stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Leeshulp gevraagd: Protocol van bezwaar Heteren 1692 opgelost



Profiel afbeelding

Kan iemand voor mij onderstaande tekst vertalen en duiden. 

ORA Overbetuwe, Protocol van bezwaar Heteren, inv. 308, fol. 131, d.d. 31-8-1692: Op dato onderschreven is tuschen Steven Henricxen Spuijers, Tonis Jansen als man en momber sijner huijsvrouwe Geurtje Spuijers, Willemina Henricxen Spuijers geassisteert in desen met Jan Peters haren gecoren momber, Jochem Tijssen Broeckhooven als vader en momber van sijn kindt bij Marij Henricxen Spuijers geprocreert, Huijbertje Huijbers Spuijers geassisteert met haer schoonvader Roeloff Hermsen, Henrick Geurtsen Spuijers voor hemselfs en derato caverende voor sijn andere susters en broeders, mitsgaders Sander Coenders als man en momber sijner huijsvrouwe Catharina Henricxen Spuijers, respectieve erfgenamen van Stoffeltje van Ommeren in leven weduwe van Hendrick Geurtsen Spuijers een vriendelick en minnelicke scheijdinge en deijlinge gemaeckt en opgericht, waer bij overcomen is, dat den gemelde Sander Coenders en sijne huijsvrouwe ofte haere erven, erflick sullen hebben en behouden huijs en schuijr, met de verbeteringe vandien, staende op de gront van de diaconie van Heteren in den ampte van Overbetuwe gelegen, waer gemelde Sander Coenders en sijn huijsvrouwe voor haer en haere erven belooft hebben en belooven bij desen op Kerstmis eerstcomende deses jaers 1692 aen de voorne erfgenamen uijt te keeren eens een somme van hondert en acht en tachentigh gulden, elf stuijvers, die de andere erfgenamen sullen hebben en behouden, onderteeckent bij actum Heteren den 31 augusti 1692. Was geteikent: Steven Hendricxen Spuijers, Jan Pieterse als momber van Willemina Spuijers, Geertruij Jeroens, Jochem Tijsen Broekhoven als vader van het kint.

Edwin Speijers - 22 jul 2018 - 14:43

Wat is er onbegrijpelijk aan? Gewoon langzaam lezen en de relatie tussen de diverse personen goed lezen en begrijpen dan is de rest ook niet echt abacadabra. Of misschien wel als je dit soort teksten niet al te vaak leest. Het gaat m.i.  over de verdeling van de goederen die  de kinderen van Stoffeltje van Ommeren  hebben geërfd. Een van de partijen, die het huis heeft geërfd moet de andere erfgenamen een som geld  betalen als compensatie. Ze zijn dat op vriendschappelijke wijze overeengekomen (minnelijke schikking zeggen we tegenwoordig).

Misschien dat iemand anders me nog kan corrigeren of aanvullen, maar volgens mij is dit in grote lijn de inhoud van de akte.

Uitgeschreven lid - 22 jul 2018 - 18:58

Momber heeft de betekenis van voogd, een vrouw kon niet zelfstandig optreden en haar echtgenoot trad in dergelijke zaken als haar voogd op, ook minderjarige kinderen werden door een voogd vertegenwoordigd.

Heidi Jonkman - 23 jul 2018 - 17:10

Dat soort woorden zijn eigenlijk zo logisch. En opzoekbaar in een online woordenboek. Daarom vroeg ik al om aan te geven wat de moeilijkheid was. Ik lees zoveel van die teksten dat ik sommige woorden heel "gewoon" vind. 

 

Hier kun je woorden opzoeken: http://gtb.inl.nl/search/

Uitgeschreven lid - 23 jul 2018 - 18:12

Heidi bedankt voor je feedback. 

Hierbij dan een paar concrete stukken tekst  waar mij de betekenis niet geheel duidelijk is.

  • haren gecoren momber
  • geprocreert, 
  • derato caverende
  • minnelicke scheijdinge en deijlinge gemaeckt

 

Dan nog een vraag. Welk van de bovengenoemde personen zijn al overleden ?

 

Alvast dank voor jullie reacties en moeite

 

Groet, Edwin 

Edwin Speijers - 24 jul 2018 - 22:20

Pauwel - 25 jul 2018 - 08:43


haar gecoren momber had Heidi al uitgelegd: de door haar gekozen voogd (een vrouw was niet rechtsbekwaam). Als een vrouw getrouwd was dan was haar man haar voogd, ongehuwde vrouwen kozen dan een voogd uit de familie- of kennissenkring.

geprocreert: verwekt.

 

derato caverende: uit naam van, namens.

minnelicke scheijdinge en deijlinge gemaeckt: hebben in goed onderling overleg de erfenis verdeeld

 

De kinderen  zijn erfgenamen van Stoffeltje van Ommeren dus die was overleden.

Stoffteltje was weduwe van Hendrick Geurtsen Spuijers dus die was al eerder overleden.

 

Van de kinderen was Marij al overleden, haar man treedt op als voogd (vertegenwoordiger)  van het bij haar verwekte kind.

 

Met een beetje creatief googelen kom je een heel eind.

Uitgeschreven lid - 25 jul 2018 - 11:37







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu