stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieën » Tweede Wereldoorlog slachtoffer


Profiel afbeelding

Door Genealogie Online wordt een persoon aangemerkt als oorlogsslachtoffer. Het klopt dat betreffende persoon voorkomt op de website van de Oorlogsgravenstichting. Maar als ik me er verder in verdiep was de persoon lid geweest van de Nationale Jeugdstorm en onderweg naar het oostfront. Moet ik hem dan toch aanmerken als oorlogsslachtoffer? 

Lidwien Meijers

Neem eens contact op met de oorlogsgravenstichting. Oorlogsgravenstichting

Kijk ook eens hier. En bij het Rode Kruis hier 

Last but not least: deze 

Algemeen met gekoppelde informatie bronnen: Oorlogslevens

mvg-Ben

Ben Wegman

Waarom zou je zo iemand niet kunnen aanmerken als oorlogsslachtoffer?. Je kent zijn privé omstandigheden niet. Wellicht is hij niet vrijwillig gegaan maar gedwongen door zijn omgeving, is altijd moeilijk oordelen, waar trek men de grens. We kunnen hem namelijk ook zien als slachtoffer van de misleiding. Bovendien zal hij vermoedelijk door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Achteraf is het altijd makkelijk oordelen. Bij de nationale dodenherdenking wordt deze discussie ook gevoerd. Ook bij het verzet waren mensen die niet zozeer uit idealisme handelde en een spannende tijd vonden. Er waren er bij die foute mensen neerschoten en genoten hier van. Het is en blijft een moeilijke discussie en ik wil niemand kwetsen      

J. van der Linden


Er zijn voorbeelden bekend van Nederlanders die (om wat voor reden dan ook) in Duitse dienst traden en na enige tijd deserteerden. Er zijn ook voorbeelden van deserteurs die daarna actief deelnamen in het Nederlandse verzet en gebruik maakten van hun uniform en ervaring om bijvoorbeeld gevangenen te helpen bevrijden. Is de persoon in kwestie in de oorlog omgekomen, of daarna? Er waren immers ook Nederlanders die in Duitse dienst waren en na de oorlog in Nederlandse dienst zijn omgekomen.

Oorlog is zelden zwart/wit.

John KramerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu