Beste Allen,
Vooropgesteld: Ja, ik weet dat ik/we verwend zijn in Nederland qua archieven, maar toch.... frustraties lopen op, en er is altijd ruimte voor verbetering....Toch?
Al geruime tijd erger ik mij (op archief/genealogisch gebied dan) hoofdzakelijk aan twee, in mijn ogen, zeer storende factoren: Namelijk de commercie die is toegeslagen bij diverse 'instellingen' en de versplintering van vindplaatsen. Dit moeten wij, als vervent gebruiker, toch beter willen?
Als eerste de commercie. Op dit forum, maar vooral zelf, kom ik steeds meer websites van archieven, instellingen en andere organisaties tegen, waar betaald moet worden voor ofwel een zoekopdracht, ofwel een transcriptie in te zien, ofwel een scan in te zien. Ontelbare websites, maar om er een paar te noemen: Gemeente Amsterdam, Markiezenhof, RHC Vecht en Venen, en bovenal militieregisters.nl. Tuurlijk, er zullen altijd mensen zijn die het geld er wel voor over hebben, maar ik vindt het ronduit bespottelijk. De redenen die aangedragen worden waarom het betaald moet zijn, vindt ik kul van de bovenste plank. En zeker, er zijn 'gratis' alternatieven als het archief zelf bezoeken, maar dat gaat niet op voor bijvoorbeeld militieregisters. Dit gaat ook niet op als je slecht ter been bent, of ver van archieven vandaan woont. Het wordt tijd voor een alternatief! (Maar daar kom ik zo nog op terug.)
Ten tweede: de versplintering. ik heb ondertussen ruim 75 websites in mijn favorietenlijst staan, en ik weet 100% zeker dat ik bij lange na nog niet alle websites heb. Hierdoor ben ik veelal veel tijd kwijt in zoeken op verschillende websites, en verzand ik in allerlei zaken, terwijl ik die tijd beter kan gebruiken voor randverhalen of gerichte opzoekingen. Dit moet toch ook anders kunnen?
Daarom zit ik te denken aan het volgende: Waarom kunnen wij als genealogen, geintereseerden, en belanghebbenden niet een allesomvattende GRATIS website opzetten, gelijk aan wiewaswie? Dit is denk ik te bereiken door de volgende punten in acht te nemen:
- van begin af aan een goede database, met de juiste zoekmachine opbouwen
- de samenwerking opzoeken met zoekakten, familysearch, en (half)doodgebloeide websites als vpnd.
- de hulp van veel mensen/vrijwilligers is benodigd:
- de samenwerking met archiefinstellingen op te zoeken (Bijv. metadata aan te laten leveren)
- website gratis kunnen houden dmv bijv. advertenties?
- database op meerdere plekken opgeslagen, zodat het ten aller tijde ergens gratis te vinden is?
-?
Ik hoor graag jullie mening, en of er bereidheid is om mee te werken en denken?
Groet,
koopman - 8 jan 2015 - 20:37
Ik zet erg in op open data. Dit is data (bedoeld voor ontwikkelaars) die organisaties beschikbaar stellen zodat anderen deze kunnen hergebruiken (dus mogen "kopiëren" en in z'n geheel kunnen downloaden of "harvesten"). Er zijn al diverse archieven die hun archiefbeschrijvingen, nadere toegangen (indexen) en afbeeldingn als open data beschikbaar stellen waaronder Erfgoed Leiden, Regionaal Archief Tilburg en het Nationaal Archief, voor een compleet overzicht zie https://openarch.nl/index/ Ik heb de directeuren van de RHC's (die veelal in WieWasWie deelnemen) in een open brief gevraagd om ook open data te bieden, zie http://www.archief20.org/profiles/blogs/oproep-voor-vrijgeven-historische-persoonsgegevens-als-opendata
Op basis van dergelijke open data kunnen ontwikkelaars een website maken als Open Archieven waarbij ook scans worden getoond van archiefinstellingen, FamilySearch en VPND. Maar de functie van Open Archieven gaan veel verder dan WieWasWie, zo worden er ook automatisch gerelateerde akten gevonden (bijv. de huwelijksakte van de ouders bij de geboorteakte van hun kind), externe bronnen (zoals Biogragisch Portaal Nederland, Graftombe of Genealogie Online) en wordt er context informatie getoond (zoals weer, info uit volkstelling of historische kaart). Ook het indexeren component zit hier in, zie https://www.openarch.nl/indexing/ (op zich à la VeleHanden met de draai dat alle "ingeklopte data" ook beschikbaar is als open data zodat een ieder het kan hergebruiken). Ik heb diverse blogartikels geschreven over Open Archieven die te lezen zijn via http://blog.coret.org/search/label/open%20archieven
mvg,
Bob Coret
Bob Coret - 9 jan 2015 - 01:16
Ik ben het deels met vorige sprekers eens. Ik ben een tegenstander van de commercie in de genealogische wereld. Onder meer de agressieve komst van My Heritage naar Nederland vind ik een bijzonder slechte zaak. Amerikaanse toestanden met dure betaaldiensten.
Wat de versplintering betreft : dat is niets nieuws uiteraard. Ik ben in 1982 begonnen met genealogie en heb heel wat grote en soms piepkleine archiefjes bezocht. Dat had beslist charme. Zo zat ik in de grote studiezaal van het N.A. in Den Haag en een week later in het gemeentearchief van Watervliet in België, waar ik op de kamer van de burgemeester mocht zitten die er die dag niet was en die de BS en BEVREG's in een prachtige oude kast op zijn kamer had staan.
Ik heb de eerste 20 jaar heel wat archieven afgereden, soms 2 of 3 op een dag. Schitterend werk en erg leuk, soms kreeg je de originele DTB"s in handen (België).
Op internet is het niet heel veel anders. De archiefjes van toen zijn nu gedigitaliseerd en hebben allemaal een eigen site. Als je goed kunt zoeken dan kom je er altijd wel achter waar iets zit.
En we hebben het nu al zoveel makkelijker dan vroeger : steeds meer is toegankelijk en op naam doorzoekbaar. Natuurlijk willen we altjd meer, maar laten we maar tevreden zijn met wat er is.
Hoe meer we de gegevens panklaar op ons bord willen, hoe eerder we er voor zullen moeten betalen.
De vraag is bovendien of het nog leuk is als je in één avond een complete kwartierstaat kunt invullen.
Andr? Sijnesael - 11 jan 2015 - 10:03
Ja het is allemaal wel leuk en aardig maar zo'n website opzetten doe je niet zomaar,daar heb je vele deskundigen voor nodig, ICT-ers dus.Die doen dat echt niet voor niets hoor.Alle overheids en semi overheidsinstellingen kregen in het begin subsidie voor het digitalisering voor de archieven.Dat betalen we dus al met zijn alle.Als de subsidie er niet meer is zullen ze dus gemeensschapsgeld moeten gebruiken,vandaar dat ze gewoon geld vragen om het rond te krijgen.Het digitaliseren van de archieven wordt gedaan door commerciele bedrijven en ja die vragen daarvoor geld.
Wat beteft MyHeritage.Daar zitten heel wat ICT ers die constant de website uitbouwen en het mogelijk maken om al die gegevens met elkaar te linken en ook nog dat miljoenen mensen tegelijk kunnnen inloggen.Dat kost echt een hoop geld hoor.Daar kun je voor kiezen of niet.Maar daar hoef je dan op af te geven,iedereen heeft een keuze dat zelf te bepalen.Zo is MyHeritage ook niet zomaar een site waar je je stamboom opzet,dat kan je op elke al of niet gratis website doen.MyHeritage geef je de kans om vele familieleden mee te laten genieten(zo vind je er echt tallozen) en mee te werken aan die stamboom wat bij andere sites gewoon niet mogelijk is.
Hans de Vrij - 15 jan 2015 - 14:53
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.