stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » 5-stappenplan om archiefstukken te vinden



Profiel afbeelding

Bij onderzoek doen naar je familiegeschiedenis is het lang niet altijd duidelijk hoe je bepaalde archiefstukken kunt vinden. Laat staan hoe je achter bepaalde feiten of informatie kan komen, welke archiefstukken je nodig hebt en hoe je deze archiefstukken kan raadplegen. Daarbij is het overgrote deel van de archiefstukken nog niet gedigitaliseerd, laat staan geïndexeerd. Je zal dus in veel gevallen naar de studiezaal van een archief moeten gaan om iets te kunnen vinden.

Om de historisch onderzoeker op weg te helpen, hebben wij van Yory een uitgebreid stappenplan gemaakt met een vijftal voorbeelden in Nederland en Vlaanderen. Het stappenplan bestaat uit vijf stappen en begint uiteraard met de vraag wat jij als onderzoeker graag zou willen weten. Dit stappenplan leidt je vervolgens door nog vier andere stappen om je zo de juiste archiefstukken te laten raadplegen. Het stappenplan kan je hier raadplegen. Naast het algemene 5-stappenplan vind je ook meerdere voorbeelduitwerkingen, bijvoorbeeld:

Indie van Lieshout - 20 mar 2022 - 13:22 (laatst bijgewerkt 25 mar 2022 — 20:04 door auteur)

Hartelijk dank voor dit stappenplan en tips.

Mieke de With-van Wijnen - 22 mar 2022 - 19:14

Dat is graag gedaan Mieke!

Groet,

Indie

Indie van Lieshout - 24 mar 2022 - 15:23


Mijn moeder heeft in de vroege jaren 1920 in Leeuwarden haar muzikale vorming (piano en zang) ontvangen, waarschijnlijk bij een Duitse pianoleraar. Het was geen privé-onderwijs, maar onderwijs aan het belangrijkste muziekinstituut van die tijd te Leeuwarden. Weet iemand wat dat voor muziekschool of conservatorium dat geweest kan zijn ?

Jaap Gestman Geradts - 27 mar 2022 - 20:56







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu