stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, Latijn » aangifte geboorte Gerardus Nederpelt Loosduinen 7 juni 1812 (Franse tekst)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Niet geheel duidelijk wat de tekst zegt. Later wordt Gerardus en zijn nageslacht 'Nederpelt genaamd Lazarom' genoemd; ook in de BS akten!

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HY-XCY3-2N?i=62&cc=1576401

Hans P.Noppen

m.i. staat vermeld dat Gera[r]dus Lazeron [staat er], 54, maréchal [lijkt er te staan, maarschalk zal niet; wachtmeester?] en Meyer Levij, 39, slager, beiden wonende Loosduinen, te Loosduinen op 7/6/1812 namens de moeder aangifte doen (en het kind vertonen) van de geboorte van Gerardus, kind van het mannelijk geslacht, geboren 6 juni 1812 om drie uur, uit wijlen Cornelis Nederpelt, in leven landbouwer te Loosduinen en zijn weduwe Maria van der Meer, 36, zonder beroep, wonende Loosduinen.

Het lijkt mij dat Nederpelt de juiste achternaam is.

W. van der Kooij

Vreemd, want volgens de akte zijn Gerardus Lazeron en Meyer Levy  de aangevers van de geboorte in naam van de moeder.
De vader  Cornelis Nederpelt, in leven kweker/landbouwer, is overleden (de feu) en de moeder Maria Vander Meer is weduwe.

mvg - Dirk

Oeps, ik was te traag Niet blij

Dirk Claessens

Maria van der Meer blijkt later met Gerrit (Gerard?) Lazerom te trouwen; wellicht vandaar later dat gehaspel met die achternamen.

Bij het 3e huw. van Gerardus met Anthonia Schrijver (dd.Loosduinen 2 mei 1852 acte.nr.4) geeft dit ook aanleiding om expliciet uit te schrijven in de BS akte hoe het nu zit.

Toch bijzonder merkwaardig dat de naam "Nederpelt genaamd Lazarom" volledig wordt doorgezet in de volgende generatie; dan ook wel "Nederpelt  bijgenaamd Lazarom" en "Nederpelt Lazarom".

Hans P.Noppen

Dag Hans,

Mijn theorie, voor wat het waard is... 

waarschijnlijk werd ooit ergens een geboortecertificaat opgevraagd van Gerardus Overpelt, met opgave van plaats/datum.  Meestal, maar niet altijd, is in geboorteaktes de eerst vermelde naam die van de vader. Het volstaat dat een beambte met beperkte kennis van de Franse taal een opzoeking doet om Lazeroms/Overpelt  voor eeuwig te koppelen in alle volgende BS akten.

mvg - Dirk

Dirk Claessens

Zo'n drie maanden na de geboorte in 1812 trouwen Gerardus en Maria te Loosduinen; Gerrit Lazerum en Maria van der Meer, op 19/9/1812, zie scan: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HT-65HW-S8?i=44&cc=1576401 (er wordt/worden geen kind/kinderen gewettigd).

Het kind van Maria - Gerardus - zal door de mensen in Loosduinen in de loop der jaren mogelijk geassocieerd zijn als zoon van Maria en Gerrit (i.p.v. Cornelis Nederpelt). Als het kind van Maria trouwt te Loosduinen op 11/5/1833 (akte 5) staat er Gerardus Nederpelt genaamd Lazarom, 20, smid, zoon van Cornelis Nederpelt en Maria van der Meer. Later doet hij als 27-jarige aangifte van het overlijden van zijn moeder Maria (Loosduinen 8/11/1839) en van haar derde echtgenoot Gerardus Lazarom (Loosduinen, een week later) en dan noemt hij zich Gerrit Nederpelt Lazarom.

W. van der Kooij

Het lijkt er op dat Gerrit Lazerum als stiefvader het kind heeft opgevoed en dat Gerardus Nederpelt idd geassocieerd wordt met zijn achternaam. Ook in het boek "Het dubbele namenboek" van Ten Houte de Lange en De Jonge wordt gerapporteerd over zulke fenomenen. En in de 4 huwelijken van Gerardus stoeien de ambtenaren van de BS hier ook steeds mee :-).

Allen hartelijk dank voor de reacties die mij op het goede spoor brachten.

Hans P.Noppen


Inmiddels opgelost.

Toen Kornelis Nederpelt op 24 oktober 1811 te Den Haag overleed, was zijn vrouw, Maria van der Meer, zwanger. Hun zoon Gerardus Nederpelt werd ruim 7 maanden later, op 7 jun 1812, te Loosduinen geboren. Zijn vrouw hertrouwd op 19 sep 1812 met Gerrit Lazarom, hoefsmid. Gerardus zal als stiefzoon van Gerrit Lazarom, wellicht ter onderscheid, genoemd zijn naar zijn biologische vader Nederpelt maar direct gekoppeld worden aan de naam van zijn 'opvoeder'. Ergo: Gerardus Nederpelt bijgenaamd Lazarom, later ook wel Nederpelt Lazarom.

Hans P.NoppenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!