stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Vraag over getuigen bij (gereformeerde) doop



Profiel afbeelding

Mijn vraag gaat over getuigen bij een doop rond 1740 in Amsterdam. Waren de getuigen ook weleens 'zomaar' mensen of was er altijd sprake van een (familie)band? 

Lisette Geel - 13 feb 2022 - 14:00

Toevallig is een dergelijke vraag afgelopen week ook door iemand anders gesteld.
https://www.stamboomforum.nl/subfora/3/2/83965/0/voorwaarden_doopgetuigen_ndg_17e_18e_eeuw
 

Jan CIavaux - 13 feb 2022 - 14:12

Dat is toevallig. Dank je. Als ik dat zo lees zouden het allerlei mensen kunnen zijn. 

Lisette Geel - 13 feb 2022 - 15:05

Jan CIavaux - vandaag — 14:12:

Toevallig is een dergelijke vraag afgelopen week ook door iemand anders gesteld.

Niet direct; mijn vraag gaat niet over de relatie tot de doopouders, maar over de eisen die aan getuigen gesteld werden (of het ontbreken daarvan). Het antwoord van Petra op mijn vraag is dan ook meer een antwoord op de vraag van Lisette Geel hierboven.

Ik heb overigens zelf geen enkele ervaring in Amsterdam (of andere grote plaatsen), maar ik zie een enkele keer wel doopgetuigen die ik met geen mogelijkheid in de familie kan plaatsen. Zeker bij doopouders die van elders gekomen waren, en die dus geen familie in de buurt hadden die als doopgetuige konden fungeren. Wat, vermoed ik, in een stad als Amsterdam vaker zal zijn voorgekomen dan in de gesloten gemeenschappen waar mijn eigen voorouders vandaan komen. Af en toe zie je ook de echtgenote van de dominee als getuige optreden. Iemand die vaker getuigt bij niet aan elkaar gerelateerde dopen zou de lokale vroedvrouw kunnen zijn.

Dus ja, het komt wel voor dat doopgetuigen geen familie waren van de doopouders maar ook dan zijn het meestal niet ‘zomaar’ mensen. Vergeet ook niet dat doopgetuigen met onbekende namen nog niet gevonden nieuwe partners van de grootouders of ooms en tantes van de dopeling kunnen zijn.

Vriendelijke groeten,

Carl

Carl73 - 13 feb 2022 - 15:17


Hoi Carl, met 'zomaar mensen' bedoel ik ook eigenlijk 'geen familie', of in ieder geval geen mensen die ik verder ergens aantref in de aktes. Aangezien het eerste kind z'n grootouders had als getuigen en het tweede kind twee (voor mij nog) vreemden, vroeg ik me af of over de gewoonten daaromtrent meer informatie over te vinden zou zijn. Ik hoop dat deze mensen me naar de familie van de moeder leiden. :-) 

Groetjes, Lisette

Lisette Geel - 13 feb 2022 - 16:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu