stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Waar bleef het familievermogen?



Profiel afbeelding

Wie kent niet iemand van een oudere generatie die in de russische spoorwegen geïnvesteerd had, of in andere exoten. Het rendement was hoog, totdat het fout ging (vgl de eigentijdse rush op Icesave). Velen werden geruïneerd. Ik ken een dame die ten gevolge van de onfortuinlijke investeringen van haar vader van een "upstairs-downstairs" herenhuis naar een gewoon huis verhuizen moest. Op zolder heb ik nog wel een pakketje van dat soort waardepapieren liggen. U weet vast wel waar ik het over heb!  

Inmiddels krijgen die stukken soms verzamelwaarde, en wel voor scripofielen.

Scripofilie is het officiële woord voor het verzamelen van oude waardepapieren die geen reële economische waarde meer hebben. Dit zijn veelal oude certificaten van aandelen of obligatieleningen. Deze zijn vaak zeer fraai uitgevoerd. Het oudste aandeel ter wereld is dat van de VOC.

Zie verder bijvoorbeeld nl.wikipedia.org/wiki/Scripofilie of (engelstalig en meer uitgebreid) en.wikipedia.org/wiki/Scripophily voor nadere informatie.

Er is tenminste één internationale vereniging, de "International Bond and Share Society", die liefhebbers van deze oude stukken bijeenbrengt, zie www.scripophily.org  

De Zeeuwse Bibliotheek heeft in samenwerking met de ABN AMRO een tentoonstelling geörganiseerd van dinsdag 13 januari 2009 t/m zaterdag 28 februari 2009 met als thema's sparen, betalingsmiddelen en effecten en op zaterdag 7 februari 2009 is een taxatiedag op het plein op de begane grond gepland. Voor nadere informatie zie www.zeeuwsebibliotheek.nl/activiteiten/index.php?url=/activiteiten/index&act_id=635

Mgr Dirk van Leeuwen - 28 dec 2008 - 18:19

Wie wat bewaart die heeft wat.

Zelfs een waardeloos geworden aandeel kan een vermogen waard worden. Zoals het oudste aandeel ter wereld.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Amsterdammer - 28 dec 2008 - 20:42

Ik zal mijn aandelen in de Russische Spoorwegen dan nog maar even bewaren. Ik zou het alleen wel leuk vinden als iemand mij eens kon vertellen waarom het toendertijd fout ging.

Groet Henna

Henna - 28 dec 2008 - 21:16

Volgens mij werden die aandelen waardeloos door de Russische Revolutie, waardoor de communisten aan de macht kwamen.

Ik zou die aandelen inderdaad maar bewaren. Er zijn tegenwoordig veel rijke Russen en er komen er steeds meer bij. En misschien gaan die zich ook wel op antieke (Russische) aandelen storten.

Amsterdammer - 28 dec 2008 - 21:19

Hoe kwam men trouwens op het idee om aandelen te kopen in de Russische Spoorwegen?

Ik ben inmiddels even aan het zoeken geslagen naar mijn Russische aandelen, maar kan ze in de grote berg antieke rekeningen nog niet terugvinden. Wel heb ik een formulier over obligaties in de Zuid-Italiaanse Spoorwegmaatschappij (gedateerd 14 december 1926).

Dus is mijn volgende vraag... Wat ging er mis in Italie?

(Helaas, helaas, mijn vermogen zit in de spoorwegen...)

Groet Henna

Henna - 28 dec 2008 - 23:28

Hier zal ook wel van een décomfiture sprake zijn. In een boedelbeschrijving van 1888 kwamen ze voor, zie http://users.bart.nl/users/termaten/TheBook/Gen6c.html De effectencourant of dat soort informatie uit de betrokken periode zal wel meer informatie kunnen verschaffen, mogelijk via het NEHA, zie www.neha.nl/

Er was nog een "Rus" te koop via e-bay voor één Euro, zie cgi.ebay.nl/OBLIGATIE-RUSSISCHE-SPOORWEGMAATSCHAPPIJ-1885_W0QQitemZ270319099371QQcmdZViewItemQQimsxZ20081218?IMSfp=TL081218121001r431

Google gaf mij nog het volgende relaas (ik citeer): "Echter, donkere wolken verschenen er ook in 1905 aan de horizon. De toestand in Rusland als geheel en specifiek van het Russische filiaal van De Algemeene gaven reden tot zorg. Een groot deel van het geld was belegd in Russische obligaties en de gebeurtenissen in 1917 in Rusland gaven, met de ineenstorting van de dubbelrepubliek Oostenrijk-Hongarije de genadeklap aan De Algemeene. Ook andere beleggingen bleken te speculatief zijn geweest. In 1921 ging het bedrijf failliet. De tekorten waren zo enorm dat het niet verantwoord was om andere levensverzekeringsmaatschappijen konden te laten bijspringen . Er was een noodwet voor nodig om dit faillissement te 'regelen'. Tot 1927 bleef Jakob van Schevichaven nog bezig met de verdere afhandeling van dit tragisch einde van het eens zo florerende bedrijf. " zie home.hccnet.nl/c.w.bal/

Mgr Dirk van Leeuwen - 29 dec 2008 - 17:27

Dirk, je schrijft:

"met de ineenstorting van de dubbelrepubliek Oostenrijk-Hongarije"

En dus is het me nu ook duidelijk wat er met "mijn" Hongaarse goud is gebeurt.

Slechte beleggers, die voorouders van mij.

Maar ik begrijp dus nu dat er belegd werd via de Algemeene in Amsterdam. Ik vond het al zo gek dat een 'gewone boer', ergens in het Achterhoekse platteland, zich zou interesseren voor het spoor Rusland en Italie. Dat lag allemaal zo ver weg. Maar Amsterdam... dat zou nog enigszins bekend kunnen zijn.

Maar goed, dit alles is dus de reden dat in 'gewoon' mag werken voor mijn centjes.

Groetjes Henna

Henna - 29 dec 2008 - 18:34

Henna lieve kind, ik lijd in stilte met je mee....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

wilma groot enzerink - 30 dec 2008 - 02:25

Enkele jaren geleden kocht een Belg op een rommelmarkt duizenden "waardeloze" russische aandelen voor een paar honderd euro. Enige maanden na deze aankoop liet hij deze zien aan experts en de waarde scheen honderdduizenden euro's te bedragen. Zo zie je maar, niet alles is waardeloos. Oude russische aandelen hebben wel degelijk een waarde, hoewel met deze huidige crisis wel minder is.

mvg, Masje II

Masje II - 30 dec 2008 - 13:40

Jammer toch dat de moderne aandelen niet meer gedrukt bestaan, met van die mooie talonnetjes eraan.

Nu de waarde gekelderd is, misschien zelfs onder die van de oude "russen", zouden onze kleinkinderen anders een mooi aandenken hebben gehad aan de vruchteloze beleggingen van hun grootouders....Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Leonardo - 30 dec 2008 - 14:36

Oude waardepapieren zijn inderdaad vaak fraai, en zullen ook al gezien het feit dat nog verhandelbare stukken vernietigd worden ter gelegenheid van de voortschrijdende 'dematerialisatie' en in 'virtuele' effecten (lees een regel in een gegevensbank) worden omgezet steeds zeldzamer en daardoor waardevoller worden. Inlijsten en ophangen is een goede mogelijkheid, en kan aanleiding geven tot leuke gesprekken met (klein)kinderen en anderen.

Vroeger werden die couponnetjes geknipt, ingeleverd bij een bankkantoor ter verzilvering, opgestuurd naar het hoofdkantoor, op papieren vellen geplakt en (eventueel via een andere bank) bij de uiteindelijke debiteur (dividendbetalende vennootschap of couponbetalende debiteur) ingeleverd. Prachtig werk voor vele handen ...

In de jaren 1990-94 bezocht ik banken in Zuid Amerika, waar de bankhal er nog uit zag zoals in West Europa vóór de WO II. In Buenos Aires vertelden ze me trots dat ze al één pc in de bankhal hadden (met ca. 60 bankbedienden).

Mgr Dirk van Leeuwen - 30 dec 2008 - 14:49

Mijn familie schijnt de dans ontsprongen te zijn. De Russische aandelen van mijn grootmoeder zijn volgens de verhalen optijd verkocht te zijn om voor mijn grootvader een bakkerij te bouwen. Haar familie die een flink deel van het grondbezit in het dorp had verloor zoveel dat ze alleen nog de villa en een flinke tuin overhielden. Het moet toen een ware slachting geweest zijn.

g.m.procee - lammens - 2 jan 2009 - 13:02

Op http://forum.dft.nl/posts/list/150/37394.page vond ik het volgende citaat: "die aandelen van de Russische spoorwegen hingen ingelijst bij m'n opa en oma aan de muur. Nothing changes. Geen idee hoe het daar mee zit. Ze werden uitgevaardigd door het Rusland van de tsaar, vervolgens werd het een ander land en na de perestrojka is het weer Rusland maar dan niet onder de tsaar, als standard & poor idiot zou ik zeggen, good luck met dat geld ooit terugkrijgen, huidige Rusland heeft niks te maken met Rusland van de tsaar. (13 october 2008)

Hier is er eentje

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

In de jaren '90 van de vorige eeuw was er in Frankrijk een lobbygroep die succesvol - ijverde voor de (gedeeltelijke) terugbetaling van Tsaristische spoorweg-  & overheidsobligaties. In dit kader is volgend boek verschenen: "Les Emprunts Russes - de la ruine au remboursement , histoire de la plus grande spoliation du siècle, Joël Freymond, 1996, 192 blz."

zie ook www.scripophilie.com/temoignages/emprunts_russes.htm

Mgr Dirk van Leeuwen - 2 jan 2009 - 23:15

Die russissche obligaties waren zo wijd verspreid dat in vele landen informatie te vinden is.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

http://empruntsrusses.winnerbb.com/

HWPH Historisches Wertpapierhaus AG

http://www.hwph.de/historische-waardepapieren/index_nl.html

of wie bij wil kopen

http://www.fhw-online.de/admin/mod_auktion_list/fs/MODE/27/NAVI/2;32;0;0;7217276624971235/SNAV/0;0;0;0/PAGE/8.htm

Mgr Dirk van Leeuwen - 6 jan 2009 - 11:33


Reaktie volgt later.

Pim de Wit

pim de wit - 8 okt 2010 - 21:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu