stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Leeshulp, vertaling en verduidelijking gevraagd van 2 overlijdens aantekeningen



Profiel afbeelding

Beste lezer,

Op deze locatie: https://1drv.ms/f/s!AhXHYlqOjyqPhs8SMpZF9I2IyWsMAw staan 2 documenten.

De vragen gaan over het document Overlijden Anna Stassart 19-03-1741 ((linksboven) en document Overlijden Joes Josephus Bergé 05-03-1741 (rechts, 2e van onder).

Van de eerste heb ik gemaakt:

Decima nona martij festo Josephi 1741 santis obijs ecclesia receptis migravit in Anna Stasser vidua Jois Josephi Bergé ex Betegné. Alias La rose

Van de tweede heb ik gemaakt:

Quinta Martij 1741 pié obijt in dio vivus ecclesia Sintis premmunitus Joes Josephus Bergé Dictus la rose ex Betegné.

Hierover 3 vragen:

Vraag 1: heb ik het latijn op de juiste wijze verwoord?

Vraag 2: Wat betekent 'alias La rose', 'dictus la rose' en 'ex Betegné? Ik sta nu op het punt te gaan denken dat hier een naamwijziging Berg(h)é(r) -> La rose heeft plaatsgevonden. En dat 'ex Betegné' betekent 'afkomstig van Betegné (Betgné)', betekent dat dan ook daar geboren of enkel gewoond maar niet perse geboren?

Vraag 3: Betegné is een gehucht op 2 kilometer van Esneux (B) (met dank aan een van de leden van dit forum). Hoe kom ik erachter of hier ooit dtb van hebben bestaan of dat die onderdeel uitmaken van Esneux of Sprimont (B)?

Ben zeer benieuwd!

En mocht je tips hebben voor verder onderzoek dan ben ik altijd geïnteresseerd!

Grt, Richard.

Richard Berger - 10 aug 2018 - 16:53

In oude transcripties, mijn ervaring) ex = van (woon- of verblijfplaats op dat moment = afkomstig van, herkomst kan soms ook wel maar dat is hier geen bewijs geboren/gedoopt, te...). Per onderwerp en transcriptie kritisch bekijken. In burgerlijke standaktes leest men ook waar iemand woont, ook wel daarbij extra nog dat men elders heeft gewoond binnen de tijd van bijv. zes maanden voordat men ging trouwen, de feitelijke huwelijksdatum (zie ook datum huw.-aankondigingen). Het systeem gaat ver terug van voor invoering burgerlijke stand betreft het woord in huwelijksaktes, bruidegom, bruid,: van.

Macy Deden - 10 aug 2018 - 17:10

Wat betreft vraag 3.
Betgné heeft geen eigen kerk
Zie https://fr.wikipedia.org/wiki/Betgn%C3%A9
Tegenwoordig telt het gehucht "une trentaine" (een dertigtal) woningen,
dus dat zal destijds ook wel niet veel geweest zijn.

Men zal dus elders, in de omgeving, hebben gekerkt. Esneux lag zo te zien het dichtst in de buurt.

Uitgeschreven lid - 10 aug 2018 - 17:24

dictus betekent zoiets als "genaamd" (of bijgenaamd). Vaak had men een officiële naam en soms een bijnaam of verduidelijking van de eigen naam als er twee (vrijwel) gelijknamige lieden waren. De woonplaats of huisnaam of eigenschap kon dan als verduidelijking worden vermeld.

Uitgeschreven lid - 10 aug 2018 - 18:18

Wat betreft vraag 1 en 2.
Ik neem aan, dat dit het RK overlijdensregister is van Esneux.
Ex Betegné betekent hier dus, dat Betgné op dat moment de woonplaats was van de overledenen. Zij kerkten dus inderdaad in Esneux, wat ook blijkt uit de inschrijving in het trouwboek "mes Paroissiens"

De kans, dat Joseph Bergé in Esneux is gedoopt lijkt me dan ook groot.

In dit gedeelte van België had men naast de achternaam in het spraakgebruik ook vaak een toenaam, die verwees naar het adres.
Dictus La Rose lijkt mij te betekenen dat iemand in het dagelijks leven werd aangeduid met (naar ik voorzichtig veronderstel) de boerderij La Rose.

Succes!

Uitgeschreven lid - 10 aug 2018 - 19:02


Vraag 1: heb ik het Latijn op de juiste wijze verwoord?
Neen.

Decima nona martii festo Sancti Josephi 1741 sacramentis omnibus Sanctae Ecclesiae receptis migravit in Domino Anna Stassar vidua Joannis Josephi Bergé ex Betegné alias la Rose

Quinta martii 1741 pie obiit in Domino omnibus Ecclesiae sacramentis praemunitus Joannes Josephus Bergé dictus la Rose ex Betegné.

ChrisvD - 10 aug 2018 - 19:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu