stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische sites en publicaties » Uitgebreide informatie nieuw abonnementenmodel WieWasWie

WieWasWie heeft op haar blog nu informatie gegeven over het nieuwe abonnementsmodel. Wat blijft gratis en wat gaat er achter de betaalmuur? Onderstaande tabel, overgenomen van http://wiewaswieblog.nl/2015/11/uitgebreide-informatie-nieuw-abonnementenmodel/ laat zien dat er meer van de huidige functies betaald wordt dan alleen "zoeken op 2 personen", zelfs zoeken met wildcards en 'begint met' komen in het Premium abonnement van € 18,50. Helaas dus vooralsnog geen nieuwe functionaliteit...

Abonnement  Geen Gratis Premium
Snel zoeken

Eenvoudig zoeken, 1 invoerveld, geen wildcards

Ja

Ja

Ja

Standaard zoeken

Uitgebreid zoeken op 1 persoon, geen wildcards, geen ‘begint met’

Ja

Ja

Ja

Geavanceerd zoeken:

Uitgebreid zoeken op 1 of 2 personen, met wildcards en zoekoptie ‘begint met’

Nee

Nee

Ja

Fouten & verbeteringen melden

Nee

Ja

Ja

Zoekopdrachten opslaan als favoriet

Nee

Nee

Ja

Documenten opslaan als favoriet

Nee

Nee

Ja

Emailnotificaties ontvangen

Nee

Nee

Ja

Bob Coret

Even eruit gelicht:

Kosten en korting

Het Premium abonnement zal 18,50 euro per jaar kosten of 5 euro voor een afzonderlijke maand. Digitale Vrienden van het CBG kunnen het abonnement kosteloos afsluiten, Vrienden van het CBG krijgen korting. Zij kunnen het Premium abonnement aanschaffen voor 10 euro in plaats van 18,50 euro. Meer informatie over het vriendschap van het CBG: www.cbg.nl/vrienden.

- See more at: http://wiewaswieblog.nl/2015/11/uitgebreide-informatie-nieuw-abonnementenmodel/#sthash.JevUasPB.dpuf

-----------------

Ik zelf heb mijn normale Vrienden abonnement omgezet in Digitale Vrienden.

 

----------

Groet

Everardus

Everardus Rollema

Voor een (amateur-)genealoog is de mogelijkheid om met wildcards te zoeken een soort van eerste levensbehoefte, zelfs in de akten van de BS. Geen prettig nieuws dus.

Goed beschouwd gaat dus gewoon alles achter een betaalmuur.

Jan Clavaux

Tja, als het CBG denkt zo de "Vrienden" aan zich te binden...

De service van het CBG is niet zo heel interessant meer na de laatste veranderingen, dan is €18,50 voor WieWasWie aantrkkelijker dan €40,00 voor het "Vriend" zijn van het CBG. Zou het als signaal opgepakt worden als veel "Vrienden" deze stap zouden zetten? 

Dat na bijna 40 jaar zo een einde moet komen aan een vriendschap.

Reinoud van Wijk

Ik ben zeker niet blij met hoe het allemaal is gegaan en o.a. zal gaan met de digitale bestanden van het CBG, want dit is nog zeer onduidelijk.

Zelf kijk ik als toekomstig "  Digitale Vriend " het 1 jaar aan, wat het digitale aanbod van het CBG precies gaat worden voor het jaar 2016?

Hierbij doel ik niet het combinatie Premium abonnement van WieWasWie, maar of er, buiten de collectie advertenties, nog iets spectaculairs uit de hoge hoed van het CBG wordt getoverd, waar we als onderzoekers blij van worden.

Mocht het tegenvallen, dan zal het CBG zich zelf in de vingers gaan snijden en zal het verder aan de (Digitale) Vrienden liggen of ze verder willen varen met de boot CBG? 

 

Groet,

Everardus

Everardus Rollema

Smeerlapperij dit. Waarom moet er betaald worden voor gegevens die openbaar zijn en al járen in een vrijwel statische database staan ? 
De fout is geweest om dit bij het CBG onder te brengen. Die zijn de laatste jaren veranderd van een gerenommeerd en integer instituut in een geldhongerige
club die voor iedere kleinigheid geld vraagt. De walgelijke Amerikaanse geldzucht-cultuur dringt ook hier door in de genealogie. Commercialisering slaat ook in deze mooie hobby toe.

Ik ben blij dat ik vrijwel alles wat in de BS gezocht kan worden, reeds opgezocht heb. 

André Sijnesael

Ik ga dus van gratis naar €18,50 per jaar, want wie zoekt er nou op slechts één persoon als Johannes de Vries bijvoorbeeld al 6.796 resultaten oplevert.

De website van het CBG.nl had in 2014 1,8mln bezoekers (+3%) die 27,5mln pagina's bekeken (+18%).  
De website van Wiewaswie.nl had in 2014 1,1mln bezoekers (+17%). Het aantal pageviews vermeldt het jaarverslag van het CBG niet.

Dit gaat een drempel opwerpen voor een hoop (aspirant) genealogen en dat is spijtig. Ik ben benieuwd hoeveel traffic het CBG denkt over te houden achter de betaalmuur. Aan de andere kant: Nu verdienen ze niks en straks wel en ze besparen ook nog eens op servercapaciteit waarschijnlijk. Het business model voor de financiering van WieWasWie is blijkbaar noodzakelijk voor het CBG met alle teruglopende subsidies. 

Als 10% van alle bezoekers gaat betalen, levert ze dat toch mooi €2 mln op. 

Ron

Ron,

Die €2 mln zou de omzet zijn. Aan financiële transacties (zoals iDEAL) ben je in dit geval zo 20.000 euro kwijt. Verder moet er nog even BTW afgedragen worden à 420.000 euro. Blijft er nog steeds 1.560.000 over (plus de bijdragen die de archieven moeten overmaken om hun gegevens te presenteren op WieWasWie). Als je daar de kosten voor beheer & marketing (qua FTe en infrastructuur) zou je nog steeds een leuk bedrag hebben om te investeren!!!

Echter, die 10% is niet realistisch. Ter vergelijking: Open Archieven heeft dit jaar zo'n 500 duizend bezoekers gekregen, zo'n 200 gebruikers hebben een betaald abonnement afgesloten, dat is 0,04%. Het aantal bezoekers  is ook niet een goede maateenheid, een betere maatstaf is het aantal geregistreerde gebruikers dat een website heeft. Dan zijn percentages van 1% tot 10% die een betaal abonnement nemen realistischer (ter vergelijking: Open Archieven heeft nu 2100 geregistreerde gebruikers).

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

.

Inge

Leuk om te goochelen met cijfers.

Het is net als met Maurice de Hond, voorspellingen komen zelden uit.

Na het sluiten van boekjaar 2016 zal daadwerkelijk blijken wat de netto winst is geweest.

 

Gr. ----------

bericht is minder relevant geworden, daar Inge haar bericht heeft weggehaald.

Everardus Rollema

En neem maar aan dat dat het geval zal zijn. Winst maken is voor ieder bedrijf belangrijk zelfs voor hun (non-profit).

ien lejeune

Met de vergrijzing van de nederlandsche bevolking neemt de markt voor geneaolgisch onderzoek op een natuurlijke wijze toe. Dat is dus een economisch principe en daar speelt het CBG op in door eerst de markt te creeeren met een gratis lokkertje en dan het beleid van dit kabinet toe te passen dat de ouderen maar moeten betalen  En dan te bedenken dat al die gegevens grotendeels zijn ingebracht door vrijwilligers of via donaties. Het is te hopen dat die zelf voor een goede backup hebben gezorgd anders moeten ze dadelijk zelf betalen voor hun eigen data.

Ik had een goedkope en interessante hobby gevonden toen ik hier zeven jaar geleden mee begon. Natuurlijk kost een hobby geld maar je probeert dat toch wel een beetje te beperken. Er zijn gelukkig alternatieven door bij de regionale archieven te gaan zoeken en het hulpmiddel "wiewaswie" geheel links te laten liggen en dan maken we van "Den Haag" toch nog een eiland.

Jan J.W. Baas

@Jan Baas, ik neem aan dat je met deze zoekmachine bekend bent?

http://www.archieven.nl/nl/personen

ien lejeune

Ik denk dat bij heel veel mensen niet zozeer het bedrag een probleem is want laten we wel eerlijk zijn 18,50 per jaar waar praten we dan over.

Voor mij is het voornamelijk een principe kwestie en ik vermoed dat ik daar niet de enige in ben. En dan is 18,50, 18,50 teveel.

ien lejeune


Ik ben het niet met je eens, het Digitale abonnement van het CBG geeft juist heel veel voordeel trek die 18.50 er van af blijft 21.50 euro over en je kan alles gratis downloaden bij het CBG en gratis bij WieWasWie, prima je kan de studiezaal niet zoveel meer bezoeken maar ik kwam daar toch al sinds 1975 niet meer omdat het voor mij uit Sneek te ver weg is, ben wel blij met het digitale vrienden abonnement en waar praten we over 3.34 per maand en moet je zien wat je daar voor krijgt, nu ik neem geen afscheid van het CBG na bijna 46 jaar lid geweest te zijn

En trouwens al de klagers jullie werken toch ook niet voor niets, je krijgt toch ook een salaris voor hetgeen je doet

Met vriendelijke groet

Anton Musquetier
http://altijdstrijdvaardig.nl
Index van het Provinciaal Bestuurlijk Archief
van Friesland met ca.267.000 familienamen,
ook uit andere Provincies, en ca. 227.750

Anton Musquetier
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!