stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Doopdata in huwelijkse bijlagen in Zeeland opgelost



Profiel afbeelding

In de huwelijkse bijlagen van kort na ca. 1813 van met name gemeentes in Zeeland zijn veel doopdata te vinden die niet meer gevonden kunnen worden in de originele doopboeken die verbrand zijn door oorlogshandelingen. Is er ooit systematisch onderzoek gedaan naar/ een index gemaakt van dit soort data?

Hans P. Noppen - 10 mei 2021 - 14:53

Is er ooit systematisch onderzoek gedaan naar/ een index gemaakt van dit soort data?

Wellicht begrijp ik u verkeerd, maar misschien bedoelt u: 

Is er ooit een index gemaakt van alle Zeeuwse doopdata die zijn gevonden in huwelijksbijlagen? 

 

Mijn antwoord daarop zou zijn: 

Van diverse plaatsen zijn dtb-registers gereconstrueerd. Daarbij zal niet alleen gebruik gemaakt zijn van huwelijksbijlagen maar van alle bronnen die naderhand nog beschikbaar waren. Een impressie van de plaatsen waarvoor dit gedaan is kunt u vinden op de site geneaknowhow, waarbij is aangemerkt dat het om een reconstructie gaat.

In hoeverre dit voor alle Zeeuwse plaatsen waar originele dtb-registers thans ontbreken, kan ik niet zeggen.

JP Ouweltjes - 10 mei 2021 - 16:23

Het antwoord op de vraag is nee. Er is niet systematisch gekeken naar de huwelijksbijlagen. Dat zou ook niet beperkt moeten worden tot kort na de invoering van de burgerlijke stand. Immers, ook iemand van 60 jaar kan trouwen, en als die persoon voor 1811 geboren is, dan zou een doopdatum in de bijlagen bij dat huwelijk gevonden kunnen worden. Om alle doopdata van registers die verloren zijn gegaan op die manier systematisch te achterhalen zou een hoop werk betekenen, waarbij je natuurlijk ook gegevens zult vinden van plaatsen waarvan de doopregisters niet verloren gingen. Een deel van het zoekwerk zou daarmee weinig zinvol zijn. Nog even afgezien van de personen afkomstig uit een Zeeuwse plaats die buiten Zeeland trouwden

Ik heb er voor een paar plaatsen waar ik zelf in geïnteresseerd ben wel aan gedacht, maar besloten het niet te doen (Noordwelle, Renesse en Serooskerke). Ik vind het dan efficiënter om de personen waarin ik geïnteresseerd ben te bekijken. Veel minder werk. En het nut van systematische bewerking vind ik in dit geval ook niet erg groot. Het gaat om de overgangstijd tussen DTB en BS, en dat iemand geboren is in Serooskerke op Schouwen voor 1811 (om een voorbeeld te noemen) vind je via een huwelijksakte of overlijdensakte, met in de meeste gevallen de ouders er bij en een benadering van het geboortejaar. En dat is in eerste instantie doorgaans voldoende. Daar zou je ook het doopboek voor bekijken. Je kunt de ontbrekende gegevens vervolgens proberen terug te vinden via de huwelijksbijlagen en eventueel via bevolkingsregisters.

Het probleem bij het ontbreken van DTB wordt juist groter naarmate je verder in de tijd terug gaat. Bij het reconstrueren van de bevolking van Renesse in de zeventiende en achttiende eeuw mis ik de DTB, maar voor die vroegere periode helpen de bijlagen weer niet.

Hans van Felius - 11 mei 2021 - 17:41

Duidelijk; heren, bedankt.

En nu maar wachten tot de in ontwikkeling zijnde software om 'oud' schrift te scannen en te digitaliseren ook deze bijlagen aanpakt.

Hans P. Noppen - 11 mei 2021 - 19:52


Ik help je het hopen @Hans P. vooral omdat het voorkomt dat huw. bijl. worden vernietigd.

Misschien de vraag eens stellen ah betreffende archief waar je dit hebt gezien? Veel archieven werken met vrijwilligers dit zou een mooie klus kunnen zijn.

ien lejeune - 13 mei 2021 - 16:24







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu