stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Engelse of Schotse voorouders vinden is géén piece of cakeProfiel afbeelding

Een artikel van één van mijn gastauteurs over het vinden van Engelse en Schotse voorouders, mét tips. 

https://www.yory.nl/engelse-of-schotse-voorouders-vinden-is-geen-piece-of-cake/ 

Yolanda Lippens - 1 dec 2021 - 17:01

Een andere afwijking van Britse wetgeving ten opzichte van de Nederlandse en Belgische is dat iedereen zijn of haar naam mag veranderen, mits dit niet gebeurt om anderen met opzet te misleiden, of om onder schulden uit te komen.

Het Britse equivalent van de Nederlandse Staatscourant is The Gazette (https://www.thegazette.co.uk/all-notices). Hierin worden onder andere zogenaamde Pole Deeds gepubliceerd. Een Pole Deed is een officiële aankondiging dat iemand van naam is veranderd.
Ik kan iedereen aanraden om eens in The Gazette te zoeken (registratie is verplicht, maar gratis) want je vindt er allerlei onverwachte vermeldingen. Er bestaat een Engelse, een Ierse en een Schotse variant van The Gazette.

Verder heb ik erg veel plezier gehad van een 3-maanden abonnement van FindMyPast. Deze betaalde website heeft een geweldige schat aan informatie. Het was voor mij het geld dubbel-en-dwars waard. Hun indexen geven vaak meer gedetailleerde datums en gaan door tot veel recentere datums dan die op FreeBMD. Ze hebben ook veel info over Britse militairen.

Vergeet in Groot-Brittanië bijvoorbeeld niet de Voters Registrations, die tot zeer recent gepubliceerd worden (o.a. bij FindMyPast), waardoor je nog levende personen kunt terugvinden. In Groot Brittanië (en veel andere Angelsaksische landen) moet je je namelijk eerst laten registreren, voordat je mag stemmen.

Een alternatief voor de General Registry Office (GRO) is de Local Registry Office, waar inschrijvingen gratis te krijgen zijn. Niet te vroeg juichen, want je moet ze wel op locatie (ja, inderdaad in de UK) komen inzien. En je moet natuurlijk precies weten in welk LRO de gebeurtenis geregistreerd is.

Michaël

Boers 2 - 6 dec 2021 - 21:58


Dank voor de aanvulling!

Yolanda Lippens - 8 dec 2021 - 12:25Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu