stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » BRONNEN: De hoofdelijke omslag laat zien of je voorouders arm of rijk waren



Profiel afbeelding

Een van de dingen die we ons als onderzoeker waarschijnlijk het vaakst hebben afgevraagd, is of onze voorouders in armoede of juist in aanzienlijke welstand leefden. Hoewel een beroep en een adres een indicatie kan zijn van die armoede of welstand, zegt het niet alles.

Bovendien bestaat misschien het beeld dat er geen bronnen zijn die tamelijk eenvoudig een antwoord op deze vraag kunnen geven. Toch bestaat er zo’n bron. De kohieren van de personele, later hoofdelijke omslag kunnen voor de negentiende en begin twintigste eeuw een redelijk duidelijk antwoord verschaffen.

Lees het hele artikel: https://www.yory.nl/de-hoofdelijke-omslag-laat-zien-of-je-voorouders-arm-of-rijk-waren/.

Indie van Lieshout - 23 apr 2023 - 11:18

De bedragen die in vroeger tijden (18e eeuw)  plaatselijk in de gaarders werden opgetekend, geven ook een aardige indicatie omtrent de welstand. Het was een soort belasting op trouwen en begraven voor mensen met een redelijk tot goed of zeer goed inkomen. De armsten hoefden niets te betalen (pro deo). 

Liesbeth Niepoort - 23 apr 2023 - 14:27

Dat klopt, Liesbeth. Bij mijn Noord-Hollandse voorouders kwam ik het regelmatig tegen. In het Noorden des lands daarentegen bestaan er geen gaardersregisters.

Petra - 23 apr 2023 - 21:01

In Frieslasnd heb je nog de quotisatiecohieren uit 1749 en de volkstrelling uit 1744

Liesbeth Niepoort - 24 apr 2023 - 09:44 (laatst bijgewerkt 24 apr 2023 — 09:46 door auteur)

In Drenthe haardstedenboeken.

mvg-Ben

Ben Wegman - 24 apr 2023 - 10:47


In Friesland heb je ook nog de speciekohieren, de meeste gemeentes staan helaas (nog) niet online (de speciekohieren van Tietjerksterdadeel staan (gedeeltelijk?) op allefriezen.nl). Behalve dat je hierin een indicatie van de welstand van je voorouders kunt vinden, werden hierin ook verhuizingen en overlijdens aangetekend. 

Anneke 12 - 24 apr 2023 - 11:22







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu