Crijn Mauritz Crijnsse Schippers is een van mijn directe voorouders en ik heb de stamboom voor het grootste deel in kaart gebracht.
Hij was het derde kind (dus niet het zevende) in de rij en de tweede zoon van de (bekende) kinderen van Crijn Cornelisse. In totaal kregen Crijn Cornelissen en zijn vrouw Janna Crijnse Stoels zeven kinderen. De tussenpozen tussen de kinderen maken duidelijk dat dit geen extra kind was, ze volgden mooi op rij.
De andere doopgetuigen waren Cornelis Verhulst en Maria Cornelisse: een zus van Crijn Cornelisse en haar partner. Bij de andere kinderen is de moeder Janna Crijnse Stoels wel vermeld.Wel afwijkend dus..
Uit gerechtelijke documenten van Kortgene is bekend dat aan mannen wel boetes werden uitgedeeld wanneer zij een kind bij een ongehuwde vrouw verwekten en de vrouw berecht werd: zij werd op water en brood gezet voor maanden, zo niet jaren, of ze ging naar een tuchthuis. De vaders werden veel milder of niet gestraft: hij ging veelal vrijuit of kreeg een boete.
Uit andere documenten blijkt dat Crijn Cornelisse diaken was (een serieuze functie binnen de kerk) en hij en Mauritz 10 jaar later samen deel uitmaakten van het "Coll. Qualificatum" , Crijn Cornelisse als burgemeester en verder Maurits, graaf van Nassau, heer van Drybergen en Vrijheer van Cortgene, een schepen en een baljuw.
Mogelijk bestond er dus al langere tijd een vriendschappelijke en/of zakelijke relatie.
Zou dus kunnen dat ze elkaar de hand boven het hoofd hielden..
Het feit is dat een broer en schoonzus van Crijn Cornelisse de ander doopgetuigen waren. Is dat gebruikelijk als je je vrouw uitleent?
Ik ben nieuwsgierig naar de waarheid, al zal die waarschijnlijk niet meer boven water komen...