stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Hoe luidt de achternaam van de vrouw (Annetje) van Jochem Reijnier Lelijveld uit Stompwijk?



Profiel afbeelding

Wim, vwb je laatste vraag: Jan had de ondertrouwinschrijving uit Stompwijk opgezocht en daar een lastig leesbare aantekeing in de marge aangetroffen. De afbeelding ervan heeft hij erbij geplaatst en Pauwel en ik hebben het stukje vrijwel gelijkertijd getranscribeerd.
Een huwelijksaankondiging geeft een ieder de mogelijkheid om kenbaar te maken of er bezwaren of beletselen zijn tegen het voorgenomen huwelijk. Annethe Alewijns heeft van die gelegenheid gebruikt gemaakt en een procureur in de arm genomen om dat te doen. Dat is in feite het enige wat er staat, inhoudelijk staat er verder niets maar zonder twijfel zal Annetge aangevoerd hebben dat Jochem tegenover haar huwelijksbeloften heeft gedaan end at ze daarom met hem in bed gedoken is. Zo'n belofte is een beletsel en zo lang dat bezwaar er is worden het huwelijk opgehouden.
Ik ben wel meer, vrijwel volledig vergelijkbare, gevallen tegengekomen. Vrouw krijgt ongetrouwd een kind, man weet zogenaamd van niks. Maar nu hij met een ander wil trouwen heeft ze een hefboom want ze kan bezwaar maken en dan gaat het huwelijk voorlopig niet door. Nu is dat wel gebeurd dus ze zullen er wel uit gekomen zijn met behulp van een financiële transactie. Dat wordt ook weleens op schrift gesteld, maar zeker niet altijd Kan ook onderhands.

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 31 jul 2018 - 22:03

Jan zal met "niet al te beste fotokopie" ook hebben willen aangeven dat de scans van gahetna geen scans zijn van de originele DTB, maar van fotokopieën daarvan. De kwaliteit daarvan is dus niet altijd even goed.

Zie http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoek-doen/officieel-document/dtb-1 rechtsboven.

Pauwel - 31 jul 2018 - 22:27


Aha, volkomen helder en nu ook logisch! Knap staaltje speurwerk en mooi om ook echt het bewijs te vinden dat de aanvankelijk veronderstelde hypothese (eerst relatie met Annetje A van der Meer, geboorte van een kind dat al na een maand weer sterft en geen huwelijk en twee jaar later wel een huwelijk maar met Annetje T. van der Borst en het bezwaar van Annetje 1 maakt van dat voorgenomen huwelijk) bekrachtigd wordt. 

Bedankt voor de hulp!

Wim Diemel - 1 aug 2018 - 00:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu