stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Wat vinden jullie van deze lijst voor de benaming van generaties kinderen?Profiel afbeelding

Ik vind het raar dat er wel termen bestaan om de generaties van onze voorouders te benoemen, dus van nu naar toen, maar andersom bestaat het niet. 

Het is wel zo dat mensen niet ouder worden dan 3-4 generaties, maar ik zou het toch wel goed vinden om vanuit een verre generatie de generaties van de kinderen kunnen benoemen, dus van toen naar nu.

Daarom heb ik een lijst met termen bedacht, in de termen van 'kind'. 

Wat vinden jullie daarvan? Feedback wordt zeer op prijs gesteld.

https://www.yory.nl/voorstel-nieuwe-benaming-generaties-van-kinderen/

Yolanda Lippens - 4 nov 2021 - 17:49

Ik denk niet dat een term als Averbladachterkleinkind ooit ingeburgerd raakt. Maar anderzijds begrijp ik ook dat je wel een eenduidige terminologie zou wensen.

Waarom niet gewoon het aantal generaties vermelden?

Dus nakomeling in 1e graad: dat zijn de kinderen

Nakomeling in 2e graad: dat zijn dan de kleinkindern

Nakomeling in de derde graad voor de achterkleinkinderen.

Enz.

karel honings - 5 nov 2021 - 14:45 (laatst bijgewerkt 5 nov 2021 — 14:46 door auteur)

Beste Karel, 

Ik heb inderdaad ook niet de illusie dat mettertijd deze termen gemeengoed gaan worden. Alhoewel, als het alleen voor het bladachterkleinkind zou gaan, zou dat al een stap zijn. Maar zoals je zegt, ik mis gewoon de termen voor die generaties. 

Het zou mooi zijn als we de generaties kunnen tellen, dat zou dan ook voor de generaties naar vroeger kunnen. Dus je vader in de 7e graad o.i.d. i.p.v. je bet-bet-bet. Tellen is voor mij dan nog 100x beter dan bet-bet-bet, of nog erger, over-over-over.

Dank voor je feedback.

Yolanda Lippens - 5 nov 2021 - 18:12

de benaming blad-, aver-, telg- en loot- vind ik mooi en past bij de woordkeuze van bet-, stam-, edel-.
maar deze volgorde van opeenvolging blijft in de praktijk onhandig, ik moet altijd de lijst erbij halen om te tellen,

kleindochter in de veertiende graad is veel directer, dus beter voor dagelijkse toepassing en bovenstaande titels kunnen gebruikt worden voor speciale gelegenheden of fraai drukwerk

Carla van Beers - 9 nov 2021 - 16:59

Die stamboom met aanduidingen tot welke generatie een kind behoort zijn leuk, maar wat je ook kiest, niet alle mensen die de stamboom bekijken snappen dat. En dan bedoel ik familieleden die het wel leuk vinden om eens in de stamboom te kijken, maar verder ook niet. Dus ik maak een bijblaadje waarin ik de generaties neerzet. 
We kunnen alles wel genealogisch benoemen, zo kan je ook de verwantschapsgraad tussen neven en nichten wel willen weergeven. Er is ergens een grens aan wat nog interessant is.
Nicolette

Nicolette Jentink - 3 jan 2022 - 13:09

Ik vind het ook ingewikkeld.

 

Iets anders wat ik hier misschien kwijt kan:

Wie een partner heeft verloren kan zich weduwe/weduwnaar noemen.
Wie zijn ouders heeft verloren kun je een wees noemen.
Maar voor ouders die een kind zijn verloren is er -tot groot verdriet van velen- geen woord. 

Nu dacht ik aan peduwe/peduwnaar voor iemand die een kind heeft verloren en preduwe/preduwnaar als een kind voor de geboorte is overleden.

M.G. de Groot - 6 jan 2022 - 10:02


peduwe/peduwnaar en preduwe/preduwnaar lijkt te veel op weduwe en weduwnaar, is er niet een ander woord voor te vinden? weduwe betenent: "vrouw van wie de man is overleden".zou dan iets moeten worden van "vrouw van wie het kind is overleden" 

infantis mortalitas = kindersterfte in het latijn, het kan best zijn dat er heel vroeger wel een naam voor bestond, maar dat die niet meer in gebruik is, zou interessant zijn om er eens hele oude boeken op na te slaan.

overigens vond ik nog wel de benaming voor de generaties na de kinderen op een tekening met als titel "geslachtsboom, volgens het Romeinse, Franse en Nederlands recht" namelijk: 

1. kinderen, 2. kinds kinderen, 3. achterkinds kinderen, 4. na-achterkinds kinderen, 5. betna-achterkinds kinderen

Carla van Beers - 14 jan 2022 - 14:19Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu