stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling, betekenis » Termen uit Waals lidmatenregister 1685-1726



Profiel afbeelding

In het Waalse lidmatenregister 1685-1726 van Middelburg vind ik regelmatig de termen 'par attestation de (plaatsnaam)', Als ik het goed heb begrepen betekent dit dat de nieuwe lidmaat uit de desbetreffende plaats komt. Ik ben nu tegengekomen 'par attestation de Batavia le 2 decembre 1703'. Slaat dit wellicht op het Batavia uit Nederlandsch-Indië ​?

Verder vind ik in deze registers termen als 'par reparation' en 'par confession'. Kan iemand mij uitleggen wat deze termen precies inhouden?

Koen Benoist - 4 jul 2020 - 20:39 (laatst bijgewerkt 8 jul 2020 — 11:16 door moderator)

'Par attestation' wordt in de Nederlandse hervormde kerken 'met attestatie' genoemd: met een briefje van de dominee van hun oude woonplaats, wie ze zijn, wanneer ze gedoopt zijn, of het lidmaten zijn, etc. De formule is inderdaad 'met attestatie uit [oude woonplaats], dus ze komen uit Batavia; welk Batavia is nu inderdaad de puzzel, maar ík ken er maar eentje. Succes!
'Par confession' zal zijn 'na geloofsbelijdenis'; tussen de 20 en 25 jaar oud legden sommige protestanten een geloofsbelijdenis af, waarop ze lidmaat werden van de kerkelijke gemeente. Na hun doop als kind was dit de protestantse manier om aan de rest van de gemeente te laten weten dat ze serieus waren in hun geloof.
Par reparation' ken ik niet, ik hoop dat iemand anders dat weet te vertellen.

Uitgeschreven lid - 5 jul 2020 - 16:22


De eerste twee ben ik met Emma eens

Bij Par reparation zit ik te denken aan "na boetedoening' of iets dergelijks. 

Annemarie57 - 7 jul 2020 - 18:13







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu