stamboomforum

Forum logoLeeshulp, transcriptie, vertaling » 'Schinckelen' [opgelost]


Profiel afbeelding

Wie weet wat 'schinckelen' betekent?
Ik ben de uitdrukking tegengekomen in oude bronnen, bijvoorbeeld de kohieren voor de 10e penning in Vlaardinger Ambacht.
Zo staat er... 'Cornelis Jan Heymansz. 16 m. H. van Pieter Allertsz. tot Rotterdam, waarvan hier 15 m. 5 h., ligg. naast de vsz. 2 m., aan elkander gerekend tot 2 kampen, t.w. 11 m. 5 h. (waarvan 5 h. teelland ligg. a.d. dijck en vanaf de 4 h. land van het gemene land v.d. westsluysen die a.d. zeedijck liggen, ‘schinckelende’ in de vsz. 11 m. 5 h. tot de Maeslantsche wech toe)'.

Jan Schinkelshoek

Mogelijk is uw achternaam hierop gebaseerd?

Zie schenkeldijk: Verbindingsdijk, dijk die twee andere dijken met elkaar verbindt. [..] en Schenkeldijc: Varianten: scenkeldijc, sceinkeldijc, scinkeldijc, Modern lemma: schenkeldijk, (scenkel-, sceinkel-, scinkel-), znw. m. Ndd. schenkeldeich (Grimm's Wtb.). Benaming van een dijk die (als een schenkel) aan een anderen is vastgehecht (meestal een binnendijk aan een zwaarderen zeedijk) en daarmede een hoek vormende, verbindingsdijk, dijk die twee andere dijken verbindt [..] (bron: http://gtb.inl.nl).

W. van der Kooij

Met een hoekige verbinding. dus twee percelen die in elkaar "haken". 

 

Boerderij Schinckelshoeck lag in een bocht (hoek). Mijn verre voorvader Pieter Vranckenz (van Velde) boerde daar een tijdje in de 16e eeuw. 

Annemarie57

Een andere betekenis van schinckelen is: beenderen. "..mack gelijck een jaerigh lam? ô hoorde gy zijn schinckelen, Zijn mergeloos gebeent, van maelen dor .." (Joost van den Vondel, 1660).

Vgl. schenkel is onderbeen http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M062505 

Maar in context van de aangehaalde tekst en uw naam is de dijk-uitleg meer voor de hand liggend :)

jannave

Dank voor alle prompte reacties. De hoekige verbinding lijkt mij de goede vertaling in dit verband.
Over Pieter Vranckens (van der Velde) hoorde ik graag meer. In diezelfde tijd was er in de Zuidbuurt van Maasland ook een Pieter Vranckens Schinckelshoeck. Dezelfde?

Jan Schinkelshoek


Pieter Vranckenz (van Velde) komt meestal voor zonder familienaam. Hij zal geboren zijn naar schatting ca. 1525 en overleden tussen 1571 en 1580. Hij was een zoon van Vranck Jacob Cornelisz en Maritge Wiggersdr en had twee zonen: Lenaert Pietersz (mijn voorvader) en Vranck Pietersz van Velde.

een Pieter Vranckenz Schinckelshoeck ken ik helaas niet. Wel een Joris Vranckenz, maar die had bij mijn weten geen broer Pieter wel een broer Philipsz. Zij waren zonen van Vranck Jorisz (ca. 1560 - > 1628) en Ermtge Adriaensdr. 

Sorry. 

Annemarie57







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu