In de kwartiestaat van mijn echtgenote komt het navolgende echtpaar voor:
Pieter van BRIMEU, geboren rond 1425, gehuwd met Magdalena van VRIESSELE
Deze Pieter is de zoon van Garin de BRIMEU, geboren rond 1400 en Cornélie.
Zoekend naar voorgeslacht van deze Garin de Brimeu duiken al direct enorme problemen op.
Er bestaan vele op internet gepubliceerde gegevens, die tussen Pieter van Brimeu en deze Garin van Brimeu een extra echtpaar plaatsen, namelijk Matthieu de Brimeu, gehuwd met Cornélie van Beerse.
(Zie onder andere een Franse publicatie: http://racineshistoire.free.fr/LGN/PDF/Brimeu.pdf).
Ook op een Engelstalige site in Wikipedia: https:/en.wikipedia.org/wiki/House_of_Brimeu, staat dit echtpaar als tussenliggende generatie vermeld.
Als bron wordt daarbij verwezen naar een Franstalig werk uit 1870 van L. Galesloot.
Wat de bron ook mag zijn van deze tussenliggende generatie, hij is in ieder geval onjuist.
Overigens wordt dit echtpaar in het jaar 1469 wel genoemd in de inventaris van de archieven van de familie d'Olmen de Poederlé (1312-1950):.
In het Franstalig werk uit 1870 van L. Galesloot, dat als bron staat vermeld op de Engelstalige site, wordt het echtpaar Matthieu de Brimeu, son of Garin, married Cornélie van Beerse in het geheel niet vermeld.
Wat wel in dit werk aangetroffen werd, is een vermeldingen van een brief:
Fol. 526 v. — Lettres patentes du même, du 4 juillet 1462, par lesquelles, voulant récompenser les services qu'il a reçus de son fidèle écuyer et maître d'hôtel, Pierre de Brimeu, et de son père, Garin de Brimeu, grand veneur de sa cour, il donne au premier et à sa femme, Magdeleine de Vriessele, le droit de pêche dans la Nèthe, le long du territoire de la seigneurie de Herenthout, la garenne de ladite seigneurie et le droit de prendre, une fois l'an, dans la tourbière du duc, à Wickevorst, autant de tourbe qu'il leur en faut à leur château nommé 't Hof ten Hove, situé à Herenthout.
Deze brief is (blijkens eerdere in het werk aangetroffen vermeldingen) afkomstig van hertog Philippe de Bourgogne (Filips 'de Stoute') en vrij vertaald schrijft deze dat Garin de Brimeu, meesterjager van zijn hofhouding, samen met zijn zoon Pierre de Brimeu en diens echtgenote Magdaleine de Vriessele met rechten door hem beloond worden.
Hier staat specifiek vermeld dat Pierre de zoon is van Garin, en omdat ook de naam van de echtgenote van Piere, Magdeleine de Vriessele, wordt genoemd, weten we zeker dat we hier de juiste personen hebben aangetroffen.
Ook uit het artikel 'LEENHOVEN VAN DE HEREN VAN VIANEN, 1292-1666, door J.C. Kort, eerder gepubliceerd in 'Ons Voorgeslacht', jrg. 40-43 (1985-1988),
blijkt dat Pieter een zoon is van Garin:
13. De dagelijkse heerlijkheid van Herenthout (1552: in Brabant) met het gerecht tot 3 s. en de helft van alle tienden aldaar met manschappen en goed, (1552: waarvan Hieronymus Sandelijn de andere helft heeft).
29-06-1433: Wouter van Vriesele Jansz., heer van Poederlee, zoals zijn voorouders na verzuim.
[Bron: 10 fol. 15]
21-05-1459: Magdalena van Vriesee en Pieter van Brimeu, zoon van Garm van Brimeu en Cornelia, diens vrouw, voor hun huwelijk bij overdracht door Wouter van Vriesele, haar vader, gehuwd met Geertruida van Helmond, zoals van Ameide.
[Bron: 10 fol. 86-87]
Uit bovenstaande vermeldingen kunnen we m.i. de conclusie trekken dat zich GEEN extra generatie tussen Garin en Pieter van Brimeu bevonden heeft.
Maar dan nu de voorouders van Garin.
Ik heb zelden meegemaakt dat ogenschijnlijk serieuze publicaties op internet zulke enorme verschillen vertonen.
Daar waar in het ene geval een ouderpaar wordt genoemd, staat in andere publicaties de grootouders als ouderpaar vermeld.
Het is om hopeloos van te worden.
In de eerder aangehaalde Franstalige publicatie staat bij Garin overigens een toevoeging met verwijzing naar een zekere Colart van Brimeu (overleden in 1441 of 1442), ook bekend als Colinet of Florimond van Brimeu.
Deze Colart was een edelman in de Bourgondische Nederlanden en ridder in de Orde van het Gulden Vlies.
Hij zou volgens zijn pagina op Wikipedia een zoon zijn van Gwijde van Brimeu en Françoise de la Motte en werd heer van Mazicourt na de dood van zijn vader in 1397. Maar ook nu staan er in veel publicaties ook andere ouders van hem vermeld.
Collart was gehuwd met Johanna d'Occoches.
Uit het huwelijk van Colart en Johanna werden echter geen kinderen geboren.
Zou het mogelijk kunnen zijn dat deze Colart de vader is van de buiten echt geboren Garin de Brimeu ?
Een andere vraag is de volgende:
Bestaan er betrouwbare publicaties over het huis van Brimeu(x), waaruit verder voorgeslacht zal kunnen blijken?
Alle aanvullende informatie is welkom.
A. Slager - 12 aug 2023 - 12:45 (laatst bijgewerkt 12 aug 2023 — 13:06 door auteur)
Met betrekking tot de herkomst van Garin de Brimeu ben ik inmiddels een stuk wijzer geworden.
Zoals hierboven vermeld bestaat er geen twijfel over de herkomst van Pieter van Brimeu, die gehuwd was met Magdalena van Vriessele.
Zijn ouders moeten een Garin (de Bastaard) van Brimeu en een zekere Cornélie zijn geweest.
Er waren elders vermeldingen dat de ouders van Pieter een zekere Mathieu de Brimeu en diens echtgenote Cornélie van Beerse zouden zijn.
Ik ben er inmiddels achter gekomen dat deze Mathieu één en dezelfde persoon is als Garin (de Bastaard) van Brimeu.
Dit valt onder meer af te leiden uit de vermelding op de site van de archieven van de familie d'Olmen de Poederé, waar hij o.a. vermeld staat als Mathieu, alias Garin de Bastaard de Brimeu, gehuwd met Cornélie van Beerse.
Op deze site staat bovendien vermeld dat hij de zoon is van Colard de Brimeu en de kleinzoon van Guillaume de Brimeu en Jeanne Frestel.
Dat we met deze vermeldingen op het goede spoor zitten blijkt uit een portret van Catharina van Brimeu dat in 1498, kort na haar huwelijk werd vervaardigd (of nadien daarvan is gekopieerd).
Deze Catharina van Brimeu is de dochter van Pieter van Brimeu en Magdalena van Vriessele en zij huwde met Adriaen Pietersz Sandelijn.
Op het portret staat haar wapen (samengesteld met dat van haar echtgenoot), omgeven door de familiewapens van haar grootouders:
Het wapen linksonder is dat van haar grootmoeder van vaders zijde, waarbij als familienaam staat aangegeven dat dit van de familie Baerse is. Dit moet dus het familiewapen zijn van haar grootmoeder Cornélie van Beerse.
Ik ben een afbeelding van dit wapen vooralsnog overigens (nog) niet elders tegenkomen.
Nu terug naar Colard de Brimeu, heer van Maizincourt.
Van hem bestaat een pagina op Wikipedia.
Hij was gehuwd met een zekere Jeanne d'Occoche, de dochter van Hue d'Occoche en Jeanne d'Aigneville.
Dit huwelijk is echter kinderloos gebleven, hetgeen zou kunnen verklaren dat zijn zoon Garin ook aangeduid wordt als 'de Bastaard'.
Ook Colart komt onder verschillende namen in de archieven voor.
Naast Collart, Colard en Colinet wordt hij ook wel vermeld als Florimond de Brimeu, of Florimond III.
Gaan we op zoek naar zijn ouders, dan raken we ook bij hem verstrikt in een wirwar van vermeldingen:
Op de pagina op Wikipedia over Colart van Brimeu staan als zijn ouders vermeld:
Gwijde van Brimeu en Françoise de la Motte.
In de 'Inventaris van de archieven van de familie d'Olmen de Poederlé' staan als zijn ouders vermeld als:
Guillaume de Brimeu en Jeanne Frestel.
Het Franstalige PDF-document vermeldt echter als ouders:
Guillaume III 'Florimont' de Brimeu en Marie de Sains.
Ik hoop dit raadsel omtrent zijn herkomst ooit nog te kunnen oplossen, maar, zoals al eerder opgemerkt, ga je af op de diverse vermeldingen over de familie De Brimeu, dan raak je al snel verstrikt in een echte chaos.
Ik houd mij dan ook van harte aanbevolen voor elke nadere informatie.
Ook nadere informatie over de herkomst van Cornélie van Beerse/van Baerse is natuurlijk welkom.
A. Slager - 16 aug 2023 - 10:21 (laatst bijgewerkt 16 aug 2023 — 10:36 door auteur)
Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!
Bedankt, uw melding is verstuurd aan de moderators.