stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, Latijn » Leeshulp gevraagd voor datum in Akte van Bekendheid.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ten behoeve van het huwelijk van Jeltje Binnes Ruiter in 1829, is een Akte van Bekendheid opgemaakt aangezien zij niet was gedoopt bij de geboorte. 

Nu kan ik het meeste wel lezen en dat zij in de maand Januari 1800 is geboren, maar er staat nog iets voor het woord Januari wat ik niet goed kan lezen. Het lijkt op dertig .........? Wie kan mij zeggen wat er nu precies staat?

 https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:9392-16SG-Y?mode=g&i=2145&cc=2026975

Joeke de Jong

... den eersten Januarij ...

Willem Hak

Ik lees "eersten"

 

Han Lijster

Han Lijster

De foto is niet best, maar ik lees den eersten januarij.

Het lusje onder het woord hoort bij de H op de regel daaronder.

EDIT: driemaal is scheepsrecht

Jan Clavaux

Overigens zou ik niet te zwaar tillen aan die datum.
Waarschijnlijk was alleen het jaar (bij benadering) bekend. Ook dat is twijfelachtig, want toen gold de Republikeinse Kalender, waar niemand mee overweg kon.
Maar omdat het nou eenmaal voorschrift was, dat er een datum moest worden genoteerd, hebben de klerk en de getuigen denk ik afgesproken, dat dat 1 januari was.

1 -1-1800 is gewoon te mooi om waar te zijn

Jan Clavaux


@ Willem, Han en Jan,

Dank voor jullie reactie en advies. Ik ervaar dat veel mensen niet bekend zijn met deze Akte van Bekendheid en er allerlei data op internet rondgaan. Overigens was dit de " kwaliteit" van zoekakten.nl. Ik had zelf ook nog aan " den derden Januarij" gedacht.

Ik heb zoiets al eens eerder ervaren en dan neem ik aan dat betrokkene toch zelf wel enig idee heeft op welke dag de verjaardag werd gevierd.

1 januari is tegenwoordig een belangrijke dag, dus dat zou je toch moeten weten.........lijkt mij.  Maar ik denk niet dat er toen verjaardagen werden gevierd en van de Republikeinse kalender zal men ook wel geen weet hebben gehad. Ik weet het verschil met de huidige kalender ook niet.  

Overigens heb ik nog een handgeschreven gerechtelijke uitspraak uit ± 1935 liggen inzake voogdijschap en boedelscheiding.  Wij  - mijn familie - zijn er nog steeds niet in geslaagd om het fijne van deze uitspraak op tafel te krijgen. Iemand interesse om dat samen eens door te nemen? Reacties graag via joejon1948atgmaildotcom

Joeke de JongPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!