stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Wat wordt bedoeld met 'sub conditione' in een RK-doopregister ?



Profiel afbeelding

Wat wordt precies met 'onder voorwaarden' / 'sub conditione' verstaan bij een RK-doop? Wat voor soort voorwaarden ?

Ellem - 12 mei 2020 - 15:01

onder voorwaarde (dopen: na een nooddoop)

Even wat extra info:  

Nooddoop is de term die gebruikt wordt binnen de Katholieke Kerk, Orthodoxe Kerk, Oriëntaals-orthodoxe Kerken en de Assyrische Kerk van het Oosten voor het toedienen van het doopsel aan een persoon in stervensgevaar door iemand die geen diaken of priester is.

De nooddoop kan en moet worden uitgevoerd door elk rooms-katholiek persoon, maar ook een nooddoop door een niet-gedoopte, zelfs door een ongelovige, is geldig zolang maar gedoopt wordt 'in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest', volgens de bedoeling van de Katholieke Kerk.[1] Bij het uitspreken van deze woorden is het noodzakelijk water over een lichaamsdeel te gieten, bij voorkeur het hoofd.

mvg-Ben

Ben Wegman - 12 mei 2020 - 15:30 (laatst bijgewerkt 12 mei 2020 — 15:32 door auteur)

Als de betrokkene wat langer leeft dan het bij de nooddoop leek, kan de officiële doop door de priester later alsnog plaatsvinden, maar van "sub conditione". 

Petra - 12 mei 2020 - 17:46

Beste Petra en Ben,

Bedankt voor de uitleg; En ja, Ben: Inderdaad iedereen "mag en moet dopen" bij levensgevaar. Daarom begrijp ik dat ook nooit van die ongedoopte kindertjes die niet in gewijde grond mochten worden begraven, terwijl bij, wjjze van spreken, elke willekeurige voorbijganger het pasgeboren kind een nooddoopsel had kunnen toedienen.

Ellem - 13 mei 2020 - 09:00

Zie ook een eerdere discussie.

https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/18305/0/doop_onder_voorwaarde

Bij een doop sub conditione (onder voorwaarde) doopt de R.K. priester het kind onder de volgende voorwaarde: "Si non es baptizatus, ego te baptizo in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti.": 'Als je niet gedoopt bent, doop ik je in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.'

In de R.K. doopboeken betreft het meestal een doop door de pastoor, nadat het kind eerder – wegens dreigend stervensgevaar – door de vroedvrouw is gedoopt, omdat er twijfel kan bestaan of de vroedvrouw deze nooddoop wel geheel volgens de regels heeft toegediend.

Pauwel - 13 mei 2020 - 16:02 (laatst bijgewerkt 13 mei 2020 — 16:07 door auteur)

Citaat "Daarom begrijp ik dat ook nooit van die ongedoopte kindertjes die niet in gewijde grond mochten worden begraven, terwijl bij, wjjze van spreken, elke willekeurige voorbijganger het pasgeboren kind een nooddoopsel had kunnen toedienen.". (einde citaat) 

We hebben het hier over R.K. dopen, maar hoe zat dat bij de Hervormde Kerk? 

Annemarie57 - 15 mei 2020 - 11:30 (laatst bijgewerkt 15 mei 2020 — 11:30 door auteur)


Het heeft niets te maken met "in gewijde grond" begraven worden.
De zieltjes van ongedoopte kinderen gingen volgens de katholieke leer niet naar de hemel,
en dat is aanmerkelijk vervelender dan het verschil tussen gewijde en ongewijde grond.

In de protestante kerk kent men het begrip "predestinatie", waarbij - kort door de bocht - God van te voren al heeft vastgesteld,
wie er uitverkoren is om naar de hemel te gaan.
Het gaat hier te ver om op de predestinatie in te gaan: de uitleg heeft voor heel wat kerkscheuringen gezorgd
en de theologen zijn er het tot op de dag van vandaag niet over eens hoe dat mechanisme in de Schepping werkt.

Wesley Fokkens - 15 mei 2020 - 11:46







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu