stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Onderzoek in Nederland. Spelden in hooibergen zoeken en vinden, tips voor een beginner.



Profiel afbeelding

Beste mensen,

Gisteren plaatste ik een oproep om te zoeken naar de ouders van mijn grootvader. Binnen no time was dit gevonden! Ik vroeg me af of iemand mij zou willen vertellen hoe je redelijk snel aan zulke informatie kunt komen. Ik vond het erg opmerkelijk dat ook kleine krantenartikelen etc. werden gevonden. Ik weet niet of ik persoonlijk iemand mag/kan berichten dus doe het via deze weg. Excuus als dit niet hoort, maar voel me erg geïnspireerd en hoop zelf het zelfde te kunnen doen en betekenen voor anderen.

bibi kortekaas - 7 aug 2021 - 17:52

vooropgesteld er is geen garantie op succes bij het zoeken van voorouders...

uw specifieke voorbeeld: J.C.F (Joop) Kortekaas. Geboren 01.05.1946 te ? - 15.01.2010 te Zaandam, gehuwd met Everdina van Boldrik

→ op Delpher.nl plaats men een filter op naam, jaar en categorie=familieberichten [hier], en dan kijkt men of er ergens kinderen rond de geboortedatum zijn geboren. in dit geval "F.Kortekaas-Ter Velde z". Dus de volgende stap is te zoeken naar een echtpaar Kortekaas & Ter Velde. (NB de voorletter is in dit geval van de moeder; NB het Vrije Volk bevat de burgerlijke stand berichten van Rotterdam)

→ op Delpher zoekt men naar een echtpaar Kortekaas & Ter Velde [hier] in de hoop een huwelijk, kindergeboortes of een overlijdensbericht te vinden. Als resultaat het overlijdensbericht [hier]: nu weten we dat de eerdere echtgenote "Adriana Goos" heette.

→ op Delpher zoekt men naar een echtpaar Kortekaas & Goos [hier] en dan vindt men haar overlijden, 2 kindergeboortes en een ondertrouw

→ vervolgens zoekt men bij het Stadsarchief Rotterdam op beide namen [hier] en dan vindt men haar overlijdensakte, de huwelijksakte en de gezinskaart

Peter B - 7 aug 2021 - 18:19

Hartelijk dank voor de snelle en behulpzame reactie

bibi kortekaas - 7 aug 2021 - 18:38

Wat het overlijdensbericht overigens heeft weggelaten... er was nóg een huwelijk!

toen ik op delpher.nl zocht op "t j kortekaas" vond ik een huwelijksvermelding van "T.J. Kortekaas wedn. 31 en A. Kruithoff jd. 28" in het Rotterdamsch nieuwsblad d.d. 26.03.1942.

Nu zijn de huwelijksakten van Rotterdam van het jaar 1942 nog niet geïndexeerd, maar men kan ze wel zelf doorbladeren: zie [hier, scan 31] de huwelijksakte van Theodorus Johannes Kortekaas & Adriana Kruithoff.

... erg lang heeft het huwelijk overigens niet standgehouden want al op 02.11.1942 werd door de arrondissementsrechtbank de echtscheiding uitgesproken!

(zie ook de aankondiging van de echtscheiding in de Nederlandsche Staatscourant d.d. 20.11.1942 [hier]

Peter B - 7 aug 2021 - 18:45 (laatst bijgewerkt 7 aug 2021 — 18:53 door auteur)

Een tip: probeer op dit forum mee te zoeken bij vragen van anderen en te kijken of je dingen, die anderen gevonden hebben, zelf ook kunt vinden.  

Verder zijn er in veel Nederlandse Archieven zoekmachines beschikbaar. Werk veel met * als je de precieze schrijfwijze wil aanpassen. Een website waar veel links op staan, die doorverwijzen naar Nederlandse archieven is https://www.genealix.nl/

Er zijn soms transcripties te vinden van diverse boeken. Bijvoorbeeld op https://vpnd.nl/ of https://www.genealogiedomein.nl/ 

Wat ook helpt is via google zoeken op naam, waarbij de voor en achternaam tussen " " geplaatst zijn (voorbeeld "Jan Jansen" 

Verder zoeken op  https://www.wiewaswie.nl/ en https://www.familysearch.org/nl/  (bij de laatste een gratis account aanmaken)

En dan zijn er nog legio tips, waar ik nu even niet op kom, maar dit is al een start om met genealogisch onderzoek te beginnen.

Bedet - 7 aug 2021 - 19:28 (laatst bijgewerkt 7 aug 2021 — 19:34 door auteur)

Een site die ik standaard gebruik omdat deze diverse links naar zoekprogramma's in een overzichtelijk schema heeft gerangschikt is:

Symbaloo | Je persoonlijke Startpagina

Uiteraard moet je eerst enigszins bekend zijn met de sites die je kunt gebruiken.

mvg-Ben

Ben Wegman - 7 aug 2021 - 21:01

Een site die nog niet genoemd is, maar die je ook heel goed kunt gebruiken bij je onderzoek is Open Archieven. Op Open Archieven zijn links en scans van heel veel Nederlandse en Belgische archieven samengebracht. Maar je vind hier niet alleen links naar archieven of scans uit die archieven, maar ook aanvullende informatie zoals bijvoorbeeld wie de kinderen van een echtpaar zijn of waar in particuliere stambomen op Genealogie Online een bepaald persoon voorkomt. Dit kan je vervolgens op het spoor zetten van andere personen in je onderzoek.

Carmen - 8 aug 2021 - 08:31


Een interessante site kan ook Stamboomzoeker zijn. Hier publiceren mensen de door hun gevonden stamboomgegevens. Vondsten op Stamboomzoeker zul je overigens altijd nog zelf moeten controleren, want er zitten ook veel fouten in.

Liesbeth Niepoort - 8 aug 2021 - 09:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu