stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Gedeelte oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis openbaar opgelost



Profiel afbeelding

Oorlogsarchief Nederlandse Rode Kruis

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het Nederlandse Rode Kruis de taak om mensen op te sporen en nabestaanden te informeren over hun lot. Het Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis, met meer dan 250.000 persoons- en familiedossiers en duizenden lijsten, is de directe weerslag van die opsporingsmissie. 

In 2018 is het archief overgekomen van het Rode Kruis naar het Nationaal Archief. Het Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis bevat waardevolle informatie voor onderzoekers naar de Tweede Wereldoorlog en voor mensen die willen weten hoe het Rode Kruis direct na de oorlog functioneerde.

In de achterliggende periode is gewerkt aan de openbaarmaking van een deel van het materiaal en dat werk zal worden voortgezet. Er is veel belangstelling voor dit archief en de wachttijd om inzage te krijgen in het niet-openbare deel van het Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis is drie tot vier maanden. 

Gedeelte Oorlogsarchief Nederlandse Rode Kruis openbaar | Nationaal Archief

In het Oorlogsarchief van het Rode Kruis blijven momenteel grote gedeeltes nog beperkt openbaar. Dit heeft ermee te maken dat het Nationaal Archief de taak heeft om de privacy te waarborgen van mensen die in deze archiefstukken voorkomen en die mogelijk nog in leven zijn. De stukken die vrijkomen betreffen archiefstukken die de privacy niet in gevaar brengen, bijvoorbeeld omdat er geen persoonsgegevens in voorkomen, of alleen van personen die niet meer in leven zijn. 

Onderzoek in beperkt openbaar Oorlogsarchief Rode Kruis

Dat gedeeltes beperkt openbaar blijven wil overigens niet zeggen dat deze niet toegankelijk zijn. Wanneer mensen een bewijs van overlijden of toestemming overleggen van iemand die in deze archieven voorkomt, proberen we alle relevante archiefstukken boven water te krijgen. De bezoeker krijgt vervolgens deze archiefstukken te zien. Omdat dit zorgvuldig en intensief onderzoek vraagt, is er voor inzage in het Oorlogsarchief Nederlands Rode Kruis (indien beperkt openbaar) een wachttijd van drie tot vier maanden.

mvg-Ben

Ben Wegman - 26 apr 2022 - 10:53







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu