 21:40

Er was een Suikerbakkerssteeg bij de NZ Voorburgwal en eentje in de zgn. Duvelshoek bij de ReguliersBREEStraat, dus ter onderscheiding werd deze toevoeging Breestraat gebruikt.

Anneke Huijser 47 - 3 dec 2017 - 21:46

Het lijkt mij de juiste oplossing.
Er waren er trouwens wel meer dan twee.

http://www.geneaknowhow.net/script/nho/Gangen%20in%20Amsterdam.pdf (sinds een week online)

Jan Clavaux - 3 dec 2017 - 22:08

Pauwel - 4 dec 2017 - 01:01


Oké, bedankt voor de reacties en aanvullingen. Het is nu duidelijk waar ze woonde en ik denk dat het einde betekent: niets betaald; is gehaald.

Van haar ben ik in de Gaarders nog een inschrijving tegengekomen. Op de kaft van dat boek staat Spinninghouse en op de eerste pagina: Register der gestorvenen soo in 't Spin, als werkhuijs.

In de tekst staat:

12 dec. Johanna Hansen, vrijwillig. 33 jaaren, aan de koorts.

http://zoekakten.nl/snelz.php?id=MDM2M0R8TTk5NC1XNld8MDA1ODU4NzA0fDAwNDg2fDQ4NnwxfDY0NXxOSHxBbXN0ZXJkYW0gRFRCfEJlZ3JhdmVuIDE3NzctMTgxMSB2ZXJkcm9ua2VuIHBlcnNvbmVuOyBCZWdyYXZlbiAxNzgzLTE4MTIsIDE3MTItMTcxN3ww

M.a.w. 5 dagen voor haar begrafenis is zij overleden aan de koorts, terwijl ze vrijwillig in het spinhuis/werkhuis verbleef. Maar ze woonde daar dus niet, want ik kan geen spinhuis op de Suikerbakkerssteeg/Breestraat vinden. En hoe zat het met haar kinderen?

Johanna was vier jaar eerder weduwe geworden met vier jonge kinderen. Bij de begrafenis van haar man worden die kinderen vermeld, bij haar begrafenis niet. Van haar zoon bestaat een extract uit het RK jongensweeshuis dat hij op 17-12-1783 daar is opgenomen, dus de dag dat zijn moeder begraven wordt. De kinderen hebben dus wel bij haar gewoond. Kan dat ook in het spinhuis geweest zijn? Of zou ze er alleen zijn gaan werken en dan 's avonds weer naar huis?

Weet iemand hier meer over?

Mirjam van Rooijen - 4 dec 2017 - 15:12







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu