Vervolg op: www.stamboomforum.nl/genealogie/2/33268/0
Een van mijn voorouders is rond 1780 van Arnhem naar Amsterdam gereisd om zich daar te vestigen.
Hij heeft in 1781 de poorter-eed afgelegd.
Het is niet te achterhalen hoe hij heeft gereisd en langs welke wegen.
Toch wil ik een poging doen.
Een en ander is volledig op aannames gebaseerd.
Het is m.i. aannemelijk dat het grootste deel van de reis per trekschuit is afgelegd.
Als we daar van uit gaan, dan zal het eerste stuk over de Rijn/Lek gevaren zijn.
Dat zou kunnen tot Utrecht.
In Utrecht kun je over de Vecht naar het Noorden richting Amsterdam.
In de loop der tijden zijn er een aantal kanalen gegraven die het er niet makkelijker opmaken.
Het Amsterdam-Rijn-kanaal was er nog niet.
Liep de Vecht tot aan Amsterdam?
Of moest er van de Vecht naar de Amstel worden gereisd over land?
Is het logisch om te veronderstellen dat hij het laatste stuk via de Amstel is gevaren?
Kon hij "met al zijn bezittingen" grote afstanden lopen?
Veel zullen die bezitting niet geweest zijn, vergeleken met heden.
Maar op zijn minst een tas/koffer met zijn kleren zal hij toch mee genomen hebben
Heeft iemand hier ideeën over?
Jan K. - 9 mar 2014 - 18:47
Annemarie57 - 9 mar 2014 - 19:15
Een route was: de Vecht op, bij Nieuwersluis naar de Angstel en over de Angstel naar Aboude, over de Holendrecht naar Ouderkerk en daar de Amstel op naar Amsterdam.
Arjan
Arjan1191 - 9 mar 2014 - 20:53
Hier de beschrijving van een reisje Arnhem-Amsterdam uit 1764 of 1765, uit de Nieuwe Geographische en Historische Atlas van de Zeven Vereenigde Nederlandsche Provintien:
"Daar onderscheyden zig te Arnhem twee wegen op Amsterdam, zynde de naaste over de Veluwe, door de Steden Amersfoort, Naarden en Muyden, maar de Weg over Utrecht ruym zoo vermakelyk, raaden wy de Heeren Reysende te kiesen. Beyde deese reysen doet men gewoonlyk met de Ordinaris Postwagen; de eerste geheel, en de andere maar tot Utrecht, alwaar men in de Trekschuyt gaat, en welke den Reysenden te Amsterdam brengt. Van Arnhem te Wageningen komende, heeft men aldaar goed Logement in De Koning van Denemarken, en andere. Te Rheenen insgelyks in De Koning van Denemarken, en De Koning van Bohemen. Hier van daan ryd men dan voorts met de zelve Postwagen, door de Dorpen Amerongen, Leersum, Doorn, Driebergen, Zeyst, (alwaar een Hernhutsche Broederschap Woonachtig is), de Bilt, en komt alsoo te UTRECHT, een Stad vol Bezienswaardigheden, en in welke men de volgende Logementen vind, namelyk, 't Oud en Nieuw Kasteel van Antwerpen, De Doms-Toren, De Plaats Royal, De Stad Groningen, 't Hof van Holland, la Cour de Loo, en noch meer anderen.
Van Utrecht nu op Amsterdam, neemt men de reyse met de Trekschuyt door de Dorpen Zuylen, Maarssen, Breukelen, de Sterkte Nieuwersluys, Loendersloot, Baanbrug, Abcouw, en Ouwerkerk; waar na men buyten de Utrechtsche poort, te Amsterdam aankomt".
In hedendaags Nederlands:
"Vanuit Arnhem leiden twee wegen naar Amsterdam. De kortste gaat over de Veluwe, en dan door Amersfoort, Naarden en Muiden.
Maar wij raden reizigers aan over Utrecht te reizen. Deze route biedt meer afwisseling. Beide reizen doet u met de gewone postwagen. De eerste brengt u rechtstreeks in Amsterdam, de andere gaat niet verder dan Utrecht. Daar neemt u de trekschuit naar Amsterdam.
Van Arnhem uit reist u naar Wageningen, waar u voor de nacht goed kunt slapen in De Koning van Denemarken, of in andere gelegenheden. In Rhenen slaapt u ook in De Koning van Denemarken, of in De Koning van Bohemen. Vanuit deze plaatsen reist u verder met dezelfde postwagen. U komt dan door Amerongen, Leersum, Doorn, Driebergen, Zeist (bekend van de Broederschap der Herrnhutters), De Bilt, en zo naar Utrecht, een stad vol bezienswaardigheden. Hier vindt u de volgende slaapgelegenheden: 't Oud en Nieuw Kasteel van Antwerpen, De Doms-Toren, De Plaats Royal, De Stad Groningen, 't Hof van Holland, La Cour de Loo, maar er zijn er meer.
Van Utrecht naar Amsterdam reist u wederom met de trekschuit. U passeert Zuilen, Maarssen, Breukelen, het Fort Nieuwersluis, Loenersloot, Baambrugge, Abcoude en Ouderkerk. U arriveert in Amsterdam even buiten de Utrechtse Poort".
Frits Stoffels - 10 mar 2014 - 10:20
In de zelfde bovengenoemde periode is één van mijn voorouders ( Meindert Steeman met zijn zussen Judith en Johanna Christina Steeman) vanuit Zutphen vertrokken naar Amsterdam.
Mijn idee is ook dat ze met een postwagen enz. de reis hebben gemaakt, alleen denk ik dat ze niet ergens in een logement hebben geslapen omdat ze daar geen geld voor hadden.
Het zal vast een hele onderneming zijn geweest.
Everdien Steeman - 11 mar 2014 - 11:11
Frans Mirandolle - 26 mar 2014 - 16:39
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.