stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Opkomst en ondergang van een middenstandsfamilie, nu bij Van Oorschot


Profiel afbeelding

Op 3 juli is 'Hoeden en petten en dameskorsetten' verschenen bij Van Oorschot, een zoektocht naar de verzwegen geschiedenis van de Westfaalse manufacturenhandelaar Heinrich Bokern en zijn zoon, de drogist Bernard Bokern. Het is een wervelend en aangrijpend verhaal geworden van de opkomst en ondergang van een middenstandsgezin tussen 1870 en 1945.

In de familie is er nauwelijks iets bewaard gebleven van de twee beschreven generaties. Het maakte het noodzakelijk voor auteur Frank Bokern om niet zozeer in te zoomen op de eigen familie, maar juist uit te zoomen. Deze noodgreep heeft erg goed uitgepakt. Het had het onverwachte gevolg dat de oude Anton Dreesmann opeens een rol kreeg in het verhaal, net als de schrijver Theo Thijssen. Zo krijgt dit familieverhaal opeens veel meer kleur.

Hoeden en petten en dameskorsetten speelt in in Haarlem, Leiden, Amsterdam en Naaldwijk. Het boek vertelt nog steeds de familiegeschiedenis van de Bokerns, maar is tegelijkertijd een universeel verhaal geworden van het wel en wee van middenstanders in die turbulente jaren tussen 1870 en 1945. In de laatste vijftien jaar zoomt het boek wel steeds verder in op de familie. Het resulteert in een ontluisterend en aangrijpend slot - waarschijnlijk de reden waarom het verleden altijd is verzwegen.

Nu in de boekhandel. Lees alvast een fragment op frankbokern.nl

Frank Bokern
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.