stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Vuurstedengeld en Verpondingen: hoe te lezen?



Profiel afbeelding

Ik heb een voorouder, Willem Asjes, teruggevonden in het "Register van vuursteden, backovens, enz. in het Kerspel van Zwolle" dat is opgesteld t.b.v. de inning van vuurstedengeld in 1682. Dit document is hier te vinden:

http://www.vpnd.nl/bronnen/ov/zwollerkerspel/zwollerkerspel_vuur_1682.pdf

Als ik het goed begrijp is vuurstedengeld een belasting op een stookplaats, of dit nu een bakoven, haardvuur of een andersoortig fornuis was. In feite was het vuurstedengeld dus een soort onroerende zaakbelasting waarin het te betalen bedrag werd berekend op basis van het aantal kamers waarin een vuur kon worden gestookt.

Mijn voorouder Willem Asjes werd, als ik het goed begrijp, aangeslagen voor één kamer te Haerst, Zwollerkerspel (pag. 140 links in het gescande boek, pag. 6 in de PDF). Achter zijn naam staat "ut supra," wat slaat op de "Drost van Salland, erfg." van de aangeslagene boven hem. Wat betekent dit precies? Dat Willem Asjes vuurstedengeld verschuldigd is aan de Drost van Salland? Dat zijn huis of kamer eigendom was van de Drost van Salland?

Wat kan ik opmaken uit dit soort gegevens? Wat zegt dit over de financiele situatie van Willem Asjes? Was hij een keuterboer? Werkte hij op havezate Huize Doorn (mijn gevoel zegt van niet, want dan zou er wel "Hr. van den Doorn" achter zijn naam staan).

Ik ben nogal nieuw in het genealogisch onderzoek en ik zou het zeer op prijs stellen als iemand me een beetje wegwijs kon maken in het interpreteren van een dergelijk document :)

Alvast bedankt!

Maarten van der Bent - 20 feb 2015 - 14:54

Hallo Maarten,

zoals je op bladzijde 1 kunt zien,

wordt op iedere regel eerst de gebruiker en vervolgens de eigenaar van het huisje genoemd.

De drost van Salland was dus zijn huisbaas (of beter gezegd: diens erfgenamen)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 20 feb 2015 - 15:07

Dank voor het snelle antwoord. Ik vermoedde inderdaad al zoiets, maar het leek me beter zoiets zeker te weten.

Ik heb een aanvullende vraag over verpondingen. Ik weet niet of het handig is om deze vraag in dit topic te stellen, maar om nu meteen een nieuw topic te openen vind ik ook wat overdreven. In de Verpondingen van 1737 staat de zoon van Willem Asjes, genaamd Assjen Willems, tweemaal vermeld.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Op nummer 12 staat Assjen Willems vermeld. De Heer van Haerst is, als ik het goed begrijp, de eigenaar van de grond. Betekent "6 m" dat Assjen Willems 6 morgen grond van de Heer van Haerst in bruikleen heeft? Of staat de "m" voor iets anders?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Op nummer 43 wordt de Havezate Haerst genoemd...:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

...en op 43 tertio staat opnieuw Assjen Willems vermeld, nu met 2 m(orgen?), genaamd (?) "roo Leeuwen Land." (of lees ik dit verkeerd?)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Betekent dit dat Assjen Willems 6 morgen land voor zichzelf verbouwde en 2 morgen land voor de Heer van Haerst? Of slaat mijn fantasie hier op hol?

Maarten van der Bent - 20 feb 2015 - 15:37

Maarten,

als ik naar de overige inschrijvingen kijk,

dan hebben ze de volgende structuur:

eigenaar (vrijwel allemaal "Heeren")

aantal morgen land

huurder

In beide gevallen lijkt Assjen dus huurder van land van de Heer van Haarst

De m is hier overduidelijk een afkorting voor mergen/morgen

Wat betreft roo Leeuwenland doe ik voorzichtig een gokje, en denk

ik, dat een oude spelling van rood is gebruikt: Rode Leeuwenland dus.

Maar pin me daar niet op vast.

Jan Clavaux - 20 feb 2015 - 16:03


Verpondingenkohieren en Vuur/Haarstedengelden gingen historisch vaak verder terug in de tijd dan de DTB-boeken. M.n. bij die eerste belasting voor panden/percelen kan je opmaken, dat de zoon zijn (inmiddels overleden) vader opvolgde.

Via de generale index van Zwolle tot nu toe alleen op zaalcomputers HCO te Zwolle kun je decennia en soms eeuwen verder terug in de tijd gaan.

Martin Jongkoen - 20 feb 2015 - 18:36







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu