stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Raadselachtige ondertrouw in Leiden 1600



Profiel afbeelding

Op 7-10-1600 trouwt Janneken Elsevier(s) in Leiden met Michiel Mathijs. Zowel de ondertrouw als het kerkelijk huwelijk heb ik gevonden. Het archief in Leiden heeft echter nóg een ondertrouw van dezelfde Janneken in de on-line toegang, namelijk op 7-7-1600 met Dirck Adr.z TEL. Dat is wel erg krap op elkaar. De betreffende ondertrouwinschrijving kan ik niet lezen, en hij is heel lang:

https://i.postimg.cc/D06XV43r/Eerdere-Ondertrouw24529.jpg

Zou iemand mij een samenvatting willen geven van wat hier staat t.a.v. deze raadselachtige ondertrouw? Ik zie wel dat deze aantekening Gillis Elsevier als ondertekenaar heeft. Ik meen dat de Elseviers toen al prominenten in Leiden waren.

Bij voorbaat dank voor alle hulp.

Nicolaas

Nicolaas Mars - 3 jun 2020 - 14:35

Zie hier. 

Edit: de lange inschrijving aan de linkerkant is dus niet de inschrijving van Janneke met Dirck Adr.z Tel: die korte inschrijving staat rechts (tweede van boven).

Anje B. - 3 jun 2020 - 16:04 (laatst bijgewerkt 3 jun 2020 — 16:20 door auteur)

Beide Jannekes komen uit Leuven en worden vergezeld door de moeder Lijntje van Opstal. Maar of het twee gelijknamige zussen zijn, dan wel dat de eerste bruidegom overleden is, weet ik niet.

André Jansen - 3 jun 2020 - 21:55

In een ander register staat:
 

Als je dan naar de inschrijving zelf kijkt zie je dat er twee vinkjes voor het lijstje van 7 ondertrouwen waar dat ondertrouwen in staat (No. 2) . Dat zouden er drie moeten zijn (het tellen van de proclamaties)... Misschien heeft dat er wat mee te maken?

Hans Hoekveld - 4 jun 2020 - 14:02

Leuk gevonden, Hans, maar ik zie in de rug van het boek nog een spoor van het meest linker tekentje; er staan dus wel degelijk drie afkondigingen gemarkeert. Het blijft nog even een raadsel of er nu twee zussen zijn die allebei Janneken heten, of dat om de een of andere reden het huwelijk met Dirck Tel toch niet heeft plaatsgevonden.

Suggesties hoe dit zit blijven welkom.

 

Nicolaas

Nicolaas Mars - 4 jun 2020 - 14:09


Als Tel zo spoedig na het huwelijk overleden zou zijn, zou Jannetje niet zo snel hebben mogen hertrouwen.  

mst - 4 jun 2020 - 17:38







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu