Mijn overgrootmoeder is rond 1875 als kind van een jaar of acht als enige van het gezin verhuisd naar Amsterdam om te gaan wonen bij haar (kinderloze) oom en tante. Het gezin waar ze uit kwam was in goede doen. Ze was niet de jongste en ook niet de oudste. Alle andere kinderen bleven wel gewoon bij de ouders wonen, alleen mijn overgrootmoeder dus niet.
Ik vraag me af wat de reden daarvan is geweest. Ik weet wel dat vroeger kinderen wel eens in de kost gingen bij familie, als de ouders het niet breed hadden. Maar dat is hier volgens mij niet zo. Maar wat dan wel? En kon dat dan ook zo maar? Heeft iemand misschien een suggestie?
Misschien een kind dat extra aandacht nodig had, die haar ouders haar niet konden geven ??
Tsja... dat gebeurde wel eens vaker. Grote gezinnen waren dan zo vriendelijk om aan kinderloze echtparen één van hun overvloedige kinderschaar af te staan. Misschien met het oog op een erfenis, misschien uit sympathie, misschien omdat het kind in hun eigen gezin absoluut niet tot zijn/haar recht kwam. Het zal doorgaans met de beste bedoelingen zijn gebeurd!
Een uitzondering is misschien de situatie waar een stiefmoeder in het spel is... maar dat schijnt hier dus niet het geval te zijn.
Petra.
Vermoedelijk kon tante het gezelschap/de hulp wel gebruiken. Je komt het best wel vaak tegen dat één van de kinderen bij een oom of tante wordt opgevoed. Soms omdat één van de ouders is overleden, maar ook wel om de kinderloze tante/oom te plezieren. En inderdaad een erfenis in het verschiet, kon wel eens een extra motivatie zijn.
En ja, bij mijn beste weten "kon dat zomaar". De ouders hadden volledige zeggenschap over een minderjarige. Als zij het naar een kostschool stuurden, dan ging dat kind naar kostschool. En als ze het elders uitbesteedden: wie zou er bezwaar tegen kunnen of moeten maken??
Petra.
Mijn grootvader ging op drie-jarige leeftijd bij zijn kinderloze oom en tante wonen tesamen met een zus die drie jaar ouder was. Volgens de familie gebeurde dat vanwege een spraakgebrek. Zijn oom en tante zouden hem dan misschien meer aandacht kunnen geven. Het gezin telde vijf kinderen en een zesde onderweg. Volgens het bevolkingsregister ging zijn zus na twee jaar weer terug naar het ouderlijk huis. Mijn grootvader is bij zijn oom en tante opgegroeid. Hoe vaak hij bij zijn ouders kwam is ons niet bekend. In de loop van de tijd kregen zijn ouders 13 kinderen.