stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » 1806 - Doop Cornelis Nederveen, onecht, maar vader genoemd - Giessen-Oudekerk



Profiel afbeelding

Beste lezers,

Nu ik wat handiger in zoeken en lezen ben geworden, ben ik alle details in mijn stamboom aan het aanvullen (en hier en daar corrigeren).

Zie hieronder de doop van mijn oudgrootvader Cornelis Nederveen (achternaam van mijn moeder). Nu lees ik de scan vijf jaar na de eerste keer en lees ik dat de vader hier wordt genoemt! Als ik het goed begrijp wordt de moeder hier bestraft? Of is het toch de vader?

Kan iemand mij iets meer vertellen de scan uit dit doopboek en ook over de gewoonte van bestraffen en aanmanen wanneer de vader "onbekend" is? Alvast bedankt voor jullie tijd. 

https://drive.google.com/file/d/18jUlQkiuBHNnJmrHFKsSqzmcGFd_dIbK/view?usp=sharing

(mocht deze link niet werken, zie hier de link naar de mormonensite: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QJ-Z7YV?i=132&cc=2037907 )

Stanley Blonk - 28 sep 2019 - 10:13

Het is uit de tekst niet op te maken, wie er openlijk bestraft is en aangemaand.
De kerkeraadshandelingen, waarin dit is besproken, staan zo te zien niet online.
In de regel moesten beiden ten overstaan van de kerkgangers aan de Here God hun schuld bekennen,
en werden zij als straf voor een bepaalde tijd "uitgesloten van het avondmaal"

Jan Clavaux - 28 sep 2019 - 11:32

Ik meen dat alleen de moeder aangesproken is; er staat: Den 27 April: / Getuige. / Gerrit Rietveld. // Is Gedoopt Een Zoontje van Lijsbeth / Nederveen woonende te Giessen Oudekerk. / welk kind in onecht gewonnen en / gebooren is den 9 Maart 1806. / En is, na opgave voor de Vader / Adriaan De Boer en opentlijke / bestraffinge & aanmaninge tot / beteringe des levens, het kind bij / den doop genaamt ....... Cornelis.

De predikant van de Hervormde Gemeente Giessen-Oudkerk is in die tijd ds. Adrianus Schotsman, van 18/11/1804 (komende van Stad aan 't Haringvliet) tot 30/7/1809 (gaande naar Noordwijkerhout) (bron: http://dominees.nl). Volgens het doopboek heeft Schotsman slechts één keer met de doop van een buitenechtelijk kind te maken, dus vergelijking van dit type teksten is niet mogelijk. Wel noteerde zijn voorganger, ds. Nicolaas Kuiperi, zo'n acht maanden voor zijn emeritaat [zie enkele bladzijden terug]: 1804. // 14 Jan: // is volgens opgave van de Moeder Clasina van / Houwelingen geboren haar kind, buyten Huwel- / lijk geteelt, welk kind door haar ten doope is / aangeboden, moetende genaamt worden / Cornelia -- zijnde een Dogter: zijnde de moeder / over haar wangedrag ernstiglijk berispt, en / tot ware boete en bekeeringe aangemaant. / zijnde dit kind gedoopt den ....... 19 feb.

W. van der Kooij - 28 sep 2019 - 15:27


Bedankt voor de uitleg. Dit zijn "leuke" weetjes. Het idee dat een voorouder zoiets heeft moeten ondergaan. Dat geeft toch even net wat meer inhoud aan het onderzoek. Nu maar eens kijken of ik Adriaan de Boer daar terug kan vinden en kan bewijzen dat het de juiste is.

Stanley Blonk - 28 sep 2019 - 20:24 (laatst bijgewerkt 28 sep 2019 — 20:25 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu