stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, Latijn » Leeshulp gevraagd bij begraafinschrijving 1783 Amsterdam

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Kan iemand me vertellen wat er in de tweede zin staat? Alvast bedankt, Mirjam

Johanna Hansen uijt de Zuijkerbakkerssteeg

op de breestraat ???

mirjam van rooijen

Op dezelfde bladzijde komt enkele keren de uitdrukking voor: "bet. 2 Lootjes".

G.Karssenberg

Er was een Suikerbakkerssteeg bij de NZ Voorburgwal en eentje in de zgn. Duvelshoek bij de ReguliersBREEStraat, dus ter onderscheiding werd deze toevoeging Breestraat gebruikt.

Anneke Huijser

Het lijkt mij de juiste oplossing.
Er waren er trouwens wel meer dan twee.

http://www.geneaknowhow.net/script/nho/Gangen%20in%20Amsterdam.pdf (sinds een week online)

Jan Clavaux

Pauwel


Oké, bedankt voor de reacties en aanvullingen. Het is nu duidelijk waar ze woonde en ik denk dat het einde betekent: niets betaald; is gehaald.

Van haar ben ik in de Gaarders nog een inschrijving tegengekomen. Op de kaft van dat boek staat Spinninghouse en op de eerste pagina: Register der gestorvenen soo in 't Spin, als werkhuijs.

In de tekst staat:

12 dec. Johanna Hansen, vrijwillig. 33 jaaren, aan de koorts.

http://zoekakten.nl/snelz.php?id=MDM2M0R8TTk5NC1XNld8MDA1ODU4NzA0fDAwNDg2fDQ4NnwxfDY0NXxOSHxBbXN0ZXJkYW0gRFRCfEJlZ3JhdmVuIDE3NzctMTgxMSB2ZXJkcm9ua2VuIHBlcnNvbmVuOyBCZWdyYXZlbiAxNzgzLTE4MTIsIDE3MTItMTcxN3ww

M.a.w. 5 dagen voor haar begrafenis is zij overleden aan de koorts, terwijl ze vrijwillig in het spinhuis/werkhuis verbleef. Maar ze woonde daar dus niet, want ik kan geen spinhuis op de Suikerbakkerssteeg/Breestraat vinden. En hoe zat het met haar kinderen?

Johanna was vier jaar eerder weduwe geworden met vier jonge kinderen. Bij de begrafenis van haar man worden die kinderen vermeld, bij haar begrafenis niet. Van haar zoon bestaat een extract uit het RK jongensweeshuis dat hij op 17-12-1783 daar is opgenomen, dus de dag dat zijn moeder begraven wordt. De kinderen hebben dus wel bij haar gewoond. Kan dat ook in het spinhuis geweest zijn? Of zou ze er alleen zijn gaan werken en dan 's avonds weer naar huis?

Weet iemand hier meer over?

mirjam van rooijenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!