Bedoelt men met het beroep spoorbeambte iets als conducteur? Of is het een breder begrip?
Mvg
Beste Arnoud,
deze benaming kan betrekking hebben op meerdere functies binnen het spoorbedrijf. Conducteur is hier een voorbeeld van, maar ook wisselwachter, verkoper plaatsbewijzer en diverse technische functies.
Groet,
Michel de Waal
Spoor beambte was een apparte functie.Herkenbaar aan een zwart fluwelenbandje om zijn pet.
Hij was meestal te vinden op kleine stations.Waar hij kaartjes verkocht,vrachtbrieven invulde.
exspresgoed en trein brieven naar de trein bracht.Kortom een adminustratief manusje van alles.
Groetjes Bert Lemmens.gep MCN HT.
Als u familie heeft, die in het verleden bij de Nederlandse Spoorwegen of een van zijn voorgangers werkte dan kunt u in het Utrechts Archief op een microfiche zijn/haar personeelsstaat raadplegen. Hierop het hele loopbaanverloop.
voorouders van mijn mans kant waren stationchefs in verschillende plaatsen
Ondermeer die plaatsen met data en salaris treft u aan op zijn personeelsstaat op het Utrechts Archief.
Van een beperkt aantal scheidsgerechten (tuchtrechter) zijn onderliggende stukken bewaard gebleven en ook in het Utrechts Archief in te zien. Toevallig zowel van mijn vader/NS-machinist te Feijenoord (1959) als van de grootvader/stationchef van mijn zwager te Middelburg (1936?).

Helaas lukt het mij niet foto wat groter te maken Maar mijn Opa werkte bij ..Het Spoor...
De Hollandse Ijzeren Spoorweg mij. Als Wissel en Blokwachter,maar moest ook wel kaartjes knippen
Had vrij reizen met zijn vrouw mijn oma en ik als kleinzeoon voor half geld...(Woonde bij hun.in )
Destijds bij de oprichting en uitbereiding spoorweg net gingen vele boerenzoons bij de spoorwegen werken een vaste baan en pensioen. Klein verhaaltje,tijdens de spoorwegstaking in de oorlog waren een paar hoge pieten van het spoor bij ons ondegedoken en ander personeel werd bij ons vandaan betaald, een zeer gevaarlijke situatie.
Gr Henk.
Mijn vader dook onder bij binnenvaartschippers te Rhoon/Poortugaal. Kreeg evenals zijn vader/mijn grootvader herdenkingsspenning 17/09/1946 aan de spoorwegstaking 1944. Mijn grootvader gaf dit terug, omdat hij tijdens de spoorwegstaking ziek was.
Op mijn vaders personeelsstaat staat o.m. ook welke examens hij heeft afgelegd resp. diploma's hij heeft behaald en zijn arbeidsverleden bij voorgaande werkgevers resp. een aantal werkloosheidsperiodes. Van dit arbeidsverleden zijn opgaven van voorgaande werkgevers of hun curatoren uit 1946/1947, die hij moest overleggen voor zijn vaste aanstelling.
Blijkens de personeelsstaat van de grootvader van mijn zwager blijkt dat zijn vader (overgrootvader) bij indiensttreding garant stond met één of méér aandelen.