stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Den Haag DTB klapper/index of tips



Profiel afbeelding

Beste mede-genealogen,

Hopelijk is dit het juiste subforum.

Bij het onderzoek naar mijn familie kwam ik een tak tegen die uit Den Haag komt. Nu zou ik graag dus deze tak verder willen uitpluizen, maar ik kwam een obstakel tegen: de Den Haagse archieven van voor de burgerlijke stand zijn naar mijn weten niet digitaal geïndexeerd. Gelukkig zijn er wel digitaal scans te vinden, maar dan is er nog een probleem: Den Haag is een vrij grote stad, dus oftewel er worden veel dopen/huwelijken geregistreerd. Zo zijn er grofweg 75 scans PER JAAR in de Grote Kerk / Jacob Kerk (in deze kerk vermoed ik dat mijn tak gedoopt werd en trouwde) van het doopregister rond 1730. Dit schiet dus niet echt op, en alhoewel ik weet dat het stel dat ik zoek beiden geboren moeten zijn rond 1730 (dus dan zou ik eens in een middagje die scans moeten doorpluizen), moet als ik dan verder kom (met volgende generaties) nog meer en meer werk doen.

Ik kwam erachter dat er klappers zijn van de DTB registers in Zuid-Holland (beschikbaar via het Nationaal Archief), die ook nog eens digitaal beschikbaar zijn... behalve voor Den Haag. 

Als er helaas geen indexen online aanwezig zijn van Den Haag is het natuurlijk geen ramp, dan maar de scans 1 voor 1 bekijken, maar met index is het natuurlijk vele malen handiger en efficienter. Desnoods zal ik eens wachten totdat de archieven zelf te Den Haag open zijn. 

Ik had het gemeentearchief van Den Haag al gemaild een tijd terug maar helaas geen antwoord. Dus ik vroeg me af of er hier mensen zijn met meer ervaring in het DTB van Den Haag, die me tips kunnen geven in het zoeken of weten of er mogelijk ergens een index te vinden is (online). 

Misschien handig om te vermelden is dat de tak die ik wil zoeken protestants was. 

Pieter S. - 19 mar 2021 - 18:18

In Uw bericht schrijft U ook over indexen BS, maar is dit een schrijffoutje ?

https://haagsgemeentearchief.nl/archieven-mais/overzicht?mivast=59&mizig=210&miadt=59&miaet=1&micode=0335-01&minr=9956420&ml

DTB index volledig alleen in de studiezaal. Sommige doopregisters van voor 1811 zoals Oude Molstraat RK zijn wel geklapperd in de doopboeken zelf.

Schiedam, Rotterdam, Delft, Schiedam, Gouda, Leiden, Vlaardingen, Gorinchem zijn evenmin opgenomenen in de indexen Zuid-Holland.
 
Zie ook op mijn website

http://rollemagenealogie.nl/wp-content/uploads/2020/09/ZH_Brouwer-index-op-DTB-registers-Zuid-Holland-zonder-de-grote-plaatsen.pdf

Everardus Rollema - 19 mar 2021 - 18:37 (laatst bijgewerkt 19 mar 2021 — 20:42 door auteur)

Peter

In Den Haag staat wat je zoekt op fiches in de studiezaal. Daar heb je natuurlijk niks aan als j er niet naar toe kan. Maar ze zijn ook gefilmd door Family Search (LDS). Heb je ook nog niks aan, want die films zijn nog niet gedigitaliseerd.
Ik heb eens gelezen dat alles einde dit jaar wel gescand zou zijn, maar het is bij hen ook mogelijk een verzoek om te scannen in te dienen. Misschien is dat de snelste weg?

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 19 mar 2021 - 18:48

Frans en Everardus, beide bedankt voor de antwoorden! Jammer om te horen dat de klapper/index op DTB niet online is, is toch wel vreemd aangezien Den Haag een vrij grote stad is (en dus veel interesse ervoor is) en alle andere plekken in Zuid-Holland wel hun klappers online hebben. Nu begrijp ik dat het scannen ervan misschien een hele klus is en dat het een groot bestand is, maar het Drents Archief heeft bijvoorbeeld ook zo een PDF online van bijna 6000 pagina's, van de verkorte transcripties van de Etstoelregister (overigens een aanrader voor als je takken uit Drenthe hebt). 

Delft heeft schijnbaar wel zijn DTB index in een database gegooid, en daarin kwam ik, per toeval, de begraafdata van mijn stel tegen, te Rijswijk. Helaas zijn ze wel echt geboren in Den Haag en daar getrouwd (overigens komen ze ook voor in het begraafregister van alle gezindten te Den Haag, die verassend gedetailleerd is en zo naast de leeftijd ook de reden van overlijden vertellen. Uit die leeftijd heb ik de geboortejaarschatting kunnen maken). 

Ik zal denk ik weer eens het Gemeentearchief van Den Haag mailen, met inderdaad de vraag of ze die klappers mogelijk zouden kunnen scannen voor het publiek. Vooral in deze coronatijden lijkt me het zeer handig. Hopelijk beantwoorden ze me deze keer wel.

Opnieuw bedankt en met vriendelijke groeten,

Pieter 

Edit:

Schijnbaar net pech:

"Let op: Vanwege de maatregelen rond het Coronavirus en de beperkingen in bezetting op de scanafdeling zijn er achterstanden ontstaan. Het is daarom helaas niet mogelijk om aanvragen te doen om stukken te laten digitaliseren. Onze excuses voor het ongemak."

Pieter S. - 19 mar 2021 - 20:15 (laatst bijgewerkt 19 mar 2021 — 20:22 door auteur)

Peter, ik bedoelde eigenlijk dat je bij Familus Search een verzoek kan doen. Ik heb het daar nooit gedaan, maar het moet mogelijk zijn, heb een uitleg ervan gezien op facebook.

Gr, Frans

Frans Angevaare - 19 mar 2021 - 21:41

Oh bij Familysearch. Inderdaad, volgens mij had ik recentelijk ook gelezen dat het mogelijk was filmrollen te laten inscannen voor publiek. Ik zal eens de klapper op Familysearch opzoeken en kijken of dit mogelijk is. Ik denk dat er veel mensen baat bij hebben als deze klapper online in te zien wordt.

 

Opnieuw bedankt!

Pieter S. - 20 mar 2021 - 14:26

Misschien heeft u iets aan onderstaande link. Heb ik zelf nooit gebruikt, maar vond het wel in mijn opgeslagen links.

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=59&miaet=1&micode=0377-01&minr=955140&miview=inv3

Mary Schroder - 29 mar 2021 - 17:18

Probeer met familysearch eens in Scheveningen te zoeken. Bij de indexen vind je ook een gedeelte van Den Haag. 

Gerrit Jan Roosing - 29 mar 2021 - 20:38

Mary, dat is een erg handige link naar de scans van alle kerken in Den Haag, maar helaas kan daar geen index worden gevonden (wel volgens mij voor de jaren 1780 en later, of dergelijk, maar ik zoek mensen van ver voor dat jaartal). 

Gerrit Jan, ik zal eens kijken! Zo had ik ook al gezien dat Rijswijk, op zijn minst de begraafregisters, waren geïndexeerd in het Delfts archief. 

Pieter S. - 30 mar 2021 - 13:47

Pieter,

Heb je al gekeken op FS Scheveningen vanaf 1600 ?

Record Type, Years and Volume (familysearch.org)

Everardus Rollema - 30 mar 2021 - 14:41

Als je bij Scheveningen zoekt op Church records Indexes krijg je de al genoemde fiches te zien op alfabet.

Bij de A begint het met de gemeente Workum maar vanaf fiche 3557 kom je i Index dopen Den Haag Scheveningen.

Het zoeken in de fiches op alfabet is heel wat eenvoudiger dan het naspeuren va alle doopregisters. In de fiches kom je zowel RK als NH tegen.

Het gaat hier volgens mij om dezelfde fiches als die bij Den Haag genoemd worden met daarachter de mededeling dat ze alleen nog op film staan. Deze zijn echter niet in Den Haag maar bij het CBG gefilmd.

Zelf ben ik er toevallig tegenaan gelopen toen ik een doop in Scheveningen opzocht en constateerde dat het hier ookom de fiches van Den Haag ging.

Gerrit Jan Roosing - 30 mar 2021 - 14:57

Oftewel deze?

ien lejeune - 30 mar 2021 - 18:44 (laatst bijgewerkt 30 mar 2021 — 19:38 door auteur)

deze is vd hele provincie

ien lejeune - 30 mar 2021 - 18:46 (laatst bijgewerkt 30 mar 2021 — 19:38 door auteur)

@ Gerrit Jan, prima tip. Handig lijkt me.

Hierbij de link die direct start bij fiches dopen Den Haag/Scheveningen zoals door Gerrit Jan aangegeven.

mvg-Be

Ben Wegman - 30 mar 2021 - 19:13

Inderdaad handig. Dan de rest ook maar even (de link die Ben gaf heb je van A-Br)

 

Fiches collectie dopen ter A - van Baijen - Beaufort - ten Broek < link

Fiches collectie dopen ten Broek - Bruyl Buckel - Le Diu Dobbe - Fijsier Gaal - den Harder  < link >

Fiches collectie dopen Harders - Hogelaat Hogendijk - Jansse Janssen - Knelis < link >

Fiches collectie dopen Knelisse - Leijnin Liberton - de Niet de Niet - Post Post - Reijnierts < link >

Fiches collectie dopen van Reijpen - van Schoonstraten Schoor - Taal Taal - Tijssen Uchten - Vrolijk < link >

Fiches collectie dopen Vrolijk - van den Vijver Waaifort - Zijpenstijn < link >+

Groeten, Frans

Frans Angevaare - 30 mar 2021 - 19:24 (laatst bijgewerkt 30 mar 2021 — 19:24 door auteur)

@ Frans, top!

mvg-Ben

Ben Wegman - 30 mar 2021 - 19:32

Super bedankt iedereen! Ik ga het uitpluizen! 

Pieter S. - 31 mar 2021 - 00:01

@Pieter S.:
Ik ben op zoek naar scans van geboorten, trouwen etc. in Den Haag in de 17de eeuw.
Ik heb de link van Mary Schroder (29/3) gevolgd en heb allerlei akten uit die periode kunnen downloaden.
Misschien toch nog eens de link openen? Je zal echter wel zelf de akten moeten doorlopen/lezen..

@Mary Schroder: bedankt voor deze link!

vr,gr.

WvR - 6 apr 2021 - 20:48 (laatst bijgewerkt 6 apr 2021 — 20:52 door auteur)


De on-line gepubliceerde Scheveningse klappers bevatten maar een klein gedeelte van de haagse dtb gegevens en dan alleen van circa 1646-1688.

Jan Achterberg - 8 apr 2021 - 21:46







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu