Ik heb twee aktes in Oldeberkoop.
Een geboorte akte uit 1824 met als wijzing naar Huisnummer 44 en een overlijdens akte uit 1849 met een wijziging naar Huisnummer 99.
Is er een mogelijkheid om er achter te komen, wie in dat huis woonden ten tijde van de aktes?
frans
Hoe dichter bij de invoering van het Kadaster, meestal rond 1834, hoe groter de kans dat de woning is te achterhalen.
Er is sprake bij het kadaster van de oorspronkelijke aanwijzende tafels waar per perceel de nodige informatie staat vermeld w.o. eigenaar, toen geldende plaatselijke aanduiding meestal wijknumner want huisnummers ontstonden pas rond 1900 en de oorspronkelijke kadastrale aanduiding. Er wordt in verwezen naar de volgende tafel waarin wijzigingen m.b.t. eigenaar en/of pand staan en die moet u nalopen tot teminste het moment van invoering straatnaam met huisnummer. Overigens kan daarna de straatnaam of huisnummering later nog gewijzigd zijn
Te vinden op archieven, bij de gemeente, het kadaster en op een site, die vermoedelijk heet "watwaswaar". Zoek ik nog op.
De eigenaar hoeft echter niet de bewoner te zijn.
Beste Frans,
Huisnummering kwestie is zeer moeilijk. In de Specie-kohieren in 1749-1805 is er een soort van nummering. In de periode van Napoleon kwam er opnieuw een instructie voor de nummering van huizen. In 1832 staat er in de lijst van de bebouwde eigendommen een huisnr. genoemd. Is dit wel hetzelfde huisnummer als de burgerlijke gemeente gebruikt? Daarnaast hebben de gemeenten de nummering nog herhaaldelijke aangepast als huizen werden afgebroken of bij gebouwd. In de volkstelling van 1830 en 1840 worden soms op het eind nog inwoners vermeld, die in ongenummerde huizen woonden. Je moet letterlijk alle registers van onderzoeken op trekken om het bewijs te leveren. In jouw geval heeft de persoon het huis in eigendom, dan kan deze persoon via de legger van het Kadaster lokaliseren. Via het kadastrale nummers kun het pand lokaliseren op de Minuitkaart van 1832. Het blijft de vraag of deze persoon ook gelijkertijd de inwoner is, want hij meerdere woningen en deze verhuren. Ook kun de index van het Notarieel akten bij Tresaor kijk of je akten vinden van transakties, die hij heeft gedaan. In 1850 werd het bevolkingsregister ingesteld. Via zoekenakten.nl kun je hierin zoeken.
Jij noemt een geboorteakte en een overlijdenakte als eerste bron. Het kind behoeft niet thuis geboren te zijn en de overleden persoon behoeft niet te zijn overlden in zijn eigen huis. Het zijn en blijven enorme puzzels.
Groeten van Terkos
Bedankt voor de reakties. De volkstelling was me onbekend. Dus maar weer door worstelen.
Nogmaals bedankt,
Frans
Re.: " Dus maar weer door worstelen "
Dat worstelen valt wel mee, fluitje van een cent zelfs, want het is op huisnummer gesorteerd.
Bevolkingsregister zelfde verhaal, dus moet allebei heel snel gevonden zijn.