stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, Latijn » Jacob Scholte

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

ik kan helaas volgende ondertrouwakte niet ontcijferen.

 

https://archief.amsterdam/indexen/ondertrouwregisters_1565-1811/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=annette&vf1=1&a1=daniels&x=20&z=b#OTR00009000157

johan scholte

Gemakkelijker zo te vinden: ondertrouw in Amsterdam op 1.5.1610 van Jacob Hendriksz Schote/Jacob Schulsen met Anneke Daniels.

G.Karssenberg

Die heb ik natuurlijk gevonden, maar het gaat mij om de transcriptie van de ondertrouwakte. Waar komt ie vandaan, hoe oud is ie, staan de ouders vermeld etc.

johan scholte

Aanklikbare link. Een eerste probeersel:

... als voren, Jacob Heijnricxsz Schote, van Soldtedsuerdt/Soldtedfuerdt, boek
binder, oud 26 jaeren, wonende ^3 ans^ opde nie[uwe]zijdsvoorburghwal, vertonen[de]
zijns vaders consent onder zijne hand, [koster?] in Bormanhuijsen, ter eenre, ende
Anneken Daniels van Nieuwerkercken bij Zierixzee oud 31 jaeren wonende ^18 ans^ in
St Annen straet geassisteert mit Anne Pieters haere nichte ter andere.

Edit: Wat zijn plaats van herkomst betreft, deze transcriptie leggende naast de uitkomst van het herkomstonderzoek op de site van het Amsterdams archief biedt weinig houvast. Hopelijk kan een ander forumlid beter uit de voeten met dit probleem.

Edit2: Getrouwd 16.5.1610 in de Oude Kerk maar daar staat verder niets bij (link).

Peter S2

Thanks, heel knap!  ben jaloers. Jammer van de plaatsnaam. Vermoed dat ie uit Duitsland komt.

johan scholte

"Simon Hart" heeft - voor: Solmerfoert - Selbsjömfjort in Noorwegen. 

G.Karssenberg

Enfin, mijn lezing zal ongetwijfeld (en hopelijk!) nog gecorrigeerd worden door een expert.
Ondertussen - zijn de data van begraven van Jacob Scholte en zijn vrouw Anneken Pieters bekend? Indien een van beiden vroeg is overleden valt er misschien in de weeskamer nog wat te vinden - ik kan daar evt. wel wat mee helpen [edit: in het register op voornamen kom ik geen van beiden tegen]. En heeft U de doopgetuigen van hun kinderen onderzocht?

Peter S2

https://archief.amsterdam/indexen/doopregisters_1564-1811/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=jacob&a1=scholte&r1=45&x=19&z=b#000000061903

 

Zou dit een zoon kunnen zijn.

johan scholte

Een goede vraag. In de hoop dat wat meer zekerheid over de transcriptie kan worden gegeven door een ander SF lid, terzijde hier eerst dan maar even een voorlopig rijtje van wat bekend is aan kinderen uit dit huwelijk (aanvullingen/correcties svp).
Gegeven dat de NH doopgetuige dezelfde lijkt als bij de ondertrouw zou je toch denken dat de NH kinderen uit het huwelijk van 1610 komen:

Annetje 28.8.1611 NK Annetje Pieters
Daniel 15.10.1613 NK Annetje Pieters
Annetje 6.1.1615 NK Annetje Pieters
Neeltje 5.2.1617 NK Pieter Barents
?Daniel 9.6.1619 EL Jacob Scholte Anneken Feltens ..utt.e Vrijberger [Over leeshulp gesproken; wat staat hier precies? link]
[Ene Mr Felten Vrijberger liet een dochter EL dopen op 10.5.1615. Zijn ondertrouw in 1612 hier, als Felten Friebergher, van Wurzburgh, en - eveneens - boekbinder van beroep. Hij was toen wed. van Anneken Jans, en hertrouwde met Anneken Heijnrixdr, 3jr. wed. Felten Vrijburch Ben gek.]

Begraven:
2.7.1614 kind van Jacob Scholten in de Buersstraet, onder de arm
22.5.1615 idem
22.12.1616 idem
Als er dus niet meer doopinschrijvingen worden gevonden zou je denken dat alle 3 eerste kinderen jong zijn overleden, een nieuwe Daniel in 1619 zou dan logisch zijn - gegeven het patroniem van de moeder. Vooralsnog heb ik geen andere EL dopen uit die tijd gezien die hier in aanmerking komen. Maar misschien is bovenstaande onvolledig. Hopelijk kan iemand de naam van die EL getuige lezen.

Peter S2

Wat die EL doop van een Daniel betreft, waarbij als getuige(n?) staat/n "Anneken Feltens ..utt.e Vrijberger": ene Mr Felten Vrijberger liet een dochter EL dopen op 10.5.1615. Diens ondertrouw in 1612 hier, als Felten Friebergher, van Wurzburgh, en boekbinder van beroep. Hij was toen wed. van Anneken Jans, en hertrouwde met Anneken Heijnrixdr, 3jr. wed. Felten Vrijburch Ben gek.
Dat is toch wel erg toevallig ook een boekbinder, zou deze doop dus wel ernstig overwegen als horende bij de rest, vooral ook gegeven het patroniem Daniels en de naam van het kind, Daniel. Ik weet echter niet of het vaker voor is gekomen in die tijd dat men kinderen eerst NG en daarna EL liet dopen.

Voor wat het waard is, ik heb in dit communicantenregister de voornamen beginnend met J doorlopen, zonder succes. Ik weet ook niet of hij communicant moet zijn geweest voor deze doop. Als U dat zelf wilt bekijken, begin bij folio 59, en als ergens een aantal jaren bij staat zou dat de periode moeten aangeven dat de persoon lidmaat is; er is aangegeven dat de lijst van ca.1626 is - het kan natuurlijk dat de vader uit 1619 al voor 1626 is overleden. Enfin, de J houdt op een gegeven moment op, maar dan staat onderaan het folionummer waar het verder door gaat - dit gebeurt een paar keer maar is eenvoudig te volgen - helaas valt de allerlaatste doorverwijzing weg want die is naar folio 574 die er niet bij zit, ook niet voorin. Misschien het beste om van elke Jacob/Job/Jacobus het beroep en adres te overwegen gegeven bovenstaande info. [Overigens viel mijn oog wel op een Jacobus Freijbergen van Deventer, boekbinder - folio 81. Joost mag weten of die in bovenstaande past, en hoe.] Nou ja, het is maar een suggestie - misschien was hij helemaal niet communicant, of reeds overleden.
[Edit: Ik had nog een paar blaadjes over het hoofd gezien, dit komt omdat het soms op lijkt te houden, met een vermelding van waar het doorgaat, maar als je nogmaals omslaat dan staan er toch weer meert met nog een doorverwijzing. Enfin, op folio 256v staat Jacobs Schotter zijn huisvr. - voor wat het waard is.]


Hoop nog steeds dat een ander forumlid vooral de transcriptie van de plaats van herkomst in de in de vraag genoemde akte kan bekijken.

Peter S2

Dus je vond deze niet goed genoeg? Soltvoert thans Selbsjörnfjord (Noorwegen);). 

Helaas kon ik niet snel zoeken op laatste deel van de achternaam in Duitsland. Vraag me ook af wat er bedoeld wordt met Bormanhuijsen.  

Zwenny

Zwenny, ik twijfel erg bij Selbsjörnfjord (Noorwegen);) 

ik heb in mijn bestand ongeveer 28.000 SCHOLTE namen. Ik kan mijn niet herinneren dat er iemand bij zit uit Noorwegen.

Het kan natuurlijk altijd. Vele duitsers met de naam Schulte, trokken naar NL in die tijd. Dus waarom niet Noorwegen.

Bij gebrek aan beter noteer ik  Selbsjörnfjord (Noorwegen)

In mijn bestand staan alleen al in A´dam 126  verschillende Scholte families uit Duitsland

eentje uit Kopenhagen en eentje uit Stockholm, verder zijn er NL,  geboren in de Braziliaanse kolonie en uiteraard in Ned.INdie

die zich in A´dam vestigden.

johan scholte


Ik geloof ook veel meer in Duitsland, maar ik kan ook geen plek vinden die er op zou kunnen lijken. Ik hoop dat er iemand is die nog iets anders ervan kan maken en dat het dan wel logisch is wat er staat. Inmiddels via lijst in wikipedia gezocht op plaatsen eindigend op furt en dan komt Bad Salzdetfurth er nog dicht in de buurt, al staat er echt wel een o en geen a. 

ZwennyPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!