stamboomforum

Forum logoBoeken, publicaties, websites » CBG Persbericht vernieuwde website

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Heden ontvangen:

PERSBERICHT 01-09-2016

Nieuw en verbeterd centrum voor familiegeschiedenis

CBG maakt het online zoeken naar voorouders eenvoudiger

De vernieuwde website van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is per 1 september 2016 online. Deze nieuwe website zal voor vele stamboomonderzoekers een welkome vernieuwing zijn. Op de website is het niet alleen gemakkelijker onderzoek doen naar voorouders op het gebied van stamboomgegevens, familienamen en familiewapens, maar is ook veel uitleg en hulp bij onderzoek aanwezig.

Men kan er tegenwoordig niet meer om heen: familiegeschiedenis intrigeert. De afleveringen van het NTR-televisieprogramma Verborgen verleden worden elk seizoen beter bekeken en in de top tien van de Beste Geschiedenisboeken Aller Tijden van het Historisch Nieuwsblad zijn maar liefst vier familiegeschiedenissen te vinden. Mensen verwonderen zich over hun eigen historie en gaan zelf op onderzoek uit.

Welke betekenis gaat schuil achter mijn achternaam? Heeft mijn familie een familiewapen? Wie waren mijn overgrootouders? Dit zijn vragen waarvan de antwoorden gezocht kunnen worden via de vernieuwde CBG-site. Op de website komt een schat aan informatie bijeen: zo’n 10,9 miljoen persoonsvermeldingen in de eigen verzamelingen, 48.000 titelvermeldingen in de bibliotheek, ruim 100.000 wapenbeschrijvingen, 95.000 stambomen en meer dan 320.000 familienamen. Voorheen was deze informatie niet geclusterd te doorzoeken, maar ieder apart op een eigen website.

Sleutel tot je familiegeschiedenis

Op het nieuwe cbg.nl kan eenvoudig door alle databases gezocht worden, uitgebreid zoeken in een specifieke bron kan ook nog steeds per database. Naast de collectie van het CBG zijn ook de ruim 43 miljoen aktes en 117 miljoen persoonsvermeldingen uit WieWasWie gelijktijdig te doorzoeken. WieWasWie is hét Nederlandse online platform voor familiegeschiedenis en biedt historische documenten die Nederlandse archiefinstellingen daar samen aanbieden voor historisch persoonsonderzoek.

Expertise

Het CBG heeft niet alleen veel bronnen in huis, maar ook veel expertise. De kennis wordt online gedeeld via uitgebreide informatiepagina’s op de website. Zo wordt elke bron die het CBG beheert belicht met een heldere uitleg. Hierin is informatie te vinden over het belang van de bron bij onderzoek naar familiegeschiedenis en waar deze te vinden is. Ook worden tips gegeven bij het doorzoeken van de bron alsmede concrete voorbeelden en links naar relevante informatie.

Naast informatie over de bronnen biedt het CBG ook hulp bij onderzoek voor zowel de beginneling als gevorderde onderzoeker. Online is een compact stappenplan te vinden. Ook stellen experts van het CBG thema-pagina’s op die ieder ingaan op specifieke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld militaire voorouders.

Centrum voor familiegeschiedenis

Het CBG is het landelijke expertise én informatiecentrum voor onderzoek naar familiegeschiedenis en is er voor iedereen; van amateur-genealogen tot wetenschappers en van programmamakers zoals Verborgen verleden tot notarissen met vragen over erfopvolging. Online kan iedereen grasduinen door de collectie en hulpmiddelen vinden bij onderzoek. Ook fysieke ondersteuning is nog steeds mogelijk. Elke maand organiseert het CBG een vrij toegankelijk Stamboomcafé met elke keer een ander thema en de mogelijkheid experts vragen te stellen.

Meer informatie www.cbg.nl

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vera Weterings van het CBG e-mail vera.weterings@cbg.nl.

Everardus Rollema

Everardus Rollema

Everardus Rollema

Everardus Rollema

Dankzij een bericht op een ander forum ontdekte ik gisteren de vernieuwde CBG site. Ik ben verbaasd dat de vrienden van CBG nog geen bericht daarover hebben mogen ontvangen (of ik moet buiten de boot zijn gevallen).

Een opmerkelijk feit. Je moet helemaal opnieuw registreren (kunt wel je oude inloggegevens gebruiken). En daarna kun je aangeven dat je een vriendnummer hebt en dus meer privileges. 

Even de verwijzing naar het andere forum met dank aan sadminF.

http://stamboomvragenforum.nl/topic/2514-nieuwe-website-cbg-betekent-opnieuw-registreren/#comment-15080

mvg-Ben

Ben Wegman

Hoewel ik al jaren vriend van het CBG ben, heb ik geen enkel bericht over deze wijziging ontvangen. Daarom: dank voor het plaatsen op dit forum.

L. Loef

Op mijn vraag waarom vrienden niet even een bericht hebben gekregen oa ook over het opnieuw registreren, kreeg ik het antwoord dat dit in diverse media is gecommuniceerd. Heb ik blijkbaar ook allemaal gemist.

F.E. van der Burg

Heb er evenmin iets over vernomen. Hoe bevalt het zoeken? Ik vind het een labyrinth.

Leo Bijl

Na er even de tijd te voor hebben genomen, ben ik er al aardig in thuis en het valt me niet tegen.

In combinatie met wiewaswie is het een hele verbetering t.a.v. van enkele jaren geleden.

Let wel, dat aan een site altijd geschaafd moet worden en indien de gebruiker suggesties heeft, dit zeker doorspelen aan het CBG.

Heb ik zelf de afgelopen weken ook gedaan.

Meedenken kan nooit kwaad.

 

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Ik heb op boeken gezocht, maar er staat niet hoe je die aanvraagt. Met familiedrukwerk eveneens: geen aanvraagknop.

Leo Bijl

Hebt U al gezocht via handschriften?

U hebt het over boeken, maar wat verstaat U precies onder boeken?

 

Voorbeeld

http://cbgverzamelingen.nl/zoeken?search=&collection=Handschriften

 

Gr.

Everardus Rollema

Hoe kom je dan bij handschriften? Maar zelfde: familiedossiers c.q. fam. archieven met wel een aanvraagknop, familiedrukwerk: geen aanvraagknop.

Boeken zijn boeken :), publicaties in de bibliotheek: geen aanvraagknop.

Op plaatsnamen is ook geen overzicht te vinden van wat ze dan aan bronnen op fiches hebben.... of ik ben stekeblind.

Leo Bijl

Waarom moet ik eerst vriend worden om verschillende bestanden te kunnen bekijken, zoals familieadvertenties, poltierapporten e.d.?

Jochem IJmker

Dat hoeft ook niet per sé al kun je dan wel downloaden zoveel je wilt, in ruil voor je jaarlijkse contributie. Maar je kunt ook een tegoed voor bijv. een dag kopen. Het is dus niet gratis, maar dat was voorheen ook niet.

Leo Bijl


Zie dit artikel op de website van De Telegraaf van vandaag: http://www.telegraaf.nl/binnenland/26582577/__Nieuwe_site_stamboomstudie__.html

 

Nieuwe website maakt stamboomonderzoek eitje

11-09-2016 09.13

·          

DEN HAAG - Mensen die op zoek zijn naar hun voorouders, hoeven niet meer stoffige gemeentearchieven en kerkelijke documenten uit te pluizen. Het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG) heeft een groot aantal archieven digitaal samengebracht op de vernieuwde website, die donderdag wordt gepresenteerd.

,,Nog niet alles is gedigitaliseerd, daar wordt hard aan gewerkt. De bronnen die het meest worden geraadpleegd, zoals bidprentjes en familieadvertenties, gebeuren eerst. Maar familiedossiers, die voor veel minder mensen interessant zijn, moeten nog even wachten'', legt Vera Weterings van het CBGuit.

Door de site zijn 10,9 miljoen persoonsvermeldingen binnen een muisklik te vinden. Ook zijn er 48.000 titelvermeldingen, 100.000 omschrijvingen van familiewapens, 95.000 stambomen en meer dan 320.000 familienamen te vinden.

Weterings: ,,Dit is voor het eerst dat de databases allemaal op één platform staan. Onze archieven worden vooral gebruikt door mensen die een stamboom maken, dat zijn voornamelijk wat oudere mannen. Maar we doen ook veel zaken met notarissen die op zoek zijn naar erfgenamen.''

Stamboomonderzoek kreeg afgelopen jaren een nieuwe impuls door televisieprogramma's als Verborgen Verleden, waarvoor ook het CBG werd ingeschakeld.

Wie ondanks de vernieuwde site vastloopt in zijn stamboomonderzoek, kan nog een andere dienst van het centrum inschakelen. Die biedt in degelijke gevallen de hulp aan van de 'stamboomcoach'. De site legt daarnaast ook stap voor stap uit hoe een stamboom moet worden opgesteld.

L. LoefPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!