stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Omzetten akte uit Breda 1558 naar gewoon Nederlands, graag Uw hulp opgelost



Profiel afbeelding

Ik heb een akte getranscribeerd uit Breda Begijnhof inv. nr. 635 d.d. 18 sept. 1558. Ik zou graag willen weten wat hier nu staat in gewoon Nederlands, of wat in grote trekken de betekenis is. Dank voor de hulp. Aad

Henrick mag executeren op de manier waarop hij denkt dat het goed is, maar ‘ten eijnde toe te beleijden alle dagen ende termijnen van recht voir heur te bewaren ende te continueren opte zelve dagen te preponeren te excipieren item te contestiren protesteren te produceren te reppotcheren te salueren te concluderen ende allet anders te doen des trecht heijscht ende toelaat op ende van alle questien dipferenten ende geschillen met eenen ijegelijcken te appointeren  te transigeren ende te overcomen tzij bij forme van submissie ende compromisse oft bij andere minlicke wegen ende manieren van transactie zoo alst den voirgen(oemde) henricken wilem henrick nevenzone heuren geconstitueerden best geraden goetduncken ende gelieven zal eenen oft meer’.  

A. Neeven - 10 jan 2020 - 19:04 (laatst bijgewerkt 12 jan 2020 — 10:31 door moderator)

Hmmm. Ik ben absoluut geen jurist, maar dit is ongeveer de strekking denk ik:

Hendrik mag doen wat em goed dunkt, maar.....

hij moet voldoen ('beleijden') aan de afspraken over terugbetaling ('dagen ende termijnen') (omslachtig veel woorden hier)

en hij moet er alles aan doen ('ende allet anders te doen') zoals juridisch vastgelegd/voorgeschreven ('recht heijscht') én toelaatbaar is
met als doel ('op ende') er voor te zorgen dat eventuele geschillen ('questien, differenten ende geschillen')
met wie dan ook ('eenen ijegelijken') die zouden kunnen ontstaan te benoemen, aan te pakken en op te lossen ('overkomen')
door toe te geven ('submissie'), een compromis te sluiten, of minnelijk te schikken, of op een andere manier

zoals het Hendrick,

en dan ben ik het spoor bijster omdat ik de context van de namen 'hendricken willem hendrick nevenzone' niet ken
maar het komt er volgens mij op neer wat beide partijen (?) of hun vertegenwoordigers ('geconstitueerden')
in onderling goed overleg daarover afspreken ('best geraden goetduncken ende gelieven zal eenen oft meer’)

-Bart- - 11 jan 2020 - 10:50


Hartelijke dank. Veel worden voor iets simpels. Maar goed om te weten. Aad

A. Neeven - 13 jan 2020 - 09:45







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu