stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Vreemde Amsterdamse manier van indexeren.



Profiel afbeelding

Ik vind in Amsterdam wel de doopakten waarin de namen van ouder of getuige met de zoeknaam (Oldenk?t*), maar de dopeling komt niet voor in de lijst. In de Acherhoek vind ik ook de dopelingen zelf als ingang naar een akte.

Waar komt dat verschil vandaan?

Leo te Braake - 9 jul 2017 - 23:02

Leg uw vraag neer bij stadsarchief Amsterdam. Zij hebben er wellicht een reden voor om deze wijze van registratie te kiezen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 9 jul 2017 - 23:06

Het is inderdaad een afwijkende manier van zoeken. Ieder archief heeft zijn eigen manier Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Het verschil is soms al terug te voeren op hoe ieder archief ooit, ver vóór internet, de akten heeft geïndexeerd.

Om in Amsterdam rechtstreeks naar een kind te zoeken, moet je zoeken op twee personen, zoals in onderstaand voorbeeld.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 10 jul 2017 - 08:49

Ik zoek ook op dezelfde manier als Jan hierboven aangeeft

Annemarie57 - 10 jul 2017 - 10:15

Bedankt Jan en Annemarie,

Mijn probleem is niet zo heel groot: ik was niet specifiek naar een doopakte aan het zoeken: Ik zocht gewoon alle Oldenkot(te)s, en het viel me op dat er een afwijkende manier van presentatie was ten opzichte van de uitkomsten uit Achterhoekse gemeenten. Ik wil dat graag begrijpen, vandaar mijn vraag.

En jullie antwoord kan heel nuttig zijn als ik nog eens wèl een specifieke doopakte zoek.

Bedankt.

Leo te Braake - 10 jul 2017 - 11:36

Soms moet je niet willen begrijpen maar gewoon alternatief denken en accepteren dat de wereld niet altijd levert wat je graag zou willen. Het is immers onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken. De meeste mensen zoeken gewoon een bepaalde doop en dat kan met een beetje creativiteit.

Annemarie57 - 10 jul 2017 - 11:59

Ik denk dat t m er in zit dat kinderen in doopakten niet expliciet een achternaam krijgen toebedeeld, waardoor het in principe al een aanname zou zijn de achternaam van de vader in te vullen - weliswaar een aanname die veelal klopt, maar die in dit geval dus niet gedaan is.

Willem R. J. Vermeulen - 10 jul 2017 - 13:03


Bovendien kan het ook zijn dat je in patroniem verstopte familieleden tegenkomt door de dopen bij naamdragende getuigen te checken. Elk nadeel heb zijn voordeel. Jawel niet alleen in voetbal...............

Annemarie57 - 10 jul 2017 - 14:04







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu