stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Wat betekent de Latijnse afkorting usqʓ opgelost



Profiel afbeelding

In het RK Doopboek van De Zijpe 1721-1799 [Bron: Regionaal Archief Alkmaar, DTB De Zijpe, inventarisnr. 14] staat jaarlijks tussen eind maart en eind mei  de tekst "Huc usqʓ", waarbij het laatste teken waarschijnlijk een 'z' is. Ik heb een voorbeeld doopakte van 10 mei 1746 bijgevoegd.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wat betekent dit?

Ik heb stellig het vermoeden, dat de pastoor het doopboek eens per jaar rond Pasen bijwerkte aan de hand van losse papiertjes en dat hij daarover verantwoording (statistieken) moest afleggen aan zijn superieuren (bisdom). Het boekjaar liep blijkbaar van Pasen tot Pasen en bij de eerste doop van het nieuwe boekjaar plaatste hij in het doopboek de opmerking "Huc usqʓ", wat dan zoveel betekent als "Tot hier".

In 1746 viel Pasen op 10 en 11 april. De vorige doop in 1746 was op 21 maart dus die van 10 mei was dus de eerste in het nieuwe boekjaar.

Klopt mijn vermoeden?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Frank Bakkum - 15 feb 2019 - 13:06 (laatst bijgewerkt 15 feb 2019 — 13:25 door auteur)

Even googlen: Tot hiertoe (geldt)

Deze grote wapensteen was in de Hezelpoort ingemetseld en heeft het Latijnse opschrift ‘HUC USQUE (IUS STAURIAE)’, wat betekent: ‘Tot hiertoe (geldt) (het recht van Staveren)...’. Gevelstenen

Van protestants kerk weet ik, dat DTBL-briefjes werden uitgeschreven door de koster en/of predikant. Vermoedelijk werden die (pas) daarna ingeschreven in DTBL-boeken. Uw vermoeden lijkt me aannemelijk.

Martin Jongkoen - 15 feb 2019 - 13:20 (laatst bijgewerkt 15 feb 2019 — 13:29 door auteur)


Dank je, Martin Jongkoen.

Frank Bakkum - 15 feb 2019 - 13:36







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu