stamboomforum

Forum logoGenetische genealogie (DNA) » Bijzonder dat groot segment bij mijn moeder niet terug komt in mijn DNA

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo,

 

Mijn moeder en ik hebben DNA onderzoek laten doen bij MyHeritage. Ik ben nog niet zo thuis in genetische genealogie, dus ik heb een paar vragen over de uitslag van die tests.

Bij mijn moeder kwam daaruit:

Noord- en West-Europees: 46,3%

Asjkenazisch Joods: 41,1%

Iberische: 11,3%

Nigeriaanse: 1,3%

Bij mij kwam daaruit: 

Noord- en West-Europees: 82,0%

Asjkenazisch Joods: 16,6%

Nigeriaanse: 1,4%

 

Wat me verbaasd is dat ik kennelijk 0% Iberisch bloed heb, terwijl ik wel degelijk Sefardisch Joodse voorouders heb (die in Spanje / Portugal woonden) en dit bij mijn moeder wél in haar DNA te zien is.

Ook vind ik het apart dat ik méér Nigeriaans DNA heb dan haar, want het lijkt me wel héél toevallig als mijn vader ook DNA heeft uit die regio.Dus daar ga ik niet van uit. Hij heeft 100% West Europese voorouders, dus ik verwacht dat dit ook terug te zien zal zijn in zijn DNA.

Ik hoop dat er tussen degenen die dit lezen mensen zijn die meer thuis zijn in de genetische genealogie en me hier uitleg over kunnen geven.

Groeten,

 

Curltje

Curltje

Dat zal de invloed van je vaders DNA zijn, dunkt me. Veel Noord-West Europees, weinig joods ashkenazim en een beetje meer Nigeriaans. Hoe de "verdunning"of de toename per generatie is weet ik ook niet precies. Moet op internet na te zoeken zijn. Succes

 

Marie-José Verheugen

Marie-José Verheugen

Nog even een nabrander. Ikzelf heb ik ieder geval een voorouder die van Corsica komt. En dan zou het me niet verbazen als daar ook wat exotisch DNA doorheen zit, gezien de wereldgeschiedenis. Het feit dat ik meer dan 200 jaar Noord-westeuropese voorvaderen heb wil niet zeggen dat er geen ander DNA doorheen zit.  Succes

Marie-José Verheugen

In dit forum is al diverse malen twijfels geuit over het nut van dergelijke DNA tests. Blader maar eens door de diverse reakties via de index van berichten (knop rechtsboven)

Zie ook https://blog.coret.org/2017/06/waar-komen-mijn-voorouders-volgens-mijn.html

Verder is het zo dat je ouders slecht een willekeurige helft van hun genen aan jou hebben doorgegeven, waardoor jouw testresultaten niet simpelweg de uitkomst van een rekensommetje met de percentages van je moeder en die van je vader zijn.  En overigens wordt door MyHeritage slechts naar een heel klein gedeelte van het totaal aantal genen gekeken. 

 

Nog een aantal specifieke kanttekeningen bij je vragen:

- In dit soort tests moet je je niet over een procentje meer of minder verbazen; 1,3% is gewoon gelijk aan 1,4%. Zoals al vaker uitgelegd, wil dit niet per se zeggen dat je moeder Nigeriaanse voorouders heeft. Wel lijkt het dat zij dat kenmerk volledig aan jou heeft doorgegeven. Wellicht via mithochondriaal DNA?

- Je zegt dat je vader 100% West-Europese voorouders heeft. Dat mag dan wellicht uit zijn stamboom blijken, maar die gaat bij lange na niet zo ver terug als de oorsprong van zijn genen.

- Ik vermoed dat de MyHeritage definitie van "Sefardisch joods" niet hetzelfde is als "Iberisch". Dit verklaart echter niet waarom de “Iberische” kenmerken niet bij jou zouden zijn aangetroffen. Mogelijk zijn ze opgenomen in het hoge percentage Noord- en West-Europees? En nogmaals, 11,3% Iberisch betekent slechts dat je moeder een aantal kenmerken heeft die ook worden aangetroffen in de groep die door MyHeritage als “Iberisch” worden aangeduid.

sprangers


Even een DNA-test en het antwoord is duidelijk. Nee, dus.

Als genealoog van de oude garde verzamel je je gegevens, die van de beschikbare papieren.

Je maakt gebruik van de kwartierstaat nummering van Kekulé (jij hebt nummer 1, vader en moeder 2 en 3 enz. grootvader aan vaderszijde 4 en zijn vrouw is en vervolgens aan moederszijde 6 en 7)

Na 7 generaties heb je dan 128 personen waarvan je afstamt. Als je al die gegevens verzameld is de lappendeken mogelijk nog groter.

Hoe goed is de uitgevoerde test eigenlijk ?

of ben verplicht nog veel meer genetisch materiaal aan te leveren om enigszins bruikbaar resultaat te verkrijgen.

Voor mijn gevoel is deze test veel te globaal.

Groeten van Terkos

TerkosPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!