stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Op zoek naar de doodsoorzaak van je voorouder? Hier een handig bronnenoverzicht! 19de en 20ste eeuw



Profiel afbeelding

Doodsoorzaken zijn een razend interessant stukje informatie over onze voorouders. Helaas zijn de Nederlandse bronnen waarin doodsoorzaken te vinden zijn over heel veel archieven en toegangen verspreid en ook lang niet alles is bewaard gebleven. Daarnaast is maar een fractie van wat er wél bewaard is gebleven ook gedigitaliseerd.

Om het de onderzoeker makkelijker te maken, hebben we een overzicht opgesteld van alle Nederlandse gemeenten waar nog bronnen bewaard zijn gebleven, waarin de doodsoorzaken te vinden zijn. Het gaat alleen om bronnen uit de archieven van (voormalige) gemeentebesturen in de negentiende en twintigste eeuw.

De bronnen in het overzicht zijn met name zogenaamde “verklaringen van overlijden”, ook wel doodsbriefjes genoemd. In het overzicht tref je soms bronnen aan, die een periode beslaan die verder gaat dan 1957. Voor zover het verklaringen van overlijden betreft, staat daarop na 1957 niet meer de doodsoorzaak genoteerd.

https://www.yory.nl/overzicht-archiefbronnen-voor-doodsoorzaken-in-nederland/

Indie van Lieshout - 10 aug 2022 - 17:13

Bedankt, Indie.

Voor vertalingen Latijn-Nederlands, zie https://www.bhic.nl/onderzoeken/hulp-bij-onderzoek/overzicht-van-doodsoorzaken

Jan CIavaux - 10 aug 2022 - 18:48

zeer nuttig overzicht! 

→ een suggestie om in het overzicht aan te geven welke aktes zijn gedigitaliseerd

Peter B - 10 aug 2022 - 20:44

Goedenavond Indie, ik ben jullie heel dankbaar met dit overzicht en heb al e.e.a. terug kunnen vinden. Toch heb ik de volgende vraag voor de zekerheid: Je schrijft dat dit een overzicht is van alle Nederlandse gemeenten waar nog bronnen bewaard zijn gebleven. Hoe zeker is dat? Betekent dit dat als ik een gemeente niet in deze lijst zie, dat die doodsbriefjes er echt helemaal niet (meer) zijn, of is de lijst nog groeiende? Ik mis namelijk veel gemeentes op Walcheren zoals Grijpskerke, Meliskerke, Serooskerke, e.d. waar wel nog veel andere informatie bewaard is gebleven.

Hans van der Meijden - 12 sep 2022 - 20:36 (laatst bijgewerkt 12 sep 2022 — 20:38 door auteur)

Hoi Hans,

dat is een terechte vraag. "Bijna alle Nederlandse gemeenten" is het eigenlijk. Om je een idee te geven van de wijze waarop ik de lijst heb samengesteld: ik heb de websites van bijna alle Nederlandse archiefinstellingen bezocht, bij iedere archiefinstelling heb ik vervolgens bijna alle toegangen op de gemeentebesturen en ambtenaren van de burgerlijke stand nagekeken of daarin doodsbriefjes, verklaringen van overlijden of andere bronnen met daarin doodsoorzaken voorkomen.

Zoals je vast begrijpt was dat een flinke klus, desondanks zal de lijst niet helemaal compleet zijn. Dat heeft te maken met het feit dat sommige gemeentearchieven hun toegangen niet digitaal raadpleegbaar hebben gemaakt, daarnaast zijn bij sommige archiefinstellingen bepaalde archieven nog niet geïnventariseerd, wat maakt dat ik van bepaalde gemeenten niet heb kunnen nagaan of er nog bronnen met daarin doodsoorzaken bewaard zijn gebleven.

De lijst is dus zeer compleet, maar er kunnen altijd nog nieuwe bronnen boven water komen. Je doet er sowieso goed aan het zelf altijd nog even na te kijken. Wat betreft het Zeeuws Archief denk ik alleen niet dat je daar nog veel nieuwe bronnen gaat vinden, maar beter kan je het zelf nog eens nakijken. Mocht je nog iets specifieks zoeken, laat het me dan weten. De toegangen van de gemeenten Grijpskerke en Meliskerke zijn nog niet digitaal beschikbaar en in die van Serooskerke zie ik zo geen bronnen voor doodsoorzaken, hoewel je eens in de Verloven tot het begraven van lijken en Registers van begravingen op de algemene begraafplaats zou kunnen kijken.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout - 13 sep 2022 - 08:57

Hartelijk bedankt voor dit duidelijke en uitgebreide antwoord, Indie!

Hans van der Meijden - 13 sep 2022 - 20:55

Beste Indie,

 

Ook in het Zaans Archief Zaandam zijn van Assendelft doodsbriefjes bewaard.  Dit archief staat er niet bij, misschien kun je het toevoegen.

Ik heb er zelf al de nodige personen uit mijn stamboom terug gevonden. Nog niet klaar, voor de laatste 2 mappen moet ik er nog een keer naar toe. Misschien staat Krommenie daar ook wel bij in die mappen. Maar mijn zoektocht ging over Assendelft.

Vriendelijke groet,

Mary en Robert Sanstra

RobertMary - 18 nov 2022 - 18:38


Hoi Mary en Robert,

enorm bedankt voor deze aanvulling! Ik heb naast Assendelft ook nog overlijdensverklaringen voor Koog aan de Zaan, Westzaan en Zaandijk weten vinden. Ze staan nu alle vier op de lijst.

Heel erg bedankt voor het doorgeven, altijd fijn zo'n extra paar ogen dat meekijkt!

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout - 21 nov 2022 - 14:05







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu