stamboomforum

Forum logoFora » Genetische genealogie (DNA) » Wie is de vader van vondeling Abraham Huijser 1804 Amsterdam?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste forumleden,

Vondeling Abraham Huijser kreeg zijn naam dmv een briefje dat op zijn kleding gespeld was.

Hij moet dus iets met een Huijser te maken hebben. Via het Stadsarchief komt m.i. Jo(h)annes Henricus Huijser/Huijzer geb 1768 Amsterdam daarvoor het meest in aanmerking.

Volgens de mannelijke lijn vanaf Abraham 1804 kan ik deze rechtstreeks volgen tot aan mijn vader en broer.

Joannes Henricus heeft voor zover ik weet geen mannelijke afstammelingen die nu nog in leven zijn. Wel alleen vrouwelijke afstammelingen, vanaf zijn dochter tot aan een vrouw met wie ik onlangs contact kreeg.

Mijn vraag is nu of via het DNA van mijn vader/broer een match kan maken met het DNA van al die vrouwen die van J.H. Huijser afstammen tot aan de nu levende vrouwelijke afstammeling?

Is daar een speciale test voor, waar zou die te koop zijn, hoe duur en hoe betrouwbaar kan zo'n test zijn?

Met vriendelijke groeten,

Anneke Huijser

anneke huijser

Wanneer Abraham te vondeling gelegd is met de juiste achternaam
(wat overigens vreemd is, want te vondeling leggen was, als ik mij niet vergis,
ook in 1804 strafbaar), dan lijkt mij, dat Huijser eerder de naam van zijn moeder zal zijn geweest.

Jan Clavaux

Tja, of het te vondeling leggen in die tijd nu strafbaar was of niet, het is een feit dat hij op de Leidsegracht, vlakbij het Aalmoezeniersweeshuis is gevonden en later via dat weeshuis werd gedoopt. We hebben zijn vondelingenbriefje gezien.

Overigens heb ik er natuurlijk ook aan gedacht dat Huijser/Huijzer de naam van zijn moeder was. Ik kan tussen de doopgegevens van rond 1804 geen moeder aanwijzen, die m.i. daarvoor in aanmerking komt.

Ook een feit is dat Abraham een van zijn zonen Andries noemt (op dat moment wonend in Den Helder). De vader van Joannes Henricus Huijser heette Andries Huijser X Anna Figgers. Joannes was niet geheel van onbesproken gedrag en had meerdere onwettige kinderen bij diverse vrouwen.

anneke huijser

Mijn vraag blijft voor 'ervaringsdeskundigen' op het gebied van DNA tests, of er een match gevonden zou kunnen worden tussen enerzijds een puur mannelijke lijn en anderzijds de lijn van een mannelijke mogelijke voorouder die allemaal vrouwelijke nakomelingen heeft. zie mijn eerste bericht.

Wie o wie?

anneke huijser

Er zijn drie verschillende DNA-testen, Y-DNA, Mitochondriaal DNA en Autosomaal DNA. Zie ook http://genografie.nl/testen.html 

In dit geval komt alleen een autosomaaltest in aanmerking, omdat er geen lijn van vader op zoon of van moeder op  dochter is. Zo'n autosomaaltest is bijv. Familyfinder van FTDNA of de test van 23andMe. Ze kosten ongeveer $100 +verzendkosten. 

Het probleem bij autosomaaltesten is echter dat je hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe minder kans je hebt op een match met familieleden. Als je meer dan vier of vijf generaties teruggaat is er veel minder kans dat er meetbaar een stuk DNA overeenkomt. Dat betekent dat als het DNA van de afstammeling van J.H. Huijser geen match geeft met dat van Abraham Huijser, dit nog geen bewijs is dat ze niet dezelfde voorvader hebben.(ik weet niet hoeveel generaties het betreft)

Bij deze autosomaaltesten is het van belang om de oudst mogelijke generaties te testen, dus beter je vader, dan jijzelf.

Zelf heb ik de Familyfinder test gedaan en de 23andMe test. Bij Familyfinder had ik een match met een mij niet bekend familielid uit Canada, wij bleken een voorouder geboren rond 1720 te delen. 

Mieke Roukens


Mieke, bedankt voor je heldere uitleg.

Ik ga dit alles nauwkeurig bestuderen en ben benieuwd wat er eventueel tzt uitkomt!

anneke huijser
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!