stamboomforum

Forum logoFora » Genetische genealogie (DNA) » mijn etnische afkomst is totaal anders dan mijn stamboom voorouders doen vermoeden,hoe kan dat??

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Mijn DNA is in kaart gebracht via myheritage: ik bezit 4 etniciteiten:  Engelse 54,5%  Noord- en West-Europees  22,1%  Scandinavische 21,9% en nog een restje verwaarloosbaar India ;-) Ik was best wel verrast, gezien het feit dat ik inmiddels de meeste voorouders (tot 1780,de 6e generatie) gevonden heb en die allen in Nederland geboren en overleden zijn. Tevens heb ik een aantal nog veel oudere generaties terug gevonden (tot 14 generaties) en ook daar ontdek ik geen emigratie overzees. 

Die DNA uitslag blijft dus een vraagteken, daarbij vind ik het lastig voor te stellen hoe mijn DNA blauwdruk moet interpreteren, ik vind het tot nu toe  lastig om te begrijpen. Qua geschiedenis weet ik dat de Europeaanse mens ook al reisde (vanaf het jaar 0 tot op heden)en dat er nog niet zo lang landgrenzen bestaan..dus snap ik dat mijn verre voorouders uit Engeland en Scandinavie afkomstig kunnen zijn, maar hoe kan het dat ik zo'n groot percentage Engels en Scandinavisch in mijn DNA zit, terwijl mijn directe voorouders allen uit Nederland afkomstig zijn?

Ik kan gelukkig heel veel vinden in de Nederlandse archieven, dat is erg fijn, dat zijn de feiten en daar kan ik een beetje op bouwen...

Wie helpt mij op weg? Mijn vraag blijft maar door mijn hoofd spoken;

Hoe kan mijn DNA procentueel zoveel afwijken van mijn directe (in ieder geval tot 6e generatie voorouders) voorouders? hoe moet je je DNA uitslag "lezen/interpreteren" ?  of is het niet meer dan een wereldmap met de  roze, gemarkeerde gebieden die aangeven waar je oorspronkelijk vandaan komt? (omdat het anders te gecompliceerd wordt?)

nicole coppiens

Welkom op dit Forum.

Ik vind de uitslag helemaal niet "totaal anders", wetend dat MyHeritage geen aparte etniciteit "Nederlands" onderscheidt. Maar overigens ben je niet de enige die zich hierover verbaast. Zie bijvoorbeeld https://blog.coret.org/2017/06/waar-komen-mijn-voorouders-volgens-mijn.html 

PS. Blader eens door de eerdere topics via de knop 'index van berichten' rechtsboven, dan leer je meer over dit onderwerp en over het beperkte nut van dit soort DNA tests

sprangers

Dankjewel Sprangers, ik had gisteren al wat topics omtrent DNA vragen gelezen op het forum, vandaar dat ik het nu ook aandurfde om mijn vraag te stellen ;-) Jouw Verwijzing naar de blog van Coret is verhelderend, en prettig omdat het een vergelijkbaar verhaal is. ook de reacties op zijn blog zijn handig, dank je, ik ga mij verder verdiepen!

nicole coppiens

Hoi Nicole, ook ik heb dezelfde ervaring! Bij mij zitten er tot het jaar 1700 nog best een paar Duitse immigranten en een Belgische in de stamboom maar daar blijft het ook bij. Toch zegt MH over mijn DNA: 68% Scandinavisch en 24% Iers/Schots/Welsh. 

In tegenstelling tot wat Sprangers zegt, maakt MyHeritage wel degelijk onderscheid in de regio waar wij wonen en vandaan komen. Nederland maakt deel uit van de regio Noord-West Europa (NL/België/Duitsland/Frankrijk/Zwitserland) en die geeft "bij mij 0,0% weer.

Na enig speurwerk op de site vanMyHeritage kwam ik het volgende tegen over de regio Scandinavië:
"De percentages vertegenwoordigen het deel van MyHeritage DNA-gebruikers met Scandinavisch etniciteit in dat land":

  • Noorwegen (87,5%)
  • Denemarken (83,6%)
  • Zweden (80,1%)
  • Nederland (46,2%)

Onderstaand kaartje geeft dat weer met hoe roder het land, hoe groter het percentage binnen die regio Scandinavië. 

Inge

Beste Inge

Dank voor de aanvulling. Ik heb zelf nog nooit een DNA test laten doen, omdat ik voor mij het nut nog niet zie. Maar misschien wordt ik nog eens overgehaald; daarom volg ik al enige tijd met veel interesse de ervaringen op dit forum. Daaruit had ik dus begrepen dat MyHeritage geen aparte etniciteit "Nederlands" onderscheidt. In feite bevestig jij dat toch door te schrijven "Nederland maakt deel uit van de regio NW-Europa..." Of begrijp ik je verkeerd?

Je tweede MyHeritage citaat "De percentages vertegenwoordigen het deel van MyHeritage DNA-gebruikers met Scandinavisch etniciteit in dat land" kan ik niet anders begrijpen dan dat van de Nederlanders die bij MyHeritage een test hebben laten doen, er 46,2% een (al of niet klein) stukje DNA hebben dat overeenkomsten vertoont met wat MyHeritage "Scandinavisch" noemt. Dat lijkt me weinig opmerkelijk gelet op de invallen van de Noormannen en de handel met de Oostzee. Net zoals het niet opmerkelijk is dat de Angelen en Saxen die via ons land richting Engeland zijn gegaan, ervoor gezorgd hebben dat ons DNA enige overeenkomsten vertoont met het DNA dat aan gene zijde van de Noordzee wordt aangetroffen. Het wil dus niet per se zeggen dat jij en Nicole Britse voorouders hebben.

sprangers

Beste Sprangers,

Ook ik probeer een beetje wegwijs te raken in het DNA-bos hoor. 

MH: "Het afgenomen DNA wordt vergeleken om te achterhalen hoeveel van uw DNA uit elke regio komt. U ziet het percentage van uw DNA dat uit elk van deze regio's stamt. Hoe hoger het percentage, hoe zekerder u kunt zijn over de betrouwbaarheid van de resultaten".

Van alle Nederlanse MH-gebruikers heeft 61,9% een bepaalde mate van NW-Europese etniciteit, 46,2% Scandinavische, 35,5% Engelse, 8,5% Iberische, 6,9% Oost-Europese etc etc. 

Blijft natuurlijk nog steeds vreemd dat ik op NW-Europa 0,0% op scoor terwijl mijn hele stamboom daar zo'n beetje in zit. Zijn er dan allerlei buitenechtelijke escapades geweest? Dat is natuurlijk altijd mogelijk maar het leuke is dat MH ook persoonlijke matches maakt op basis van je DNA en een aantal komen overeen met mijn stamboom dus ik kan al een aantal takken op die manier verifiëren.

Inge

Inderdaad heel vreemd die 0,0% NW-Europees. Opnieuw dus verbazing over MyHeritage resultaten.

sprangers


Mijn Vrouw en ik hebben soortgelijke ervaring met de MyHeritage DNA test

en vinden het nog steeds moeilijk om te leren lezen.

ik vraag me af of het nuttig is om deze results ergens op een nederlands website te plaatsen als er zoiets bestaat. weet iemand waar je dit kunt doen?

Harrie Sengers
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!