stamboomforum

Forum logoBoeken, (eigen)publicaties, websites » Altijd in beweging. Vier eeuwen familiegeschiedenis. (betreft van Aken)



Profiel afbeelding

In Altijd in beweging, een familiegeschiedenis die vier eeuwen omspant, trekt een stoet aan beroepen voorbij. Die begint met molenaars in de Betuwe van de vroege zeventiende eeuw. Vervolgens komen we terecht in de werkplaatsen van ambachtslieden en volgen we generaties bakkers in hun dagelijks bestaan. Daarna  voert het rad van fortuin in de Betuwe ons naar herbergiers, landbouwers, onderwijzers en rondzwervend volk. Aan het einde van de negentiende eeuw geven dienstbodes gehoor aan de zuigkracht van de grote stad. Niet lang erna komt er een beweging op gang van de familie uit Geldermalsen naar het voormalige Nederlands-Indië.  Intussen trekken ook steeds meer mensen na de Eerste Wereldoorlog van het Gelderse platteland naar het Westen. Ze vestigen zich onder meer in Den Haag als handelaren in groenten, fruit en aardappelen – en groeien uit tot een ware clan. 

Al deze ontwikkelingen in de Nederlandse geschiedenis zijn te herkennen in de lotgevallen van één ondernemende familie: de dynastie Van Aken. De Van Akens zijn niet van hoge komaf en in de archieven lieten ze nauwelijks papieren sporen na. Maar juist in hun alledaagsheid zijn ze zo bijzonder. Want hoe vaak het noodlot ook toesloeg – oorlogen, overstromingen, economische ramspoed, vroeg gestorven kinderen – hun oog bleef op de toekomst gericht. 

Altijd in beweging is een inspirerend boek over familiebanden. Over de voorbeeldige kracht van een gewone Nederlandse familie om tegenslag het hoofd te bieden. 

Te verkrijgen bij de boekhandel of uitgever: https://www.denieuwehaagsche.nl/product/altijd-in-beweging-vier-eeuwen-familiegeschiedenis/

Daniel van Aken (1951) studeerde geschiedenis en is de genealoog van de dynastie Van Aken. Wim Willems (1951) is emeritus-hoogleraar Sociale Geschiedenis en schrijver van historische non-fictie. 

Daniel van Aken - 20 jul 2022 - 16:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu