stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Boek over jongen, die in leger van Napoleon komt


Profiel afbeelding

Ben een boek aan het lezen van joh. Fabricius. Een jongen van 12, Toontje Poland, loopt weg van huis in Hoorn en komt onderweg een sergeant van het leger van Napoleon tegen, waar hij mee via Alkmaar optrekt richting Den Haag, naar de koninklijke kadettenschool, de K.K. . Er komt onder andere voorbij, wat een doopceel is. En rangen en standen in het leger toen. Wordt vervolgd.

Piet B.

Er wordt beschreven, hoe het uniform er uit ziet, wat de jongens krijgen, waar ze trots op zijn. En hoe er wordt geoefend door de ouderen op de \Maliebaan in Den Haag. Er wordt een herberg uit die tijd genoemd, waar Toontje een nacht logeert. Rond blz 120 is er grote beroering als rond 1810 Nederland bij Frankrijk wordt ingelijfd. Dat woord Conscriptie kwam ik ooit op een gezinskaart tegen. Iedereen moest nu soldaat worden, of hij nu wilde of niet. De kleuren van de kokarde werd veranderd in rood wit blauw.  school werd gesloten en 250 oudere jongens marcheerden af naar Antwerpen.

Piet B.

In de Tijdspiegel, jaargang 22 is het verhaal van toontje Roland óók te vinden.  Onderwerp Mengelwerk, Indische types. Auteur v Rees. III verlof. O.a. afrekening Plasman ontbinding der kweekschool, de reis naar Antwerpen enz.  http://www.dbnl.org

Piet B.


Maar verder met het boek over Toontje . Ze liggen in de Schelde in de haven, want de Schelde is dichtgevroren en oorlog voeren is onmogelijk. Aan boord oefent men met zwaard- en stokvechten.

In het voorjaar komt de keizer himself op bezoek bij de vloot, alles moet er spic en span uitzien. Inmiddels is Nederland ingelijfd en is het verplicht frans te spreken. Alle commando`s , zoals GEEF ACHT, rechtsomkeert,  gaan nu in het frans, als ze aan de wal zijn. Voor de russische veldtocht gaat iedereen van boord, op eentje na. Het leger is een samenraapsel van nederlanders, belgen, fransen, oostenrijkers en denen (die er later uitstappen).

Het enige, wat hetzelfde is, is het uniform. In Moskou aangekomen nemen ze soms dure spullen mee uit de huizen en stoken de haard met meubilair, daarna wordt moskou in brand gestoken door losgelaten boeven , om hen te verjagen. (Huizen zijn veel van hout). Verjaagd op de terugtocht vallen er steeds meer doden door de winter. Geweren vriezen vast aan de vingers. Slecht beschermd worden ze zijdelings aangevallen door Kozakken op snelle kleine paarden. Er is honger. Eigen paarden worden geslacht, de een na de ander en de ene kar na de andere wordt opgestookt voor een kampvuur. Volgende keer laatste deel.

Piet B.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu