stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » 2x hulp bij lezen amsterdam 1e 1630 en 2e 1669



Profiel afbeelding

De herkomst van Gerrit Romboutsz bij zijn ondertrouw in 1656 lijkt mij Noorthorm. Dat is een vrij gebruikelijke weergave voor het Groningse Noordhorn [Noorthorrum, Zuidhorrum...] maar kan ook wel gebruikt zijn voor Nordhorn in Duitsland. In elk geval spoort het niet erg met het Friese Collem [Kollum]. Kan iemand nog eens kijken naar de ondertrouw van Willem Rombouts in 1664?  Hij komt van Collem - want dat staat er echt wel - in, ja in wat?  Etselaer?

Petra - 23 feb 2020 - 13:01

Nee, daar staat dat hij metselaer is (link). (Net zoals Gerrit, overigens.)
In de trouwaankondiging voor het stadhuis staat trouwens eveneens Collem (link).

Peter S - 23 feb 2020 - 14:18 (laatst bijgewerkt 23 feb 2020 — 14:22 door auteur)

Bedankt. Dus voor de beide gebroeders hebben we als herkomst resp. Collem (2 x) en Noorthorm? Interessant maar inconsistent.

Petra - 23 feb 2020 - 14:29

[Doopsgezinde inschrijving 15.12.1641 : Gerrit Rompkes en zijn huisvrouw Lijsbet Pieters (link).]
[Gerrit en Willem Rombouts waren samen getuige bij de doopsgezinde inschrijving van Trijntje Jacobs in januari 1656 (link) - wellicht de tweede vrouw van Gerrit, trouwden in mei 1656.]

Peter S - 23 feb 2020 - 15:15 (laatst bijgewerkt 23 feb 2020 — 15:21 door auteur)

peter en andere helden van dit maffe raadsel:               volgens mij is Martgen/marritje Arenrts/aerents de schoonmoeder van Willem.   Zij zou n.l. getrouwd met Jan Jans* maritjes vader) en geboren in/op,1613 te Deventer, mits Marritje Arents hertrouwde met Willem nadat Jan gestorven zou zijn en deze Willem later  toch met een Marritje Oorbeek trouwde.                Willem /Wilhelmus geboren (hier tekende hij ook mee)  5 dec. 1628  in Collen woont in de 1e Bloemdwarsstraat. Marritje en Willem liggen op Westerkerkhof.. Willem woont in de Tuinstraat en zij (willem en marritje) trouwen 22 maart 1664.               1e vrouw van Willem is Elsje Barents uit de st.Agnietenstraat zijstraat van de Oudezijdsvoorburgwal aan het einde laatste Bloemdwarsstraat.     Vader zou zijn Jan RomboutszxAaltje Willems.          Nou dit is wat ik heb,  mits er 2 martgen/marritje Aerents/arents zouden zijn.

misschien wordt het ietsje duidelijker voor allen, voor mij in ieder geval niet en        A.u.b. niet moedeloos worden dat doe ik wel voor jullie

                                                         gr.marian

                                                                                                                 

m.oorbeek - 24 feb 2020 - 09:40

U heeft gelijk dat hier een raadsel is. U bedoelt, ene Marritje Arents, wed. Jan van Noorbeeck, ging op 9.9.1651 in ondertrouw te Amsterdam met Jurrien Schutt, metselaar, van Hamborgh, weduwnaar van Hilletje Idertsz (link); blijkens een marginale aantekening heeft zij op 8.9.1651 bewijs gedaan(*). [Jurrien's eerdere ondertrouw wellicht in 1650 hier.]. Ook hun huwelijk was op het stadhuis (link). De kans op twee personen genaamd Marritje Arentsen, weduwe Jan van Noorbeeck, lijkt inderdaad erg klein. We zullen dit wat meer tegen het licht moeten houden.

(*)Minuutinbrengregister van 8.9.1651 begint hier rechtsonder. Inbrengregister van die datum begint hier. Resteert m.i. alleen de mogelijkheid van een aantekening van die datum bij de begraafinschrijving (door de weeskamer) van Jan van Noorbeek, maar wanneer is die Jan overleden?

Zie ook deze eerdere discussie : link.

Peter S - 24 feb 2020 - 18:34 (laatst bijgewerkt 24 feb 2020 — 20:23 door auteur)

goede morgen

er is dus een Jan overleden in 1630, dat staat . zonder kinderen.         Als wat ik begrijp zou deze Jan (vader dus van marritije/marijtjen) eerst getrouwd zijn met Hester Jans en dan met Marritje Arents.     Dan komt weer Marritje x Willem Romb.sz die eerst trouwde met Elsje Barents en dan weer met Maritije Arents en dan met Maritje N)oorbeek.   Hoe simpel kan het leven zijn.   Zij waren tekort getrouwd waarschijnlijk om kinderen te krijgen en van Willem is er ook geen kind zowel van Elsje als van Maritje, dus heel ingewikkeld. Ga mij storten op wat jullie aanranden met het woordje "hier"                         marian

m.oorbeek - 28 feb 2020 - 11:09

Als U op "hier" klikt in mijn vorige reactie moet er een nieuw beeld verschijnen, met een scan. Als dat niet het geval is, dan is er misschien een probleem met instellingen van Uw internetbrowser.

Ik had al aangetoond dat Marritje Arents en Marritje van Noorbeeck dezelfde persoon waren, ik begrijp niet waarom U die nog steeds als verschillende echtgenotes ziet van WIllem Rombouts. Zie mijn reacties van 22 februari.

Overigens, volgens mij is de in 1630 begraven Jan van Oorbek niet persé dezelfde als Jan van Hoornbeeck (van Middelburg, weduwnaar van Jannetie Jans) die trouwde in 1628 (link) met Marritie Aerts, van Schiedam [zie ook de eerdere discussie, hier]. Want in 1641 is er nog een doop van een Lijsbet, dochter van een Jan Hoorenbeeck en Maritje Arents (link).

Peter S - 28 feb 2020 - 11:36

peter:       wacht even, dus marritje van oorbeek Niet noorbeek) was een echte oorbeek x romboutsz.,  (wonen 1e Bloemdwarsstraat/Tuinstraat)  officiele naam oorbeek bij overlijden marritje (geen noorbeek), zo stom zouden ze in die tijd toch niet geweest zijn met naams verandering bij overlijden?, bij geboorte heel misschien trouwen oke

De fam. Noorbeek uit Middelburg was dus ook met een marritje getrouwd maar is geen echte oorbeek

Of alles is zo door (mij) elkaar gehaald dat ik er ook geen wijs meer uit wordt? (zal wel weer)

Alsjeblieft nog een reactie                             marian

m.oorbeek - 28 feb 2020 - 16:49

Marian, ik krijg steeds meer het idee dat jij niet gelooft wat er hier gezegd wordt... Uit de losse pols (ik ga het tot dusver verhaalde niet allemaal meer uitspitten):

Martje, Maritje of Marrigje "heet" Arents (varianten zoals Aerts, Aernts etc. zijn onbelangrijk), dat is haar eigen patroniem, dus naar haar vader.

Naar haar eerste man staat ze ook bekend met zijn achternaam: Van Oorbeek ofwel Van Noorbeek. (Kwestie van opschrijven zoals je het denkt te horen: die N van "van" en de O van "oorbeek" achtermekaar klinken als één woord, "Vannoorbeek", en dan mocht iedereen zelf de cesuur leggen.)

Klaar... denk ik. En verder wordt er hier het een en ander neergezet, wat misschien relevant zou kunnen zijn. Kwestie van trial and error, kijken of ergens dingen op hun plaats vallen, of iets misschien zo zit, etc. etc.  Maar als het niet blijkt te kloppen, moet je dat ook over snel weer vergeten.

Petra - 28 feb 2020 - 17:37

Familienamen werden wellicht op gehoor opgeschreven door een functionaris, dus "van Oorbeek", "van Noorbeek", "van Horenbeek" e.d. zullen toch eenvoudig dezelfde persoon kunnen betreffen. Zelfs in de 19de eeuwse burgerlijke stand lijkt me dit mogelijk.

Verder waren familienamen zoals we die nu kennen niet verplicht in de 17de eeuw, en bleven m.i. ook voor iemand niet persé onveranderd. Met de tot nu toe gemelde gegevens kan ik alleen maar zeggen dat het erop lijkt dat Marritie Aerts, van Schiedam, geb. ca. 1605, getrouwd in 1628 met Jan van Hoornbeeck, van Middelburg, in 1664 hertrouwde (met Rombouts) als Martgen Arents/Marritje van Noorbeeck. Het lijkt me niet onmogelijk dat Marritje inderdaad zelf ook een van Noorbeek was (hoewel ze uit Schiedam kwam, niet uit Middelburg), maar zoals @Petra al op 22 februari suggereerde, kan de achternaam door haar zijn overgenomen van haar eerste echtgenoot (of werd ze nu eenmaal zo naar hem genoemd) - ook volgens mij kwam dat wel vaker voor, hoewel ik geen voorbeeld bij de hand heb.

Peter S - 28 feb 2020 - 17:38

In het Doopsgezinde doop-lidmatenboek te Amsterdam :
01-03-1643 Jan van Orbeeck en Maritjen sijn vrou, get. Hendrick Jans

(en al door Peter S. genoemd :
 18-01-1657 Abraham Oorbeek, get. Barttel Laurens en zijn moeder)

Willem H. - 29 feb 2020 - 08:21


peter: . Ik ben de aller aller laatste die die al deze reacties niet zal geloven, maar begrijp er in deze geen woord meer van wie nou wie is, wel of niet overal vandaan. Ik krijg het niet meer op een rijtje. Weet niet meer te beginnen of te eindigen. Natuurlijk geloof ik wat er geschreven wordt maar kan het niet meer plaatsen. Om deze toestand af te sluiten graag een verslag in telegram stijl (mag ook uiteraard uitgebreid)        En in het doopsgezinde doop boek van 1-3-1643 van Jan (durf geen naam meer te plakken van zijn vrouw) en 18-1-1675 van Abraham (overleden in 1680) wie worden er dan in vredesnaam gedoopt, want je kan het 10x door lezen ik zie dus geen naam.               Trouwens op een enkele naam ( geloof) na is iedereen NH, is het geloof van Doopsgezind dan over gegaan naar NH, na een bepaald jaar?.                    Na deze vraag en graag antwoord sluit ik het maar af want iedereen wordt zo,n beetje horendol van het reactie  geven.

Hoor voor de laatste keer graag van iemand zodat ik de stamboom kan invullen naar eer en geweten.

                                                                                                marian

m.oorbeek - 29 feb 2020 - 13:24







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu