Wanneer bekend is, dat een echtpaar in Amsterdam heeft gewoond dan is het nooit danwel zeer moeiljk na te gaan wanneer een overlijden heeft plaatsgevonden. Waarom houden zij in Amsterdam hun pootje stijf en wil men geld zien? Deze halsstarigheid van de gemeente bevorderd nooit en te nimmer de opsporing van je roots in Amsterdam. Is er soms een andere manier om dit aan de weet te komen?
Los van de wettelijke beperkingen en verloren gegane documenten is er veel vindbaar.
Veel van mijn voorouders etc. woonden in Amsterdam, ik heb geen bijzondere problemen ondervonden bij dat deel van mijn onderzoeken.
In het Stadsarchief is men zeer behulpzaam! En is alles gratis te bekijken. Ook nog eens zelfs op zondagen geopend :-)
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een PK/PL aan te vragen bij het CBG.
ls iemand tussen 1940 en 1994 is overleden in Amsterdam, dan kun je een archiefkaart (= persoonskaart) kopen tegen geringe vergoeding bij stadsarchief Amsterdam . Uiteraard blijft het een vergoeding maar een PK via CBG kost meer. Ook van na 1994 heeft men peersoonskaarten maar die zijn niet meer bijgewerkt i.v.m. overgang naar de persoonslijst (CBA)
Als iemand voor 1940 overlijdt in Amsterdam kun je dat terugvinden op de gezinskaarten.
Je schrijft ook:
"Waarom houden zij in Amsterdam hun pootje stijf en wil men geld zien?"
De overlijdensaktes kun je ook met een bundeltje geld niet on-line aanschaffen via stadsarchief. Dan zal er eerst moeten worden gedigitaliseerd. En met Genver komen we toch al een heel eind.
mvg-Ben
Als je duidelijk kunt bewijzen dat iemand overleden is, dan kun je een verzoek indienen tot openbaarmaken van de archiefkaart.