stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Zijn er archieven de colleges en commissies ter behartiging van belangen van kooplieden en fabrikant opgelost



Profiel afbeelding

Voor er Kamers van Koophandel werden opgericht, waren er colleges en commissies te behartiging van de belangen van kooplieden en fabrikanten. Maar waar vind ik bewaarde archieven van die instituten? Daarnaast had Rotterdam al heel vroeg een Kamer van Koophandel en die viel onder de gemeente. Ook daarover kan ik niets vinden. Heeft iemand een tip?
Nicolette

Nicolette Jentink - 22 mar 2022 - 17:43

Ieder bedrijf wordt sinds 1921 ingeschreven in het handelsregister, dat wordt bijgehouden door de kamer van koophandel.

Voor 1921 worden alleen registers bijgehouden van vennootschappenen niet van andere bedrijven. Wanneer een vennootschap werd opgericht of ontbonden werd daarvan een akte opgemaakt. Die akten werden vanaf 1811 bij de rechtbanken gedeponeerd en daar in een register bijgeschreven. De archieven van de rechtbanken zijn te vinden in de rijksarchieven.

1811-1838 akten van vennootschap werden gedeponeerd bij de rechtbanken van koophandel.

1838-1921 akten van vennootschap ook van naamloze werden gedeponeerd bij de arrondissementsrechtbanken of als die er was bij het kantongerecht.

Uit: zoekwijzer van de rijksarchiefdienst: nummer 3 - Handels- en vennootschapsregisters

Ben Wegman - 22 mar 2022 - 18:19


Dank voor het antwoord. Ik begrijp eruit dat je voor 1921 alleen vennootschappen kan vinden, maar geen bedrijven of bedrijfjes met een andere juridische vorm. Jammer, maar het is niet anders.
Nicolette

Nicolette Jentink - 22 mar 2022 - 22:40







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu