stamboomforum

Forum logoFora » Genetische genealogie (DNA) » 1 april ? Geneticus onderzoekt stamboom Willem van Oranje

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Het betrof hier dan wel een 1 april grap, maar dergelijk onderzoek is echt nog maar een kwestie van tijd denk ik...

http://www.kennislink.nl/publicaties/1-april-geneticus-onderzoekt-stamboom-willem-van-oranje

in elk geval leuk om te lezen...

Frederik

Ik heb me groen en geel geërgerd aan het stuk.

 

  • "De rechtstreekse bloedlijn van Willem van Oranje stierf uit in 1702, oen koning-stadhouder Willem III van Oranje na een ongelukkige val van zijn paard kinderloos overleed."

De rechtstreekse lijn betreft hier de mannelijke lijn.

 

  • "Hij had in zijn testament de Friese stadhouder Johan Willem Friso benoemd als erfgenaam van de titel ‘prins van Oranje’, maar de wettigheid daarvan werd toen al door menigeen betwist."

Die betwiste wettigheid, ontstond door conflicterende Oranje-Nassau-testamenten, waardoor ook een Pruisische Vorst (nazaat in vrouwelijke lijn van Willem van Oranje) de titel heeft geclaimd.

 

  • "Johan Willem Friso, die toen de titel ‘Prins van Oranje’ erfde, was een achterneef van Willem III. Hij was dus wel familie van Willem van Oranje."

In vrouwelijke lijn was hij nakomeling van Willem van Oranje, en tot in de 19e eeuw is er in deze lijn gehuwd met nazaten van Willem van Oranje. (Waaronder dus ook vrouwen uit het Pruisische Vorstenhuis.) Het zou me zelfs niet verbazen als Prins Hendrik, Prins Bernhard, Prins Claus, en toekomstig koningin Maxima ergens nazaten van Willem van Oranje blijken te zijn.

 

  • "Volgens Geerards zijn er zeer waarschijnlijk heel veel Nederlanders die een veel sterkere genetische link hebben met Willem van Oranje. Een voorbeeld daarvan is de acteur Waldemar Torenstra, van wie na genealogisch onderzoek door het tv-programma Verborgen Verleden onlangs bleek dat hij afstamde van ‘stedendwinger’ Frederik Hendrik. Deze Frederik was een volle zoon van Willem van Oranje."
De afstamming bij Waldemar Torenstra gaat via meerdere vrouwen

 

De enige lijn die getest kan worden op dit moment is de mannelijke afstammingslijn van Willem van Oranje. Daardoor is er evenmin sprake bij Waldemar Torenstra van Oranje-DNA. Het enige dat je met zo'n onderzoek in kaart kunt brengen is of er toevallig niet ergens in mannelijke lijn nazaten van bekende of onbekende bastaarden van Willem van Oranje bestaan.

 

  • "Zo iemand zou feitelijk op 30 april zelfs meer recht op de troon hebben dan Willem-Alexander," grapt Geerards."

Het getuigt niet van veel intelligentie of algemene ontwikkeling als men denkt dat bastaardlijnen meer recht kunnen laten gelden boven wettige lijnen.

Kortom de enige conclusie die ik kan trekken is dat het is uitgedacht door iemand die teveel drugs heeft gesnoven.

K.J. van Veen

Groen en geel ergeren is nooit aan te raden, hooguit oranje...

Uiteraard werd slechts de mannelijke lijn bedoeld met de referentie rechtstreekse lijn.  Daar kunnen we heel politiek correct & feministisch verantwoord over gaan doen, maar dat is wel de wijze waarop het erven van titels (en eigendom) defacto een hele lange tijd gegaan is. 

Het is overigens niet juist om te stellen dat alleen mannelijke (y-chromosoom DNA) en vrouwelijke (mitochondriaal DNA) lijnen met DNA onderzoek getraceerd kunnen worden.  Ancestry.com biedt een nieuwe DNA test aan die het autosomaal DNA test, in het kort een methode om afstamming ongeacht geslacht te bepalen.  Uiteraard veel lastiger te interpreteren voor genealogen, want een goede match kan werkelijk overal vandaan komen (de moeder van de vader van de vader van de moeder, etc), maar desalniettemin een interessante aanvulling op de bestaande mogelijkheden.

Zie bijv. http://ldna.ancestry.com/

Frederik

Wellicht kunnen we onderzoeken of de geneticus Sara Geerards een directe afstammeling van Balthasar Gerards is?Lachen

Hans Strik


Er is zeker onderzoek mogelijk. 

Er is Y-DNA onderzoek gedaan naar mogelijke afstammelingen van koningen Willem I en koning Willem II. Er zijn 4 personen gemeten die (volgens de familieinformatie) mannelijke lijn afstammelingen zijn. Deze 4 hebben een duidelijk verschillend Y-chromosoom. (1x I1, 1x E en 2x R1b, maar duidelijk verschillend). We hebben dus nu in totaal 4 kandidaten en 3 of 4 blijken geen DNA van het huis van Oranje te zijn. De enige conclusie die we nu kunnen trekken is dat het merendeel van de verhalen over een DNA-familieband met de Oranje's onjuist blijken te zijn. De ultieme meting is natuurlijk een DNA meting uit de Nieuwe Kerk uit Delft. 

wimPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!