stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Vertaling oud-nederlands deel 2



Profiel afbeelding

De mensen die mij vanochtend hebben geholpen, onwijs bedankt!

Dit was nog maar het begin..het was slechts de duiding van de mensen die bij de notaris kwamen.

Hieronder de tekst wat ze daar kwamen doen...Wat ik eruit begrijp moet er een verhaal bevestigd worden waarin de ten gelde gemaakte lakenwinkel niet helemaal zuiver gegaan is.

 

Barend Bennink slotemaker op de Pijpemarkt, Sjerp Gerrits Feytsman, glanser in de regulierdwarsstraat van competente ouderdom

en hebben ter verzoeke van Lambertus Walkerink wonende hier ter stede getuigd en verklaerd dat zij getuijgen beijde met den vernoemde

requirant Lambertus Walcherink op maandag den 27 dezer maand january geweest te zijn op de plaats van .. kaartje leggende bij bremerbrug en aldaer bij de persoon van Albert van Bazel logeerende bij de tuijnman op de gemelde plaats dat dezelfde Albert van Bazel ( de welke hun verklaerde drie en zeventig jaeren oud te zijn) onder het rooken van een pijptabak en het drinken van een glas bier aen de requirant  ten aenhore van haer getuigen, distinct en duijdelijk verhaelt heeft, het geene volgd, namelijk dat hij Albert van Bazel zeer wel gekent had de persoon van Jacobus Walkerink en voorzeker wist dat hij Jacobus Walkerink een zoon was geweest vaan Michiel Walkerink ( welke dezelve Jacobus Walkerink hem van Bazel ook meermaels zelf had verhaelt) en dat zijne voorn vader huijsvrouw en moeder van hem Jacobus Walkerink geweest hadde Catharina de Riemer, dat hij Michiel Walckerink eerst een droogscheerdersknegt was geweest en ( zo hij Jacobus Verhaeld had) in het jaar 1647 baes was geworden en dat hij Michiel Walchering vervolgens in het jaer 1666 met vijf van zijne kinderen aan de pest was overleden, blijvende als doen geen andere kinderen  als dezelve Jacobus en nog 1 broeder van hem, overig dat gemelde Catharina de Riemer als weduwe zijnde een lakenwinkel had gedaen , dat de oudste van haar zoons getrouwd was geweest en deze zou zonder kinderen nagelate voor hem was overleden, als wanner dezelve oudste zoon, weduwnaar zijnde  - bij hem, van Bazel- in huys op een kamer was komen wonen en aldaer vervolgens ook alzo overleden. Dat de jongste zoon, zijnde voorn Jacobus Walchering na zijn moeders overlijden haere lakenwinkel heeft verkogt aen een wed. te Enkhuijsen voor twaalfduijsend guldens  met wie hij naderhand was getrouwd.en dat doen zijn broeder gestorven was hij; Jacobus Walcherinck bij hem, - van Bazel- was gekomen en zijn overleden broeder had laten begraven wijders alles opgeschreven en zig als enige erfgenaem van zijn broeder had gedragen en na verloop van een half jaer het goed had laten halen na Enkhuijsen dat hij van Bazel ook bij  vervolg goede kennis met gen(oemde)  Jacobus Walcherink had onderhouden en alle wintertijden (dewijl hij mede een droogscheerder was en er dan geen werk had) gewoon was bij hem te Enkhuijsen te komen  en volgens hetgeen hij verhaelde in sonderheyt dat Jacobus een zoon van Michiel Walchering geweest was en zijn voorn broeder zonder kinderen was gestorven, zeer wel gerust onder eede zoude kunnen verklaren dan dat hij oud en zwak was maer als de nood vereijschte en zijn zwakheijt zulks toeliet en dat hij dan we in de stad zoude komen en daarvan verklaring wilde doen.

Bron: Akte van bekendheid 29-01-1727 te Amsterdam,  aktenummer 112294

Aston McMurtha - 10 jun 2020 - 11:52

Lambertus Walkerink heeft gevraagd aan een paar mannen om een verklaring af te leggen. Zij hebben van ene Albert van Bazel een en ander te horen gekregen (die zelf te oud en zwak is om te reizen en de verklaring af te leggen). Ook Albert heeft de gegevens uit mondelinge overlevering (dus mogelijk zitten er onvolkomenheden in).

Albert heeft Jacobus Walkering gekend, de jongste zoon van Michiel Walkering en Catharina de Riemer. In 1647 was Michiel van simpele droogscheerdesknecht baas geworden van een lakenhandel. In 1666 overleed Michiel met 5 zonen aan de pest. Jacobus en een broer overleefden evenals hun moeder.

Moet nu eten straks verder

Annemarie57 - 10 jun 2020 - 12:05

Nice!

Aston McMurtha - 10 jun 2020 - 12:09

De broer, een kinderloze weduwnaar heeft bij Albert van Bazel op kamers gewoond en veel verteld. Na de dood van zijn moeder heeft Jacobus de lakenhandel verkocht voor 12 duizend gulden aan een weduwe en is daarna met haar getrouwd. 

Dat zal dit huwelijk betreffen:

Datum huwelijk:
 

30-07-1679

Plaats wettig huwelijk:
 

Enkhuizen

Bruidegom:
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacobus Walcheringh

Voornaam: Jacobus
Achternaam: Walcheringh
Woonplaats: Enkhuizen
Adres: Sint Jacobsburgwal
Bruid:
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Antgen Pieters

Voornaam: Antgen
Patroniem: Pieters
Burg. staat: weduwe
Woonplaats: Enkhuizen
Adres: Nieuwe Westerstraat

Toen zijn kinderloze broer overleed (die bij Van Bazel woonde) heeft Jacobus de begrafenis geregeld en alle goederen van zijn broer geïnventariseerd en naar Enkhuizen laten overbrengen. Van Bazel heeft nog lang contact onderhouden met Jacobus.

 

Ofwel Jacobus was de enige van het gezin van zijn ouders die over was en had dus alles geërfd.

Dat is wat ik ervan begrijp.Misschien hebben anderen correcties/aanvullingen?  

Annemarie57 - 10 jun 2020 - 12:18


In ieder geval lijkt er iets wel te kloppen:

Bijzonderheden:
Opmerking: Huwelijksintekeningen van de PUI. https://archief.amsterdam/archief/5001/675

DTB Begraven

  • Bron: DTB Begraven
  • Soort registratie: Begraven
  • (Akte)datum: 07-02-1675
  • Plaats: Amsterdam
  • Soort akte: Begraven

Bijzonderheden:
Begraafplaats: Nieuwe Kerk en Engelse Kerk https://archief.amsterdam/archief/5001/1056

Annemarie57 - 10 jun 2020 - 12:48







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu