stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Welke bronnen mag je gebruiken voor het zoeken naar afkomst?Profiel afbeelding

Zoals een aantal mensen zal zijn opgevallen ben ik nog steeds op zoek naar meer gegevens over Jacques Luijdertsz van Vreem. Aangezien de naam Luijder niet of nauwelijks voorkomt in Nederland vond ik daar weinig. Jan Claveaux wees me er op, dat de handtekening van Jacques onder zijn huwelijksvoorwaarden Jackus Luiddersen van Vreem is. Met het uitgangspunt Luiddersen ben ik verder gaan zoeken. Dan kom ik in Friesland, vooral Groningen terecht, maar ook in het Duitse Oost Friesland waar Wremen ligt. Aan de hand van Oost Friese en Duitse namenlijsten kom ik dan op de naam Lüder of Lueder. Als je dan diftongeringen (klankwisseling) er bij betrekt, dan kan Lüder best Luider zijn geworden. De uitgang sen van Luiddersen wordt ook als Oost Fries aangemerkt. Maar mag ik zulke bronnen gebruiken in genealogisch onderzoek. Uiteraard snap ik dat het echte bewijs pas een doopakte uit Wremen is, als die er nog is. Was nogal een roerig gebied met 30 jaar oorlog en vaak overstromingen.

Nicolette

 . 

Nicolette Jentink - 25 jul 2022 - 18:01

Dag Nicolette,

Volgens mij vraag je niet of je bepaalde bronnen mag gebuiken (alle bronnen zijn toegestaan, tenzij je ze gestolen hebt), maar of je een redenering, zoals boven beschreven mag volgen. Het antwoord is dat je alle redeneringen mag volgen, zo lang ze maar een succesvol resultaat opleveren. En daarmee bedoel ik dat indien je een ouderpaar vindt dat je aan een kind wilt koppelen, dat je een genealogisch acceptabele redenering kunt opzetten, waarom de gevonden personen bij elkaar horen. Hoe je uiteindelijk de personen hebt achterhaalt is niet interessant, voor zover het de genealogie betreft. Uiteraard kan het wel een interessant verhaal opleveren over de zoektocht an sich.

Michaël

Boers 2 - 25 jul 2022 - 19:49

Dank voor je reactie. Bronnen steel ik nooit, want ik vermeld ze altijd netjes. Maar volgens mij is genealogie niet zo droog, dat het alleen om namen en data gaat. Voor mij zijn de achtergrond verhalen, de foto's etc. de saus die de genealogie leuk maken. Ik vroeg me alleen maar af hoe ver je mag gaan met niet-genealogische bronnen, want om in Wremen uit te komen, heb ik geen enkele genealogisch bron gebruikt. Slechts een genealoog uit de 19e eeuw noteerde het verhaal van een afkomst uit Wremen op basis van familie overlevering. Anderen hebben het allemaal vrij klakkeloos overgenomen. Ik ga dan verbeten zoeken. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 25 jul 2022 - 23:00

Dag Nicolette,

Dat van het stelen was een grapje. Maar de rest blijf ik bij: het resultaat telt om te verantwoorden of je bronnen gelijk hadden of niet. Indien je geen primaire, of eventueel secundaire bronnen vind die de gezochte personen met elkaar vebinden, is alle informatie die je gebruikt slechts een theorie. En je moet zelf intuïtie ontwikkelen welke theorie houdbaar is en welke te ver gezocht is. Daar zijn geen harde wetten voor.

Michaël

Boers 2 - 25 jul 2022 - 23:22

Nicolette,

je vroeg of er nog akten uit Wremen - weet niet of er meerdere dorpen met die naam zijn bestaan.

Ik heb bij FamilySearch gezocht en vind daar 2077 afbeeldingen van:

Wremen, Lehe, Hannover, Preußen, Duitsland en wel 1715-1852 Doop- Huwelijks- en Overlijdensaantekeningen.en wel onder deze link: https://www.familysearch.org/records/images/image-details?page=1&place=9510611&rmsId=M9SJ-7R4&imageIndex=0&singleView=true 

Opgelet het is wel het oude Duits, maar misschien is er in dit Forum iemand die daar mee uit de voeten kan.

Ik weet niet of de jaartallen zijn wat je zoekt?

Jan 

Jan Meys1947 - 29 jul 2022 - 17:22

Dat bronnen stelen grapje was begrijp ik. Maar in feite wordt overal en altijd gestolen, maar het mag als je de bron maar vermeld, anders heet het plagiaat. En misschien even het volgende: een theorie is bewezen. Daarom noem ik wat ik nu heb een hypothese, want die moet nog bewezen worden.
Nicolette

Nicolette Jentink - 29 jul 2022 - 17:45

Beste heer Meys,
Dank voor de reactie. Helaas zoek ik veel vroeger. Heb nu contact gezocht met Pro Heraldica, maar zij melden dat het volgende: Die Hälfte aller Familienforschungen lässt sich nicht über den 30-jährigen Krieg hinaus erforschen. Dies hat einen einfachen Grund: Der 30-jährige Krieg hat nicht nur durch die deutsche Landschaft zerstört. Er hat auch durch die deutschen Archive eine tiefe Schneise der Verwüstung gezogen. Viele Unterlagen wurden in dieser Zeit zerstört.
Mijn hoop is dus klein, maar ja, niet geschoten is altijd mis.
Nicolette
 

Nicolette Jentink - 29 jul 2022 - 17:51

Niet wat je vraagt, maar de familie van den Hoek alias Smit stamt af van Jacques Luijdertszoon van Vreem-Wreemen: Familie van den Hoek (aanklikken).

Martin Jongkoen - 3 aug 2022 - 20:40 (laatst bijgewerkt 3 aug 2022 — 20:42 door auteur)

Dat de van der Hoeken ook van Jacques Luijdertsz van Vreem afstammen is mij bekend. Als je van de stamvader uitgaat, dan zijn het ook Smitten, maar met een andere achternaam. 
Dank in elk geval voor de reactie.
Nicolette

Nicolette Jentink - 3 aug 2022 - 22:37

de naam Luider kwam wel vrij vaak voor in Loosdrecht en directe omgeving.  Vreem heb ik nog niet gezien, maar zou wel passen

Sander Clement - 7 aug 2022 - 15:21


Dank voor je reactie, maar Luider komt ook voor in Friesland, Groningen en het deel van Duitsland dat Oost-Fries spreekt. Alleen is de spelling dan Lüder of Lueder, dus uitsproken als Luuder. Datzelfde kan gelden voor Luider, want in de 17e eeuw werd de i vaak gebruikt om een klinker te verlengen.
Aangezien er ook wordt gezegd, dat de afkomst in Wremen (Vreem) Duitsland ligt en dat is ook Oost-Friesland en dat zou dan ergens in de 19e eeuw uit een familiebron komen. Vrees alleen dat als de afkomst in Wremen (Nedersaksen) ligt er niets gevonden wordt. In de 30-jarige oorlog(1618-1648) is  er nl. van de archieven in Nedersaksen weinig overgebleven. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 7 aug 2022 - 16:44Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu